Jenő
-3 °C
6 °C

Debrecen nem kér a nemzetbiztonsági védelemből

2008.04.24. 16:07
Miután az önkormányzatok eldönthetik, hogy megállapodnak-e a titkosszolgálatokkal a nemzetbiztonsági védelem biztosításáról, Debrecen döntött. A város nem kér a speciális őrzésből, aminek segítségével Kósa Lajos fideszes polgármester szerint az egész politikai elitet le lehet hallgatni.

Debrecen nem kíván az önkormányzat nemzetbiztonsági védelmére megállapodást kötni a nemzetbiztonsági szolgálattal, így határozott a város közgyűlése. Az előterjesztő Kósa Lajos fideszes polgármester indoklásában megismételte azt, hogy a nemzetbiztonsági védelem kiterjesztéséről szóló kormányhatározat lényegében lehetővé teszi, miszerint a teljes magyar politikai elit titkosszolgálati eszközökkel figyeljék, ugyanis nem a bíróságnak, pusztán az igazságügyi és rendészeti miniszternek kell jóváhagynia az ilyen jellegű akciókat.

Kósa szerint az önkormányzatok titkosszolgálati megfigyelése indokolatlan, az egyes helyi önkormányzatok közötti megfigyelési szempontból történő különbségtétel pedig érthetetlen, egyszersmind alkotmányellenes.

A szocialista képviselők politikai színjátéknak nevezték az előterjesztést, többen kifogásolták a sürgősségi eljárást, s javasolták, előbb várják meg az ügyben a megkeresést, mert most még azt sem tudják, mire mondanak nemet. A fideszes képviselők ezzel szemben úgy érveltek, hogy a megelőzés a lényeg, s hibát követnének el, ha nem tennének preventív lépéseket.

A nemzetbiztonsági védelmet elutasító közgyűlés azt is egyidejűleg kezdeményezi a miniszterelnöknél, hogy az önkormányzatok (a nemzetbiztonsági kockázat hiánya miatt)"a központi államhatalmi és kormányzati tevékenység szempontjából kiemelt fontosságú" minősítését vonják vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?