Auguszta
-7 °C
0 °C

A Defend használhatta az APEH és a titkosszolgálat adatait

2002.06.21. 16:10
A Defend Kft. az Orbán-kormány idején hozzájuthatott az APEH és a polgári titkosszolgálatok Központi Nemzetbiztonsági Adatbázisához is. A Magyar Fejlesztési Bank előző menedzsmentje megbízásából végzett megfigyeléseiből kitűnik, hogy Földi László cége olyan információkhoz is hozzájuthatott, amelyek egy magánnyomozást végző vállalkozás számára nem lennének publikusak. A Defend kisebb kft.-k mellett 55 magánszemélyről is gyűjtött adatokat, tevékenységéhez pedig egyes adatok szerint az APEH Bűnügyi Igazgatósága is hozzájárult.
Földi László egykori cége, a Defend, amely az előző ciklus idején kis őrző-védő kft.-ből a legnagyobb állami vállalatok partnere lett, adó- és nemzetbiztonsági titkokhoz is hozzájuthatott az elmúlt években. A cég 1999-ben kötött keretszerződés alapján a Magyar Fejlesztési Bank számára is vállalt biztonsági megfigyeléseket, amelyeket minden egyes megbízás alkalmával eseti szerződésben pontosítottak.

A Defend büntetés-elengedésre akarta rávenni az APEH-et

A közismerten ipari kémkedést is oktató Defend az elmúlt egy évben közel 70 megfigyelést végzett el az MFB előző menedzsmentje számára. Az Index információi szerint a pénzintézetnek megküldött jelentései alapján nem zárható ki, hogy a cég ezekhez a munkákhoz az APEH, Belügyminisztérium és Nemzetbiztonsági Hivatal segítségét is igénybe vehette. Úgy tudjuk, hogy az Orbán-kormány hivatali ideje alatt jelentős informális támogatást élvező cég számos esetben hozzájuthatott magánszemélyek pontos, több évre szóló adóbevallási adataihoz.

Más esetekben tudomást szerezhetett arról, hogy mely cégek ellen folytat vizsgálatot az adórendőrség. A jelentések tanúsága szerint a Defend saját befolyását latba vetve megpróbálta rávenni az APEH egyik vidéki igazgatóságát, hogy engedje el egy magánszemély büntetését.

Adatok az adatbázisokból

A magánszemélyekkel egyébként üzleti kapcsolatban nem álló MFB számára a Defend több olyan jelentést is készített, amelyben minisztériumok nem publikus adatai szerepeltek. Információink szerint az őrző-védő kft. az NBH Központi Nemzetbiztonsági Adatbázisából is információkhoz juthatott, de a jelentésekben hivatkozik olyan adatokra is, amelyek a Pintér Sándor vezetése alatt állt Belügyminisztérium adatbázisából származott. Úgy tudjuk, hogy a Defend vizsgálataiban érintett magán- és jogi személyeknek egyáltalán nem volt tudomásuk arról, hogy a cég adó- és üzleti titkaik valamint magánéleti adataik után vizsgálódik. Mint ismeretes, az MFB új vezetése tegnap tett feljelentést az ORFK-nál a megfigyelések miatt.

Részlet a vonatkozó törvényből
16. § A magánnyomozó a szerzôdés teljesítése érdekében a) adatot gyűjthet, felvilágosítást kérhet; b) az igazolvány bemutatását követôen a hivatalos iratokba, nyilvántartásokba akkor tekinthet be, készíthet azokról kivonatot, másolatot, ha erre a személyes eljárása esetén a megbízó is jogosult és arra kifejezetten felhatalmazta, feltéve, hogy a személyes adatok védelmérôl és a közérdekű adatok nyilvánosságáról, az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény másként nem rendelkezik;

Rendőrségi kontroll alatt

A rendőrség kontrollja mellett lehet csupán magánnyomozói tevékenységet folytatni - reagált a Defend-ügyben nyilvánosságra került újabb információkra Csintalan Sándor, a Defend ügyvezető igazgatója. Leszögezte, semmilyen törvénytelenség nem történt az adatgyűjtések során, minden információhoz törvényesen jutottak. Csintalan felhívta a figyelmet arra, hogy a magánnyomozásról szóló jogszabály alapján csak és kizárólag a rendőrség adhat ki magánnyomozói engedélyt, a hatóság pedig folyamatosan ellenőrzi az ilyen tevékenységet végzőket, s eddig nem akadt problémája a Defendnek.

Jogi lépéseket fontolgat a Defend
A cég hírnevét romboló, valótlan állítások kitalálóival szemben a szükséges jogi lépések megtételét kezdeményezi a Defent Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. Erről pénteken közleményben tájékoztatta a cég a MTI-t. A közlemény szerint az írott és elektronikus sajtóban csütörtökön és pénteken a céget érintő információk jelentek meg.

Ezekkel kapcsolatban szögezi le a közlemény: "a Defend Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. teljes tevékenységét - minden ellenkező híreszteléssel szemben - az ide vonatkozó hatályos jogszabályok, törvények betartásával és az ehhez szükséges hatósági engedélyek birtokában végezte és végzi. Törvénysértő magatartást sem a korábbiakban, sem az elkövetkezendő időkben nem folytatott, illetve nem folytat."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!