Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Csintalan tovább harcol Defendért

2003.01.30. 12:48
A végelszámolási határozat bírósági felülvizsgálatát kéri a Defend Kft. Csintalan Sándor által vezetett kisebbségi tulajdonosa. A V.I.B. Vagyonkezelő Kft. érvelése szerint a cég megismételt közgyűlésén a megszüntetésről hozott döntés nem jogszerű, mert nem az arra jogosult személy hívta össze.
Csintalan Sándor nem adta fel a Defend legalább időleges megmentésére vonatkozó terveit.

Végrehajtó nélkül nem lehet végrehajtásról dönteni

A volt szocialista képviselő, aki a kormányváltás után vette át az Orbán-kormányzat alatt az egyik sikercégnek tekintett Defend Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft vezetését, kisebbségi tulajdonosként keresetet adott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, amelyben kéri a 2002. december 28.-án hozott taggyűlési határozatok felfüggesztését. Ezen a taggyűlésen már másodszor határoztak a Defend végelszámolásáról. Ez a Defend tevékenységének befejezésével, piacról való kivonulásával, rendkívül értékes, nagyrészt állami megrendelésállományának eladásával, majd vagyonának értékesítésével jár. Először a piacon egyedül állónak mondott pénzszállítási és feldolgozási tevékenységet értékesítik.

Csintalan cége, a kisebbségi tulajdonos V.I.B. Vagyonkezelő Kft álláspontja szerint a Defend megszüntetéséről először rendelkező, de később a szabálytalanságok miatt megismételt december 3. ülésen már határoztak a végelszámolásról, ezért az új ülést már az akkor kijelölt végelszámolónak kellett volna összehívnia, mert bár a Csintalan-cég a december 3-ai taggyűlés jogszerűségét is vitatja, amíg erről a keresetről nem határoz a bíróság, addig érvényben maradnak a döntések.

Csintalan leginkább a pénzfeldolgozást félti

A V.I.B. Vagyonkezelő Kft érvelése szerint, mivel a megszüntetésről határozó taggyűlésre a többségi tulajdonosokat, a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-t, valamint a Magyar Postát képviselő ügyvezető tett indítványt, az ott született döntések végrehajtását a cég most indított perének befejezéséig le kell állítani. Csintalanék egyébként a második taggyűlésen is megpróbálták felvetetni a napirendi pontok közé a tőkeemelést, ám a cég további fennmaradását biztosító indítványról az elnökség döntése alapján nem tárgyaltak, pedig a hatályos törvény értelmében a taggyűlés előtt három nappal előterjesztett napirendi javaslatokat vita nélkül napirendre kell tűzni. Az MFB álláspontja szerint viszont a témák ugyan időben érkeztek meg, ám tartalmukban nem feleltek meg a jogszabályi követelményeknek. Csintalan Sándor továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a négy év alatt milliárdos céggé fejlődött Defendnek azért kell megszűnnie, mert eszközeire és szerződéseire, különösen a pénzfeldolgozó üzletágra mások rátehessék a kezüket.