Piroska
-11 °C
-2 °C

A Terror Háza után az Álmok álmodóit is megmentené Debrecen

2003.01.28. 18:21
Debrecen bevállalná a millenniumi év nagy kiállításának, az Álmok álmodóinak további fenntartását. A Millenáris Parkban nemrégiben bezárt művelődéstörténeti összeállítás az Orbán-kormány négy évének egyik fő kulturális darabja volt A fideszes polgármester által vezetett város a választási vereség után komoly jogi manővereket tett a Terror Háza feletti ellenőrzés megszerzéséért.

Debrecen az Álmok álmodói megmentője

Debrecen befogadná az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállítást - tudatta Turi Gábor, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere az MTI-vel. Véleménye szerint a magyar kultúra és tudományosság nagy vesztesége volna, ha megszűnne a jelentős szellemi és anyagi ráfordítással létrehozott, nagy közönségsikert aratott kiállítás, amely a nemzet kincse - írja közleményében. Turi Gábor szerint Debrecen, mint az ország második városa, szívesen helyt adna a magyar művelődés történetét bemutató állandó kiállításnak. Ez nem Debrecen, hanem a nemzet ügye, amelynek a budapesti millenáris parki kiállításhoz hasonlóan központi forrásból kellene megvalósulnia - közölte az alpolgármester. A budapesti bemutató 2001. december 17-én nyílt meg, s tavaly év végi bezárásáig több mint 608 ezren látták. Mint emlékezetes, a Millenáris Park pavilonjába tervezett kiállítás az Orbán-kormány egyik presztizs darabjának szánta a millenniumi év programsorozatában.

Debrecen a Terror Háza megmentője

Az országgyűlési választások után egy hónappal a fideszes vezetésű Debrecen a kampányban is hangsúlyos szerepet játszó Terror Háza megmentését is célul tűzte ki. Tavaly júniusban végül a Fővárosi Bíróság tagadta meg a Közép- és Kelet-Európai Történelem és a debreceni Társadalom Kutatásáért Közalapítványt érintő egyesítés nyilvántartásba vételét. A két alapítvány egyesítésével a fideszes Kósa Lajos vezette város részese lehetett volna annak a közalapítványnak, amely a Terror Házát működteti, így megakadályozhatták volna, hogy a kormányváltás után az új kormány bármit is tegyen a Terror Házában az ő jóváhagyásuk nélkül. Az Őrváros - Debrecen Szerepe Magyarország XX. századi Történelmében Közalapítvány alapítója, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata - Kósa Lajos polgármester képviseletében - és a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány alapítója, a Magyar Köztársaság Kormánya - még Stumpf István Miniszterelnöki Hivatalt Vezető miniszter képviseletében - 2002. május 27-én kérték a két alapítvány egyesítését a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon. Ezt a kérelmet azonban illetékesség hiányában a Fővárosi Bírósághoz tették át.