Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Két és fél milliárd 2005-ig a Defendnek

2002.01.20. 11:24
A Magyar Posta Rt. és a Defend Security Kft. által kötött, közúti pénzszállításra vonatkozó szerződés idei értéke bruttó 649,1 millió forint - derül ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számából. Bár a szerződés tényét 2001. december 5-én az érintettek sajtótájékoztatón már bejelentették, ám a szerződés részleteit, így az értékét a felek üzleti titokra hivatkozva nem közölték.
A 2005. december 31-ig szóló szerződés értéke, az inflációkövetés nélkül és feltételezve, hogy a következő három évben is az idei értéknek megfelelő díjat kapja a Defend, több mint 2,6 milliárd forint. A Közbeszerzési Értesítő szerint a megbízás magába foglalja a posta 145 budapesti, és 74 vidéki hivatala számára a készpénz kiszállítási és beszedési tevékenység ellátását. Az értesítőből kiderül az is, hogy a gyorsított tárgyalásos eljárásra csak a Defend Kft. tett ajánlatot.

Böröcz István, a Magyar Posta Rt. általános vezérigazgató-helyettese korábban annyit közölt: 100-500 millió forint megtakarítást jelent az intézménynek, hogy nem maga végzi, hanem külső szolgáltatóval végezteti a pénzszállítást. Elmondása szerint, a pályázatra három cég jelentkezett, s a verseny lebonyolítását egy független szakértő cég végezte - az értesítő szerint ez a Csók és Társa Ügyvédi Iroda volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a posta a Defend tevékenységétől azért vár megtakarítást, mert így például nem kell lecserélnie páncélozott járműparkját, ezeket a gépkocsikat nem kell fenntartania és üzemeltetnie, emellett megszűnnek a közúti pénzszállításból adódó rablási veszteségei is.

Jogszerűtlen hazugságvizsgálat
Az ombudsmani hivatal vizsgálata megállapította, hogy a Magyar Posta vezérigazgatója jogellenesen végeztetett hazugságvizsgálatot a cég dolgozói körében annak megállapítására, hogyan került nyilvánosságra egy, a posta és a Defend között köttetett szerződés. A Posta ugyanis tagi kölcsön címén százmilliókat fizetett ki a Defendnek, s emiatt felmerült a hűtlen kezelés gyanúja. A bűncselekmény elkövetését jelenleg a rendőrség feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja. Mint ismeretes, a Magyar Posta korábban többségi tulajdont szerzett a Nyírfa-, majd a megfigyelési botrányban főszerepet játszó volt hírszerzőtiszt, Földi László cégében, a Defendben.
A posta a tervek szerint a szükségtelenné váló páncélozott járműveit értékesíti. A decemberi sajtótájékoztatón a posta képviselői elmondták, hogy azért a Defend nyerte meg a közbeszerzési pályázatot, mert a többi nem tudta teljesíteni az elvárásokat.

Földi László, a Defend ügyvezető igazgatója korábban közölte, hogy a társaság 2001. évi árbevétele 5-6 milliárd forint lesz, és profitot is termel. Kifejtette: a Defend megrendeléseinek többsége ugyan állami cégektől származik, de az állami tulajdonú cégek biztonságtechnikával összefüggő megrendeléseinek csupán 5 százaléka a Defendé.

Földi László elmondta, hogy a Defend a pénzszállítással kapcsolatban 8 milliárd forintos viszontbiztosítással rendelkezik. A posta illetékesei azzal is indokolták a közbeszerzési pályázat kiírását, mert a Postának erre nem volt megfelelő biztosítása. A Magyar Posta Rt. 2000. december 28-án kötött megbízási szerződést az 52 százalékos tulajdonában lévő Defend Kft.-vel a pénzforgalmi tevékenység ellátására, ami nem azonos a kiszállítással és beszedéssel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!