Valér
4 °C
8 °C

Pihenőnap lehet december 24-e

2004.10.21. 15:19
Ha nem is munkaszüneti nap, de a vasárnapokhoz hasonló pihenőnap lehet december 24-e, miután a legnagyobb munkaadókat tömörítő szervezetek nem zárkóznak el a kormányfő ezirányú felvetésétől.
Gyurcsány Ferenc, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének szerdai ülésén támogatásáról biztosította azokat a kezdeményezéseket, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen, illetve azt is, hogy az ebédidő része legyen a munkaidőnek. Az idei munkaszüneti napokról tavaly állapodtak meg az érdekegyeztető tanács tagjai. Akkor a karácsony előtti napról nem volt szó. Hogy az idén kell-e dolgozni 24-én, az gyakorlatilag a munkaadókon múlik.

Lehetne pihenőnap

A legnagyobb magyar munkaadókat tömörítő szervezetek soros elnöke, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének vezetője, Zs. Szőke László az Index megkeresésére elmondta, tapasztalataik szerint - a kereskedelmi egységeket kivéve - 24-én általában úgy sem dolgozik senki, ezért nem zárkóznak el a kezdeményezés elől. Pontosabban attól, hogy december 24-e - a vasárnapokhoz hasonlóan - pihenőnap legyen. A különbség a munkaszüneti naphoz kepest az, hogy a pihenőnapot nem fizetik.

A boltok azért nyitva maradnának

"Ez jó alkupozíció", mondta Zs. Szőke László, aki szerint az érdekegyeztető tanács pénteki ülésén, amelyen megjelennek a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók szervezetei, szóba kerülhet a kérdés. Ugyanakkor nem tartaná jó megoldásnak, ha a kereskedelmi egységek eddig kialakult gyakorlatát felborítanák. Arról viszont lehet szó, hogy korábban zárjanak december 24-én a boltok, mondta.

"Nem Gyurcsány Ferenc ötlete, a szakszervezetek három éve forszírozzák, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen" - mondta Borsik János, az Autonóm szakszervezetek elnöke az Indexnek. Borsik szerint hétfőn találkoznak Csizmár Gábor munkaügyi miniszterrel, akinek felvetik a kérdést. A szakszervezetek egyébként az idén az EU-csatlakozás napja előtti pénteket, április 30-át is szünnappá akarták nyilváníttatni, akkor a munkaadókon bukott meg a kezdeményezés.