Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Pert nyert a Defend Eörsi Mátyással szemben

2002.02.08. 22:58
Nem jogerősen pert nyert a Földi László, egykori hírszerző vezette Defend Kft. Eörsi Mátyás ellen. Az SZDSZ-es képviselő - a bírósági döntés szerint - megsértette a cég jó hírnevét. Ezért Eörsi Mátyást eltiltották a további jogsértéstől és nem vagyoni kártérítésként 800 ezer forintot kell fizetnie a cégnek.
- Miért nem hajtja be az adóhatóság a Defend Kft. 500 milliós adótartozását - kérdezte levelében Eörsi Mátyás az APEH elnökétől. A levél megírásának tényét és az abban foglalt kérdést pedig az APEH székház előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Ez az, ami miatt a Defend beperelte a képviselőt és a történtekért 2,5 millió forintos kártérítést kért.

A bíróság szerint Eörsi megsértette a Defend jó hírnevét

Eddig sikerrel, mivel a Budai Központi Kerületi Bíróság - igaz még nem jogerős ítéletben - elfogadta Defend érvelését, amely szerint Eörsi Mátyás valótlanságot állít. Mivel a képviselő kijelentését nem tudta bizonyítani, azzal, hogy valótlanságot állított, megsértette a cég jó hírnevét - mondta az Index kérdésére Bárándy György, a cég ügyvédje.

Eörsi:Bizonyíték volt, csak nem vették figyelembe

Eörsi Mátyás a tárgyaláson korábbi állításának bizonyítására benyújtott a bíróságnak egy üzleti titoknak minősített dokumentumot. Az iratok szerint a Defend Kft. márciusi taggyűlésének egyik napirendi pontja éppen az volt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által adott 800 millió forintos hitelből az első helyen az adótartozásokat (összesen 464 millió forint ) kell kifizetni. A halasztott adótartozások megfizetésének március 20-i határideje nem hosszabbítható meg.

A bíróság azonban ezekre a dokumentumokra ki sem tért - mondta ezzel kapcsolatban az Index kérdésére Eörsi Mátyás. Illetve mindössze annyiban, hogy mindez márciusban történt, a Defend Kft pedig keresetében a májusra vonatkozó kijelentését sérelmezte. Eörsi Mátyás most fellebbez, mondván: ő csupán azt állította, hogy a Defend félmilliárd forintos adótartozást halmozott fel.

Kizárták a stábokat a tárgyalásokról

A Fővárosi Bíróság elnöke vizsgálatot rendelt el azért, hogy megállapítsák, miért nem engedték be pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság épületébe a televíziós társaságok munkatársait - közölte Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője.

A stábokat ugyanis, mint ahogyan az két kereskedelmi tévé péntek esti híradásából is kiderült, nem engedték be a bíróság épületébe, ahonnan tudósítani kívántak a Defend Security Kft. által kezdeményezett személyiségi jogi per tárgyalásáról, amelyet Eörsy Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő ellen indított a cég jó hírnevének megsértése miatt.

Sándor Zsuzsa elmondta: semmilyen rendelkezés nem tiltja a televíziós operatőröknek a bírósági épületekbe való belépést, ugyanakkor az eljáró bíróknak jogukban áll a tárgyaláson eldönteni, hogy megtagadják-e vagy sem a televíziós felvételek készítését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?