Szilvia
5 °C
16 °C

A rendőrséghez fordul Polt a Defend ügyében

2002.02.12. 17:28
Rendőrségi vizsgálatot kezdeményez napokon belül Polt Péter a Defend Kft. tevékenységének kivizsgálására. Erről az intézkedéséről levélben tájékoztatta a legfőbb ügyész Keller László szocialista képviselőt, aki szerint jogsértő módon működik és kap sorra állami megrendelésket az őrző-védő cég.
Minderre azután került sor, hogy Keller László írásban kért választ Polt Péter, legfőbb ügyésztől arra a kérdésére, hogy meddig folytathatja még a Defend Kft. törvénysértő tevékenységét. A képviselő ugyanis úgy látja, törvényt sért a Defend, mert számos olyan tevékenységet is végez, amelyeket a jogszabályok nem engednek a személy és vagyonvédelem valamint a magánnyomozói főtevékenysége mellett. Jogi aggályai miatt nem csupán a legfőbb ügyészhez, hanem belügy illetve a kancellária miniszterhez is fordult.

Aggályai pedig a legfőbb ügyésznek is vannak a Defend tevékenységével kapcsolatban. Álláspontja szerint azt egy rendőrségi vizsgálat hivatott kideríteni, hogy a Defend betartja vagy megszegi a rá vonatkozó jogszabályokat. Mivel Polt Péter a rendelkezésre álló adatok szerint csupán azt tudja megállapítani, hogy a Defend tevékenységi körében számos olyan tevékenységet is felsorolt ami igen nagy valószínűséggel ellentétes a vonatkozó törvény rendelkezéseivel, de arra utaló adatot nem ismer, hogy ezeket a Defend valóban végzi is, rendőrségi vizsgálatot kezdeményez ügyben.

A legfőbb ügyész egyébként mindezért okot látna a Defend kft.-vel szemben törvényességi felügyeleti eljárás megindítására is, ám erre most már nincs módja, mivel az erre adott határidő eltelt. A törvényességi felügyeleti eljárás során végső esetben törölni is lehet egy céget.

A Legfőbb Ügyészség sajtóosztályán azt közölték a rendőrségi vizsgálattal kapcsolatos kérdésünkre, hogy a kezdeményezés napokon belül megtörténik.

A Defend már nem csak őriz, hatástalanít is

Keller László már azt a válaszlevelet is megküldte Polt Péternek, amelyben Stumpf István kancelláriaminiszter arról tájékozatta, hogy a Defend a Magyar Autópálya Koncorzium alvállakozójaként a pályák és a Duna meder lőszer-mentesítését végzi, továbbá őrzi az Állami Autópályakezelő Rt. és a Nemzeti Autópálya Rt. irodahelyiségeit. A tűzszerészeti munkával kapcsolatban a szocialista képviselő azt gondolja: az a rendőri szervek egy speciális egységének törvény által szigorúan szabályozott módon joga és kötelessége. Más kérdés, hogy ezek sem egyeztethetők össze a magánnyomozói tevékenységgel. Ezzel kapcsolatosan levelében azt ígérte neki Polt Péter, hogy szintén megteszi a szükséges lépéseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?