Judit
2 °C
7 °C

Vita a vitáról ismét

2006.09.18. 21:42
Sokáig nem volt világos, hogy részt vesz-e Tarlós István azon a televíziós vitaesten, amit szeptember 26-án rendez a Magyar Televízió az önkormányzati választások apropóján a Budapesten listát állító pártok listavezetőinek részvételével.

Egészen hétfő estig úgy tűnt, hogy Tarlós István független főpolgármester-jelölt semmiképp nem hajlandó résztvenni a tévés vitán, hétfőn ugyanis azzal fordult Demszky Gáborhoz, hogy álljon ki vele egy kétszemélyes vitára, amelyet "mindenféle logika és elvárás megalapoz és alátámaszt".

A Fidesz és a KDNP által is támogatott független főpolgármester-jelölt közölte: a kampány hátralévő részében minden nap két kérdést tesz fel Demszky Gábornak. Hétfőn azt kérdezte a jelenlegi főpolgármestertől, hogy "Ön miért nem lakik Budapesten, Önnek nem elég jó ez a város?" - utalva arra, hogy Demszky Gábor nem a fővárosban lakik. Az említett kérdés mellett minden nap megkérdezi azt is: "miért nem akar és miért nem mer kiállni egy kétszemélyes vitára, miért olyan gyáva, hogy ezt a kétszemélyes vitát kikerüli?"

Tarlós szerint a Demszky Gábor által is javasolt "plenáris viták" valójában nem viták, hanem "paralel beszélgetések" lennének. Ahol kilenc ember ül, ott legfeljebb egy rövid kortesbeszélgetésre lehet idő, ott vitát kialakítani "főleg Demszky és Tarlós közt" nem lehet, hangsúlyozta a főpolgármester-jelölt.

Végül hétfőn este arról érkezett hír, hogy Tarlós István szeptember 26-án két vitán kíván részt venni. Egyrészt elfogadta a Magyar Televízió meghívását a tévés vitára, azzal a feltétellel, ha Molnár Gyula az MSZP listavezetője is jelen lesz. Másrészt este hatkor a Vörösmarty térre várja Demszky Gábort egy kétszemélyes vitára, bár azt még nem tudni biztosan, hogy Demszky Gábor végül elmegy-e erre a párbajra. A főpolgármester eddigi nyilatkozatai alapján az a valószínűbb, hogy Tarlós egyedül lesz a Vörösmarty téren.

Demszky Gábor hétfőn délután levélben fordult Tarlós Istvánhoz. Az Indexhez is eljuttatott levélben Demszky úgy fogalmazott a tévés vitáról, hogy Tarlós "ki akarja kerülni ezt a megmérettetést, mivel szeretné titokban tartani, hogy a Fidesz listavezetőjeként indul a választásokon". "Nem tartom bátor dolognak, hogy az Önt jelölő párt felvállalása helyett külön rendezvény meghirdetésére készül" - fogalmazott az SZDSZ listavezetője és felszólította Tarlóst, hogy "jöjjön el a vitára", amire már igent mondott a többi Budapesten listát állító párt képviselője is.

A tavaszi parlamenti választások előtt a pártok vezetői közötti vita időpontjáról és a résztvevőkről folyt hosszas vita. Mint emlékezetes, a Fidesz akkor hétrészes vitasorozatot akart, a két forduló közti Orbán-Gyurcsány vitával. Gyurcsány az első forduló előtt akart vitázni és gyávasággal vádolta meg az ellenzéki párt elnökét. 2002 februárjában Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt hívta vitára Orbán Viktor miniszterelnököt. A felek akkor hetekig nem tudtak megegyezni a vita időpontjáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?