Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Defend-ügy: gyanúsított lett két magánnyomozó és egy APEH-vezető

2002.11.09. 14:23
Gyanúsítottként hallgatták ki az APEH egyik főosztályvezetőjét és a Defend Kft. két magánnyomozóját az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán - értesült a Magyar Hírlap. Mindhármukat a Defend jogszerűtlennek vélt tiktos adatgyűjtése kapcsán, különleges személyi adatokkal való visszaélés alapos gyanúja miatt vonták eljárás alá.
Miután a Magyar Fejlesztési Bank új menedzsmentje tudomást szerzett arról, hogy a pénzintézet korábbi vezetése megbízást adott a Defendnek több ügyfelük - például a Magyar Hírlap egyik újságírójának - biztonsági megfigyelésére, június közepén feljelentést tett.

Gyanúsított lesz két rendőr is?

A négy hónapja megindított nyomozás során több mint 70 olyan személyt hallgattak a nyomozók, akik szerepeltek a titokban megfigyeltek listáján. A nyomozás adatai szerint az APEH-vezető a Földi László egykori hírszerző tiszt által korábban vezetett vállalkozás munkatársainak kérésére adott ki bizalmas adatokat. Információk szerint a Defend - amely az Orbán-kormány idején kis őrző-védő kft.-ből a legnagyobb állami vállalatok partnere lett - által megbízott magánnyomozók más jogszerűtlen módon is igyekeztek a kívánt adatokat beszerezni.

A Magyar Hírlap információi szerint ennek következményeként rövidesen gyanúsítottként idéznek be két hivatásos rendőrt is a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalba. Az ügyészség adatai szerint a két tiszthelyettes baráti alapon adott ki információkat a Defend nyomozóinak.