Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Debrecen megszabadulna a menekültektől

2008.03.20. 18:00
A városi önkormányzat szerint a három hazai befogadó állomás közül a debreceni kerül a legkedvezőtlenebb helyzetbe. Nemcsak, hogy nem lesz zárt jellegű, de a jövőben sokkal több bizonytalan státusú embner mozoghat majd szabadon a városban, akik feltehetőleg soha nem kapják meg a kérelmezett státust. Mindezért azt kérik Draskovicstól, hogy telepítsék máshová a befogadó állomást.

A menekülteket befogadó állomásnak Debrecenből való kitelepítését kezdeményezi a cívis város önkormányzata; a közgyűlés erről szóló csütörtöki határozatát Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez terjesztik fel. Kósa Lajos polgármester a menekülttábor szakmai feladatkörének változásával, az ellátottak várható létszámnövekedésével és az ezekből adódó nagyobb közbiztonsági kockázattal indokolta a kezdeményezést.

A polgármester szóvá tette azt is, hogy a menekülttábor létesítésekor a város közbiztonságának védelmében kilátásba helyezett rendvédelmi intézkedések nem valósultak meg, és elmaradt a tervezett rendészeti képzőintézmény létrehozása is.

Kósa Lajos a szakmai feladatkör megváltozásával kapcsolatban elmondta: 2008. január 1-től hatályos szabályok szerint a jövőben folyamatosan azok érkeznek Debrecenbe, akik már az előzetes vizsgálaton sikeresen átestek, s ezzel az úgynevezett érdemi vizsgálat stádiumába jutottak. Velük szemben már nem kell alkalmazni a zárt intézeti szabályokat, szabadon mozoghatnak a városban, sőt akár saját maguk is gondoskodhatnak az elhelyezésükről.

146 szabálysértés 2007-ben

A közgyűlés szerint a három hazai befogadó állomás közül így a debreceni intézmény - és maga a város - kerül a legkedvezőtlenebb helyzetbe: a Sámsoni úti állomás nemcsak, hogy nem lesz zárt jellegű, hanem a jövőben a korábbiaknál sokkal nagyobb számban mozognak majd a városban olyan bizonytalan státusú személyek, akiknek jelentős része nem fogja megkapni a kérelmezett státust, azaz távozniuk kell az országból. Az elismerési eljárás pedig akár egy évig is eltarthat, mire a végleges döntés megszületik.

Az ilyen körülmények között elhelyezett menekültek a legkevésbé érzik otthonuknak Debrecent, a város számukra csak egy átmeneti szálláshely, amelynek tradíciói, kulturális, erkölcsi és tárgyiasult értékei semmilyen kötődést nem jelentenek - mondta Kósa Lajos, aki emlékeztetett arra is, hogy a menekülttábor lakói eddig is gyakran követtek el vagyon elleni bűncselekményeket, 2007-ben például 146 szabálysértést.

Folyamatos veszélyeztetettség

Gadus István (SZDSZ) önkormányzati képviselő vitába keveredett az előterjesztés kapcsán a polgármesterrel, mondván, hogy a város "szembe megy a nemzetközi célokkal". Szerinte nem kellene a menekültek nyakába varrni, hogy a környéken növekedett a bűncselekmények száma. A szabad demokrata képviselő szerint jelezni kell a kormánynak, ha gondok vannak, de nem kellene kitelepíteni a menekülttábort.

Kósa Lajos szerint nem lenne gond, ha a kormány úgy gondolná, hogy neki is be kell tartania a jogszabályokat, és például a tervezett szakosításról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal előzetesen egyeztetett volna az önkormányzattal.

A fideszes többségű közgyűlés ezután elfogadta a határozatot, amelyben kezdeményezik a menekülttábornak Debrecenből való kitelepítését. Addig is - mivel "a környékbeliek folyamatos veszélyeztetettségben élnek, s biztonságukat az erre rendelt szervek nem tudják garantálni" - a közgyűlés indítványozza, hogy a "kezdettől fogva alkalmatlan helyen létesített debreceni befogadó állomás tervezett szakosodásának megvalósítására ne kerüljön sor".

Kezdeményezik továbbá, hogy a kitelepítésig tartó átmeneti időre is, a rendvédelmi szervek tegyék meg a fokozott közbiztonsági kockázatnak megfelelő intézkedéseket.