Piroska
-1 °C
5 °C

Moderált szónoklatok a népszavazás évfordulóján

2005.12.05. 21:33
A tavalyi sikertelen népszavazás a kettős állampolgárságról azt is bebizonyította, hogy nemcsak a magukat jobboldalinak nevezőkre lehet számítani - mondta Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke az In memoriam december 5. című rendezvényen. A megemlékezéseken a szónokok többsége visszafogott volt, de a kormányfőt közvetve vagy közvetlenül gyakran emlegették.

A nemzet fogalmát illetően még nem hagytuk magunk mögött a kommunizmust, ebben a vonatkozásban a kommunizmus még él; ez a hagyomány testesül meg a mostani kormány felfogásában is, és ezt kell legyőzni - mondta Kövér László a budapesti Polgárok Háza hétfő esti rendezvényén. Az In memoriam december 5. címmel, a kettős állampolgárságról egy évvel korábban kiírt, sikertelen népszavazás évfordulóján rendezett esten Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége is jelen volt.

"A szellemi elit jobbik arca"

A Fidesz országos választmányának elnöke szerint december 5. kudarc, fájó vereség a nemzet számára, olyan pofon, amelyet saját maga ütött saját maga arcára, ám nem nemzeti tragédia. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor az is tanulsága volt a tavalyi népszavazásnak, hogy mindig lesznek, akikre számíthatnak, nemcsak a magukat jobboldalinak nevezők között.

Felidézte, hogy az igennel voksolók között volt liberálisnak mondott szociológusnő, olyan operaénekes, aki nem az ő csapatukban focizik, volt egy zsidó rabbi, mondhatni, "a szellemi elit újra a jobbik arcát mutatta meg a saját népe felé". "Komoly ember csak az igen mellett mert kiállni" - hangsúlyozta.

Tőkés László királyhágómelléki református püspök arról beszélt: "lehetetlen úgy Európa felé igyekezni, hogy miközben európai polgárságunkkal dicsekszünk, közben magyar állampolgárságunkat megtagadják tőlünk (...) hogyan is juthatnánk Európába, ha előbb nem fogadjuk be egymást". Nagy taps fogadta a püspök azon megjegyzését, hogy Kövér László szókimondó, nem szokott köntörfalazni. Hozzátette: "reálpolitikai szempontból le kell faragni nyelvünket, de néha ideje van, hogy nevén nevezzük a gonoszt". "A mostani miniszterelnök tavaly nemzetellenes kampányt folytatott, nincs mit ezen szépíteni" - mondta.

"Tisztesség vs. gazemberség?"

Tőkés László ugyanakkor kijelentette: nagy hiba volna olajat önteni a tűzre, kollektív bűntudatot ébreszteni, jóllehet sokan ebbe a hibába esnek. Nagy hiba ostorozni a magyarországi szavazópolgárokat, nem szabad az ő felelősségüket eltúlozni, legfeljebb a propagandistákra, a nemzet félrevezetőire lehet haragudni.

Az összetartozás napján mintegy ötszázan gyűltek össze Debrecenben a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a szégyen, a morális megsemmisülés napjának nevezte 2004. december 5-ét, amikor "a tisztesség és a gazemberség között folyt a küzdelem", és az utóbbi nyert. "Lehetnek-e Magyarországnak olyan vezetői, akik megtagadják a testvéreiket" - tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke kijelentette: lehet lassítani a nemzetegyesítő lépteket, de megakadályozni nem. A politikus szerint a magyar nemzet sokkal kevésbé megosztott, mint ahogy a felkent próféták el akarják hitetni róla. "Minden magyar felelős minden magyarért" - tette hozzá az MDF elnöke.

Útkereső naggyűlés

Miután Orbán Viktor hétfőn egyperces néma felállásra szólította fel az Országgyűlésben a Fidesz-frakciót és a képviselőcsoport a Hold utcai református templomban imádságon és könyörgésen vett részt, több megemlékezést is tartottak. A Magyarok Világszövetsége esküt tett a korona előtt, majd "emlékező-útkereső nagygyűlést" szervezett a fővárosi Kossuth téren. A Lelkiismeret'88 Csoport gyertyás felvonulást tartott Gyurcsány Ferenc házánál.

Az MSZP vasárnap emlékezett meg a december 5-i évfordulóról. Gyurcsány Ferenc az MSZP Párbeszéd a határok nélküli nemzetről című tanácskozásán kifejtette, hogy a tavaly december 5-e a nemzeti felelőtlenség napja volt.