Donát
-3 °C
10 °C

A debreceni MSZP félti a város repterét

2008.06.05. 22:01
Áron alul, Fideszhez köthető cégnek adhatják el a debreceni repülőtér üzemeltetési jogát, állítja az MSZP. Kósa Lajos szerint a szocialista politikusok nem kellően tájékozottak a repülőtér ügyében. A sajtótájékoztatón említett cég vezetője közölte: a Xanga Holdig Kft. szakmai alapon pályázta meg a repülőtér hasznosítására kiírt pályázatot, és nincs semmiféle politikai kötődése.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere korábban 10-12 milliárd forintra taksálta a repülőteret, a pályázaton győztes cég azonban ennek töredékéért, 5,3 milliárd forintért szerezheti meg a repülőtér üzemeltetését és a reptéri ingatlanokat. Ráadásul az árat nem egyszerre, hanem részletekben, 2012-ig kell megfizetnie, mondta csütörtökön Nyakó István, az MSZP szóvivője. A budapesti sajtótájékoztatón részt vett Varga Zoltán, a párt debreceni önkormányzati képviselője is.

"A polgármester azzal a Xanga Holding Kft.-vel kezd tárgyalást, és köt majd minden valószínűség szerint szerződést augusztusban, amely a tenderen jóval alacsonyabb árat ajánlott, mint a másik pályázó, és semmiféle reptér-üzemeltetői gyakorlata nincs" - tette hozzá a szóvivő, amjd elmondta: a Xanga Holdingot tavaly októberben, 11 nappal a reptéri pályázat kiírása után jegyezték be 10 millió forintos alaptőkével.

Nyakó aggasztónak nevezte, hogy a holding által létrehozott Debreceni Cargo és Logisztikai Kft. ügyvezetője az a Virág László, aki 2002-ig a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes alelnöke volt, később az Airport Debrecen Kft. ügyvezetője. A repülőteret üzemeltető cégtől azért kellett távoznia Virág Lászlónak tavaly év végén, mert a bíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. nyakó szerint Kósa Lajost mindez nem zavarta, Virág Lászlóval és a Xanga Holding Kft. vezetőjével tartott még a pályázat lezárása előtt sajtótájékoztatót, ahol méltatta őket.

"Szövevényes gazdasági érdekháló működik Debrecenben, amelyben a polgármesterhez, a város cégeihez, vagy éppen a Fideszhez több szálon kötődő vállalkozók adják-veszik egymás közt a város polgárait illető cégeket, vagyonelemeket" - fogalmazott Nyakó István. A szóvivő felszólította Kósa Lajost, álljon ki a nyilvánosság elé, és számoljon be a reptér privatizációja körüli gyanús ügyletekről.

Kósa: a reptér nem eladó

"Úgy érzem Nyakó István és Varga Zoltán képviselő urak nem kellően tájékozottak a debreceni repülőtér ügyében" - reagált az elhangzottakra Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A városvezető közölte: a szocialisták állításával ellentétben a város nem adja el a repülőteret. A pályázat során a repülőtérrel szomszédos, fejlesztési terület értékesítésére kerülhet sor.

Kósa Lajos elmondta: a szocialisták egy korábbi nyilatkozatára hivatkozva körülbelül 10 milliárd forintos árról beszélnek. Csakhogy ez az ár a repülőtérre és a hozzá kapcsolódó fejlesztési területekre vonatkozik. A polgármester megjegyezte, hogy az 5,3 milliárd forintos ajánlat csupán a telek töredékére, mintegy 40 százalékára vonatkozik. "Ha az egész 10 milliárd, akkor 40 százalékért 5,3 milliárd nem kótyavetye, csak a szocialisták elfelejtették a számtant" - mondta Kósa.

A fideszes politikus tájékoztatása szerint a szocialisták által sokat bírált Virág László - tudomása szerint - sem a repülőtéren, sem a pályázóknál nem dolgozik. Ugyanakkor ha a volt repülőtéri igazgatót valamelyik pályázó szakértői munkára kérte fel, az az ő dolga. "A szocialisták nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a debreceni vagyonkezelő holding az országban a legeredményesebben működő önkormányzati tulajdonú vállalatcsoport" - jegyezte meg Kósa Lajos.

A Xanga Holding Kft. semmilyen politikai hovatartozással nem bíró magáncég, amely szakmai alapon pályázta meg a Debreceni Nemzetközi Repülőtér hasznosítására kiírt pályázatot, reagált a szocialisták sajtótájékoztatóján elhangzottakra közleményben Herdon István, a cég ügyvezetője. Közölte: a társaság nem 10 millió forintos jegyzett tőkével, hanem 400 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező, tőkeerős vállalkozás, a pénzügyi háttere biztosított. Megjegyezte azt is, hogy a Debreceni Cargo és Logisztikai Kft. ügyvezetője Barsy Tibor.

Herdon István szerint nem igaz Nyakó szóvivő azon kijelentése, hogy a napokban közös sajtótájékoztatót tartottak Kósa Lajos polgármesterrel. "Ezzel szemben február végén egy szakmai napon logisztikai szakembereknek tartottunk prezentációt, melyen a város képviselőjeként Kósa Lajos is részt vett" - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!