Valér
4 °C
8 °C

Elutasított MSZP-s rendezvény a dinnyepiacon

2003.06.25. 07:57
Nem szervezhette meg a debreceni MSZP pártrendezvényét az Újkerti lakótelepen a hétvégén. A szocialisták a fideszes városvezető sértődöttségével magyarázzák a döntést, az önkormányzat viszont azzal érvel "kampányt csak a kampányidőszakban".
Nem kapott területfoglalási engedélyt az MSZP a múlt hét végére tervezett juniálisára. Az önkormányzat szerint a pártok kampányidőszakban "plakátozzanak és gyűljenek".

A pártok a dinnyésektől vehetnék el a területet

Varga László városfejlesztési főosztályvezető az Indexnek elmondta, hogy amennyiben, és ezt javasolta is a szocialistáknak, nem pártként kérnek engedélyt, megkapták volna.

Pártszimpátia nélkül
A debreceni önkormányzat következetességének bizonyítéka, hogy az MSZP mellett az SZDSZ sem kapott tavalyi road-show-jukhoz engedélyt. Varga László főosztályvezető szerint a tavaszi programot "még, vagy már nem a kampányidőszakban" akarták tartani.

A főosztály adja ki az engedélyeket, de a szabályokat a képviselő testület hozza - érvelt Varga, aki mindezek érzékeltetésére azt is hozzátette, hogy ha valaki dinnyét akar árulni, szintén tőlük kell engedélyt kérnie. A szocialisták által kinézett Újkerti lakótelepen - amely Varga szerint egy nagy csík, egy óriási nadrágszíjhoz hasonlít - például lehet dinnyét árulni.

Hivatalos elutasítás éppen időben

Az MSZP a múlt héten többször is egyeztetett a hivatallal, amelynek vezetője egy belső szabályra hivatkozott, és kiderült: tarthatnának rendezvényt például Nagyerdőn, ahol nincsenek lakótelepek. Újkerten viszont 7200 lakás van.

Az is kiderült, hogy a hétvégi esemény megtartásának elutasításáról a rendezvény napján kapott hivatalos értesítést a helyi MSZP. Szabó Miklós városi pártvezető ugyanakkor jelezte, hogy szóban már a múlt hét közepén közölték velük: ne számítsanak az engedélyre.

Ennek ellenére alkotmányellenesnek tartják az elutasítást, hiszen "a gyülekezési törvény nem tiltja a pártoknak a kampányidőszakok közötti programokat. Éppen ezért ombudsmanhoz fordulunk" - mondta el Szabó. Szerinte Kósa Lajos fideszes képviselő, Debrecen első embere sértődött politikusként és nem felelős városvezetőként döntött.

Cosa nostra

Varga László, az önkormányzat főosztályvezetője az Indexnek azzal indokolta a rendezvény elutasítását, hogy korábban így határoztak: a pártok csak kampányidőszakban tarthassanak rendezvényt a városban. Megítélése szerint a szocialisták azért nem kértek más szervezet nevében engedélyt, mert inkább a "pártpolitikai csinnadratát" választották.

Hogy ki hozta a döntést, arról nem kívánt Varga felvilágosítással szolgálni, mint mondta: ez a "mi belső ügyünk. Mi úgy gondoljuk Debrecenben, hogy kampányidőszakban plakátolhatnak, gyülekezhetnek a pártok".