Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Őrzővédők tüntettek a Parlament előtt

2003.01.19. 13:06
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉÖDSZ) annak kiderítésére, kit terhel felelősség a Defend Security Kft. veszteségessé tételéért. Az érdekvédelmi szervezet képviselői vasárnap demonstrációt tartottak a Parlament előtt, s átadták petíciójukat a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) képviselőjének.
A petíció címzettje Medgyessy Péter miniszterelnök, Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, valamint Keller László, a MeH közpénzügyekért felelos államtitkára. Csánics Sándor, az ÉÖDSZ elnöke a demonstráción a petíciót ismertetve elmondta: a Defend Security Kft. mint Magyarország egyik legnagyobb strukturális hátterű őrzés-védelemmel, pénzszállítással és pénzfeldolgozással foglalkozó cége az elmúlt években jól prosperáló vállalkozás volt, jelenleg azonban a kft. sorsa bizonytalan, s 2500 munkahely kerül veszélybe, ha a cég jogutód nélkül megszűnik.

Átjátsszák egy multinak?

"A kft. 2002. első félévi üzleti eredménye pozitív volt, a második félévtől azonban veszteségessé vált a nem körültekintő gazdálkodás miatt; ennek célja a vállalat és megbízásainak, eszközkészleteinek mielőbbi, minél olcsóbban történő átjátszása egy külföldi multinacionális társaságnak - fogalmazott Csánics Sándor.

Ezért követelik, hogy vonják felelősségre a 80 százalékban állami tulajdonú cég vezetői közül azokat, akik szándékosan vagy gondatlanul eljárva "tönkretették a céget". Követelik továbbá, vizsgálják meg, mi indokolta a cég vezetőinek nagy értékű személygépkocsik beszerzését, miközben a munkavégzéshez szükséges páncélgépkocsi-park elhanyagolt állapotú; kérik azt is, hozzák nyilvánosságra, milyen anyagi juttatásokban és végkielégítésben részesülnek a cég vezetői az esetleges felszámoláskor.

A munkatársak megtartását követelik

Annak kivizsgálását is követelik, kinek áll érdekében, hogy a Defend felszámolása után egy külföldi tulajdonú cég uralja a pénzfeldolgozási piac 90 százalékát, ami monopolhelyzetet teremt, és kiszolgáltatottá teszi a megrendelőket. Amennyiben értékesítik a Defend Security Kft.-t, az csakis a közbeszerzési eljárás keretében, a kormány "üvegzseb-programjának" megfelelően történjen - fogalmaznak a petícióban. A közbeszerzési eljárás feltételei között szerepeljen, hogy a nyertes az adott üzletágban foglalkoztatott összes Defend-alkalmazottat minimum egy évig a jelenlegi feltételekkel köteles legyen továbbfoglalkoztatni - követelik. Csánics Sándor az MTI-nek elmondta, hétfőn a parlamenti frakcióknál kezdeményezik, hogy szorgalmazzák a vizsgálóbizottság felállítását.