Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lejáratást és vírusgyártást is oktat a Defend cége

2001.12.11. 06:32
A Defend Kft. elhárítási oktatóközpontja, a Clavis Vállalkozásbiztonsági és Ismeretfejlesztő Intézet a cégjegyzék szerint versenypiaci információszerzés oktatására szakosodott, azaz az üzleti titkok legális megszerzését tanítja - értesült a Népszabadság.
A versenypiaci helyzetelemzés konkurenciafigyelés, nem ipari kémkedés -jelentette ki a napilapnak korábban Búzás Pál, a Clavis Kft. ügyvezető igazgatója. Majd hozzátette: a Clavis nemcsak oktatással, hanem a biztonság minden területére kiterjedő kutatással is foglalkozik majd. Archívum létrehozását tervezték, amely megalapozza a szakmai és tudományos műhelymunkát. Búzás ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy a Clavisnak bármi köze lenne a politikához. A vállalkozás szándéka szerint - tette még hozzá az ügyvezető - a titkok őrzőjének és az arra kíváncsinak egyaránt oktatja, hogyan lehet az üzleti titkokhoz legálisan hozzájutni, illetve azokat megvédeni.

Ügynökképző

A napilap értesülései szerint a Clavis tanfolyamaira elsősorban vállalati biztonsági vezetők jelentkeztek, akik a klasszikus titkosszolgálati hírszerző módszerek mellett elsajátíthatták a lejáratás, tekintélyrombolás fogásait, de megpróbálkozhattak számítógépes vírusgyártással és biztonsági kódok feltörésével is. Ezen túl megtanulhatták, hogyan kell bizonyos célszemélyek múltjáról, netán intim titkairól információkat összeszedni.

Céges kapcsolatok

A cégben tulajdonos volt a hírszerző, Földi László, a Defend Kft. ügyvezetője - aki először a Nyírfa-ügy kapcsán vált ismertté, majd a valóságban nem létező megfigyelési ügyben betöltött "kazettavásárló" szerepe miatt került a figyelem középpontjába. Földi Búzás Pál volt rendőrtiszttel és Hajda Ivánnal hozta létre a Clavist. Hajda Iván cégtársa emellett Földinek abban a Perfect Trade Kft.-ben is - Balogh János, az Információs Hivatal (IH) volt osztályvezetője, a Nyírfa-per másodrendű vádlottja és Herencsár Lajos, Földi volt IH-beli és defendes beosztottja, jelenleg Ammanban szolgáló diplomata mellett -, amely cég nevében a Népszava értesülései szerint "defendes" személyek többször is részt vettek magyar kormányzati vezetők külföldi utazásain. A Clavis tanfolyamain Földi László az üzleti információk megszerzését tanítja.

Inkább hírszerzők?

A Defend Kft. belső viszonyait jól ismerők úgy fogalmaznak: a cég felépítését tekintve jobban hasonlít egy kis hírszerző cégre, mint hagyományos biztonsági vállalkozásra. A Defendnek például önálló piaci hírszerzésre szakosodott részlege is van.