Pert nyert a Defend Eörsi Mátyással szemben

2002.02.08. 22:58
Nem jogerősen pert nyert a Földi László, egykori hírszerző vezette Defend Kft. Eörsi Mátyás ellen. Az SZDSZ-es képviselő - a bírósági döntés szerint - megsértette a cég jó hírnevét. Ezért Eörsi Mátyást eltiltották a további jogsértéstől és nem vagyoni kártérítésként 800 ezer forintot kell fizetnie a cégnek.
- Miért nem hajtja be az adóhatóság a Defend Kft. 500 milliós adótartozását - kérdezte levelében Eörsi Mátyás az APEH elnökétől. A levél megírásának tényét és az abban foglalt kérdést pedig az APEH székház előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Ez az, ami miatt a Defend beperelte a képviselőt és a történtekért 2,5 millió forintos kártérítést kért.

A bíróság szerint Eörsi megsértette a Defend jó hírnevét

Eddig sikerrel, mivel a Budai Központi Kerületi Bíróság - igaz még nem jogerős ítéletben - elfogadta Defend érvelését, amely szerint Eörsi Mátyás valótlanságot állít. Mivel a képviselő kijelentését nem tudta bizonyítani, azzal, hogy valótlanságot állított, megsértette a cég jó hírnevét - mondta az Index kérdésére Bárándy György, a cég ügyvédje.

Eörsi:Bizonyíték volt, csak nem vették figyelembe

Eörsi Mátyás a tárgyaláson korábbi állításának bizonyítására benyújtott a bíróságnak egy üzleti titoknak minősített dokumentumot. Az iratok szerint a Defend Kft. márciusi taggyűlésének egyik napirendi pontja éppen az volt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által adott 800 millió forintos hitelből az első helyen az adótartozásokat (összesen 464 millió forint ) kell kifizetni. A halasztott adótartozások megfizetésének március 20-i határideje nem hosszabbítható meg.

A bíróság azonban ezekre a dokumentumokra ki sem tért - mondta ezzel kapcsolatban az Index kérdésére Eörsi Mátyás. Illetve mindössze annyiban, hogy mindez márciusban történt, a Defend Kft pedig keresetében a májusra vonatkozó kijelentését sérelmezte. Eörsi Mátyás most fellebbez, mondván: ő csupán azt állította, hogy a Defend félmilliárd forintos adótartozást halmozott fel.

Kizárták a stábokat a tárgyalásokról

A Fővárosi Bíróság elnöke vizsgálatot rendelt el azért, hogy megállapítsák, miért nem engedték be pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság épületébe a televíziós társaságok munkatársait - közölte Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője.

A stábokat ugyanis, mint ahogyan az két kereskedelmi tévé péntek esti híradásából is kiderült, nem engedték be a bíróság épületébe, ahonnan tudósítani kívántak a Defend Security Kft. által kezdeményezett személyiségi jogi per tárgyalásáról, amelyet Eörsy Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő ellen indított a cég jó hírnevének megsértése miatt.

Sándor Zsuzsa elmondta: semmilyen rendelkezés nem tiltja a televíziós operatőröknek a bírósági épületekbe való belépést, ugyanakkor az eljáró bíróknak jogukban áll a tárgyaláson eldönteni, hogy megtagadják-e vagy sem a televíziós felvételek készítését.  • Tippek
  • Bankszámla