Szilárda
-4 °C
3 °C

Csintalan a Defend élén

2002.05.10. 13:42
Kisebbségi tulajdont vásárolt a Defend Kft-ben Csintalan Sándor, aki nyolc éven át volt az MSZP színeiben parlamenti képviselő, de a legutóbbi választásokon már nem indult. Csintalan egyúttal ügyvezető igazgatója is lett a cégnek. Csintalan barátja, Földi László üzletrészét vette át a többmilliárdos forgalmú cégben. Csintalan az Indexnek azt nyilatkozta: végig a Defend egyik vezetője volt.
Az 1998-ban még szinte jelentéktelen, a Postabank tulajdonában lévő Defend Kft. elképesztő karriert futott be a Fidesz-kormány hivatali ideje alatt. Az 1998 kormányváltás után a céget megvásárolta Földi László volt hírszerzőtiszt. Földi neve az úgynevezett megfigyelési ügyben vált ismertté, ő adta át Kövér Lászlónak azt a kazettát, amely bizonyította volna, hogy MSZP-s politikusok megbízásából a titkosszolgálatok törvénytelenül megfigyeltek volna Fidesz-vezetőket. A Földi tulajdonába került cég rövidesen milliárdos állami megbízásokat kapott, vezető pozícióba került a hazai biztonsági piacon. Ennek ellenére a cég kétszer is jelentős külső tőkeinjekciót kapott, természetesen állami tulajdonú cégektől: először a Magyar Posta emelte meg a társaság alaptőkéjét több százmillió forinttal, tavaly pedig a Magyar Fejlesztési Bank vásárolt többségi tulajdonrészt a cégben, amelyet kisebb részben továbbra is Földi egyik cége (V.I.B. Vagyonkezelő, Ingatlanhasznosító és Befektető Korlátolt Felelősségű Társaság) tulajdonolt.

Mi állhat az üzlet mögött?

Csintalan Sándor
Mára a hazai biztonsági piac többségét uraló vállalkozás a kormányváltás miatt a szocialisták befolyása alá kerülhet, mivel állami cégek többségi tulajdonában van, és bevételének legnagyobb részét állami cégek (MFB, Posta) megbízásain keresztül szerzi. Lehetséges, hogy szocialista körökből már informálisan lemondásra ösztönözték Földi Lászlót. Nem volna meglepő, ha Földi azért ültette volna ex-MSZP-s barátját, Csintalan Sándor az ügyvezetői székbe, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a szocialistákat. A közvélemény szemében Csinatalan MSZP-s politikus marad, holott a szocialista párton belül már régóta nem kívánatos személy az egykori alelnök.

Megerősített tulajdonosváltás

A kisebbségi tulajdonosváltást (miszerint Csintalan megvásárolta Földitől a V. I. B. Kft.-t) a többségi részesedéssel bíró Magyar Fejlesztési Bank tudomásul vette - mondta az Index kérdésére Horváth József, a pénzintézet szóvivője, aki megerősítette azt is, hogy Csintalan lett a Defend ügyvezetője. A cég ugyanis csütörtökön taggyűlést tartott, ahol Földi távozása miatt döntöttek az utódról.

Juhász: semmilyen eszköz sem drága

E tulajdonváltás is arra utal, hogy a távozó kormány utolsó intézkedéseivel elleplezni igyekszik az esetleges törvénysértéseket, akadályozza a tisztázatlan viszonyok feltárását, és mindehhez eszközül szinte bárkit képes használni - reagált Csintalan Sándor kinevezésének hírére Juhász Ferenc szocialista alelnök, a honvédelmi tárca leendő vezetője, aki korábban feljelentést is tett a cég tisztázatlan ügyei miatt.

Megítélése szerint a Defend kisebbségi részesedésének értékesítése kapcsán megjelent hírek alapján ismét felvetődik az Orbán-kormány felelőssége az állami vagyon kezelésében. Megengedhetetlennek tartja a szocialista alelnök hogy a Magyar Fejlesztési Bank, valamint a Magyar Posta vezetői magánvagyonukként bánjanak az adófizetők forintjaival. A Defend Kft. tőkeemelés formájában már eddig is közel egymilliárd forint állami pénzhez jutott, naponta jelentek meg hírek újabb és újabb kormányzati megbízásokról.

A világ legjövedelmezőbb sörözője

Egyes információk szerint Csintalan a napokban jelentős tulajdonrészt szerzett két másik, sokszázmilliós forgalmú és értékű cégben is. A Népszabadság információi szerint Csintalané lett a Budai Hengermalom Rt. egy része és tulajdonrészt szerzett egy dunántúli állami gazdaságban. Ami már csak azért is meglepő, mert Csintalan néhány hete több újságnak is úgy nyilatkozott, hogy minden pénzét beleölte egy néhány négyzetméteres sörözőbe, amelyet a Lehel téri csarnokban nyitott.

Csintalan Sándor alig két hónappal ezelőtt benyújtott parlamenti vagyonbevallása szerint egyedül birtokol egy III. kerületi 300 négyzetméteres lakóházat, és egy VII. kerületi 81 négyzetméteres lakás résztulajdonosa. Havi jövedelme 300 ezer forint, emellett egy négymilliós bankbetétet, valamint 50 millió forintos hitelt tüntetett fel bevallásában - idézi a Népszabadság szombati száma. Csintalan nyilvános vagyonbevallása szerint ezenkívül a Diamond Rt. igazgatósági elnöke és a Corky Kft. tízszázalékos tulajdonosa.

Csintalan végig a Defend egyik vezetője volt

- A politikának semmi köze a Defend élén történt változásokhoz - nyilatkozta az Indexnek pénteken este Csintalan Sándor. - A Defendet, mint céget öt évvel ezelőtt közösen találtuk ki, és indítottuk el Földi Lászlóval.

Csintalan elmondta azt is, hogy az elmúlt két évben nem állhatott ki, mint a Defend egyik vezetője, mert az ellehetetlenítette volna a cég működését. A mostani váltásra azért kerülhetett sor, mert megszűnt a mandátuma. - Legfőbb célom átláthatóbbá tenni a cég működését, és bízom benne, hogy eloszlik a bizonytalanság a Defend körül - mondta Csintalan, aki szerint így az is bizonyossá válhat, hogy nem történtek törvénytelenségek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten