Orsolya
10 °C
21 °C

Elkelhet a Defend

2002.02.02. 13:37
A Magyra Hírlap értesülési szerint négy meghatározó biztonsági céget akar megvenni egy befektetési társaság. A kiszemeltek között ott van állítólag a Defend Security Kft. is. Egyes biztonsági szakértők úgy vélik: a tranzakció egyik célja lehet, hogy a következő kormányzati ciklusban is biztosítsák a Földi László vezette vállalkozás biztonságos működését.
A lap információi szerint az egyik hazai befektetési társaság - vélhetően amerikai banki forrásokból - négy meghatározó céget kíván felvásárolni. A vállalkozások között van állítólag az In-Kal Security és a Defend is. Biztonsági szakértők szerint meglepő vásárlásról van szó, hiszen pénzügyi befektetők nem nagyon érdeklődnek őrzés-védelemmel foglalkozó cégek iránt, ez a tevékenység ugyanis nem tartozik a gazdaságilag túl jól jövedelmező vállalkozások közé.

A többi csak "töltelék"

A Magyar Hírlap úgy tudja: a tranzakció elsősorban a Defend megvásárlására irányulhat, a többi cég csak "töltelék". Egyes biztonsági szakértők úgy hiszik, csupán azért veszik meg a másik három vállalkozást, nehogy valamilyen egyértelmű szándék rajzolódjon ki az ügylet mögött. A tranzakciónak több célja is lehet. Az egyik például, hogy a következő kormányzati ciklusban is biztosítsák a Földi László vezette vállalkozás biztonságos működését, hiszen nem lehet garantálni, hogy a választásokat a mostani kormánykoalíció nyeri meg.

Piaci hírek szerint nem lehet ugyanakkor azt sem kizárni, hogy így akarják elejét venni annak, hogy egy új kormány esetleg (büntető)ügyet kezdeményezzen a cég vagy a Magyar Posta ellen, mert az utóbbi több százmillió forintot fektetett a Defendbe.

5-6 milliárdos árbevétel

A biztonsági piacon az egyik legértékesebb cég a Földi László vezette vállalkozás, amely az elmúlt esztendőben 5-6 milliárd forintos árbevételt ért el. Jelenleg a 100 milliárd forintra becsült pénzforgalmi piac mintegy felét az öt legjelentősebb hazai biztonsági őrző-védő cég uralja.