Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Defibrillátor nincs, de van 220

2008.07.23. 16:25
Ezerre becsülik a közterületen elhelyezett defibrillátorok számát, de az önbejelentésen alapuló Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázisban egyelőre csak kilenc cím van. Az újraélesztő készülékről gyakran azokon a helyeken sem tudnak, ahol már van. Pedig a műszer már többször mentett életet, bár csoda nem várható tőle. Hagyományos újraélesztést szinte mindenki tanult, de éles helyzetben, amikor minden perc számít csak kevesen tudják alkalmazni ismereteiket.

Egyelőre mindössze kilenc cím van a Magyar Nemzeti Szívalapítvány nemrég létrehozott Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázisában, holott az országban legalább ezer közterületen elhelyezett életmentő készülék lehet. Az adatbázisba mindenki bejelentheti, ha van ilyen műszere, megadhatja annak típusát és a telefonszámot is. Az alapítvány azt reméli, hogy szeptemberig jelentősen megemelkedik az adatbázisban a defibrillátorok száma, mondta el az alapítvány kuratóriumának elnöke, Nagy András kardiológus.

A listából találomra felhívtunk egy budapesti céget. A vonal másik végén a portás jelentkezett, és habozás nélkül felelt kérdésünkre: a defibrillátor a portásfülke mögötti konyhában van. A dolgozók közül képeztek ki embereket a műszer használatára, de szerencsére eddig még nem kellett bevetni.

Van, csak nem tudnak róla

Egészen mások voltak a tapasztalataink a Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság központjában. Munkatársunk a helyszínen érdeklődött, hol van a defibrillátor. A három biztonsági őrnek, a gondnoknak és a portásnak azonban együttesen sem volt fogalma arról, hogy lenne náluk ilyen készülék. Mint mondták, őket biztosan értesítették volna erről. Egyikük viccesen azt javasolta, hogy ha ilyen probléma van, elég bedugni az ujjunkat a 220 voltos áramelosztóba, az is hasonló hatást fejt ki.

A személyzet azt javasolta, hogy érdeklődjünk a szomszédos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon. Először ott is tanácstalan tekintetekkel találkoztunk, a biztonsági őr hívta a gondnokot. Ő sem tudott semmit a dologról, de elmondta, hogy szerződésben állnak egy orvosi rendelővel, ami ugyanabben az épületben van.

A rendelőben aztán egy asszisztensen elmondta, hogy tavaly vettek egy újraélesztő készüléket. Ennek ellenére csak egy hónapja helyezték üzembe, és azóta még nem kellett alkalmazni. Az elmúlt hetekben indult tanfolyam a dolgozóknak: az 1200 emberből ötvenen tanulják meg szakszerűen használni a gépet.

Naponta hetvenen halnak meg

Kolonics György halála után a kormány úgy döntött, hogy ötven életmentő készüléket ad a sportszövetségeknek. A kormány lépése az élsportolókat érinti, pedig régóta ismert, hogy Magyarországon félóránként meghal valaki hirtelen szívleállás miatt. Ez évente 20-25 ezer, naponta 60-70 ember halálát jelenti. Az emberek 15-20 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul.

A túlélési esélyek növelésére kezdtek el az elmúlt években a nagy forgalmú, nyilvános helyeken is automata vagy félautomata defibrillátorokat telepíteni. Ezek a 300-500 ezer forintba kerülő készülékek megtalálhatók a forgalmas bevásárlóközpontokban, a közhivatalokban, a pályaudvarokon, a strandokon.

A Nemzeti Szívalapítvány vezetője úgy becsüli, hogy ők százas nagyságrendben osztottak szét defibrillátorokat. A honlapjukon található felsorolás szerint így jutott 18 életmentő készülékhez a Malév, 25-höz az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálata, a Műegyetem vagy a XI. kerületi polgármesteri hivatal.

Kiképezték a személyzetet

A gépek hangos utasításokat adnak a kezelőnek, közlik például, hova kell felragasztani a gyors analízist végző elektródákat, és csak akkor adnak áramütést, ha valóban szükség van rá. Bármennyire automata gépekről van is szó, általában csak kiképzett személyzet tudja megfelelően kezelni őket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen három defibrillátor van, egy a központi épületben a portán, egy az új egyetemi részen, és egy a sportlétesítményeknél. Húsz embert képeztek ki, ők kétévente átismétlik a tanultakat, mondta az Indexnek az egyetem szóvivője, Dallos Györgyi.

A Westend bevásárlóközpontban évek óta van automata defibrillátor, de szerencsére még nem kellett használni, mondta el a bevásárlóközpont marketingigazgatója, Walch Ottó. A műszer használatát ismeri a személyzet, de állandó orvosi ügyelet is van, hiszen vannak napok, amikor több tízezer ember fordul meg a Westendben. Kérdésünkre, hogy az évekig nem használt defibrillátor vajon működőképes lesz-e, ha egyszer valóban szükség lesz rá, Walch Ottó azt mondta, hogy nagyon komolyan veszik a karbantartást, és ez nemcsak a tűzzáró ajtókra, az ilyen eszközökre is vonatkozik.