Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomoznak a Defend megfigyelései ügyében

2002.07.19. 15:18
Elrendelte a nyomozást a Defend Kft. ügyében az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. A Magyar Fejlesztési Bank új vezetése azért tett feljelentést, mert a bank korábbi vezetése megfigyeltette a pénzintézet ügyfeleit, munkatársait, de például a Magyar Hírlap egyik újságíróját is. Ráadásul találtak olyan információkat is, mely szerint a Defend hozzáfért a titkosszolgálatok, illetve az adóhatóság adatbázisaihoz.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a HavariaPress híre szerint különleges adatokkal való visszaélés alapos gyanúja miatt kezdeményezett eljárást ismeretlen tettes ellen. A feljelentésben foglaltakat megalapozottnak vélték a rendőri vezetők, ezért a nyomozók hamarosan begyűjtik a szükséges dokumentumokat és megkezdik az érintettek kihallgatását. A Magyar Fejlesztési Bank a közelmúltban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert az intézmény átadás-átvételekor olyan iratok kerültek elő, amelyek szerint egyesek állam-, adó-, és banktikot sértettek és az így szerzett információkat jogosulatlanul használták fel.

Ötvenöt személyt figyeltek meg

Amint arról az Index korábban beszámolt a bank új vezetése által felelt iratok szerint 55 magánszemélyt, illetve kisebb kft-ket figyelt meg a Földi László egykori hírszerző tiszt által korábban vezetett vállalkozás. Földi László egykori cége, a Defend, amely az előző ciklus idején kis őrző-védő kft.-ből a legnagyobb állami vállalatok partnere lett, adó- és nemzetbiztonsági titkokhoz is hozzájuthatott az elmúlt években. A cég 1999-ben kötött keretszerződés alapján a Magyar Fejlesztési Bank számára is vállalt biztonsági megfigyeléseket, amelyeket minden egyes megbízás alkalmával eseti szerződésben pontosítottak.

Adótitkokhoz is hozzájuthatott a Defend?

A közismerten ipari kémkedést is oktató Defend az elmúlt egy évben közel 70 megfigyelést végzett el az MFB előző menedzsmentje számára. Az Index korábbi, nem cáfolt információi szerint a pénzintézetnek megküldött jelentései alapján nem zárható ki, hogy a cég ezekhez a munkákhoz az APEH, a Belügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Hivatal segítségét is igénybe vehette. Úgy tudjuk, hogy az Orbán-kormány hivatali ideje alatt jelentős informális támogatást élvező cég számos esetben hozzájuthatott magánszemélyek pontos, több évre szóló adóbevallási adataihoz.