József, Bánk
-6 °C
0 °C

Húszmilliós bírság Debrecennek

2006.02.19. 10:26
Debrecen pályáztatás nélkül épít fel egy új uszodát, amely hárommilliárd forintba kerül. A városi közgyűlés rossz döntése húszmillió forintos bírságot ér.

A közbeszerzési döntőbizottság 20 millió forint bírságot szabott ki a debreceni önkormányzatra és annak két cégére, mivel a sportuszodát közbeszerzés nélkül kezdték építeni, derül ki a Közbeszerzési Értesítő legutóbbi számából. Az építés azonban tovább folyhat, mivel a közbeszerzési törvény megsértésének megállapításán és a bírság kiszabásán túl más nem szerepel a határozatban.

EB lesz

A város tervei közt szerepelt, hogy az egyetem területén lévő telken fedett uszodát épít, amely az egyetemet és a várost is kiszolgálná. Múlt év májusában a városi közgyűlés úgy döntött, hogy a közbeszerzéssel zajló beruházás végén csak 2007-ben készülhetne el az uszoda, ezért olyan megoldást kell választani, amely nem zárja ki a versenyt, de gyorsabb a közbeszerzésnél. Ebben az évben lesz az úszó EB Debrecenben.

A konstrukció a következő lett: a Debreceni Vagyonkezelő Rt. - a város cége - alapított egy 3 milliós törzstőkéjű kft-t, hogy mint projekt cég vigye végig a beruházást. A több lapban megjelent felhívásra egy cég, a Keviép Kft. jelentkezett, de két ajánlattal. Az első végösszege 3 milliárd, a másodiké 3,5 milliárd forint volt. Ez utóbbit tárgyalással sikerült több mint 150 millióval csökkenteni. A projekt cég által felvett hitelre 3,4 milliárd forintig a város vállalt kezességet.

Építhetnek

A döntőbizottság előtti eljárást Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke kezdeményezte, mivel megítélése szerint jogsértő módon mellőzték a közbeszerzési eljárást. A döntőbizottság megállapította, hogy mind a város vagyonkezelő cége, mind annak projekt társasága alanya a közbeszerzésnek, így kötelezettsége lett volna közbeszerzési eljárást kiírni. A vizsgálatot a döntőbizottság kiterjesztette a város önkormányzatára is, és megállapította, hogy a megrendelő lényegében a város. Így a kiszabott 20 milliós bírságot az önkormányzatnak és két cégének egyetemlegesen kell megfizetnie.