Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Gusztos: Velejéig antiszemita a Demokrata

2004.09.01. 21:27
A Szabad Demokraták Szövetsége szerint szégyen, hogy a Fidesz két vezető politikusa, volt oktatási minisztere dicséri a "szélsőjobboldali, velejéig antiszemita" Magyar Demokrata című hetilapot - mondta Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a parlament oktatási bizottságának tagja szerdán. Bencsik András a lap főszerkesztője visszautasította a vádakat, mint mondta, "nem vagyunk antiszemiták, soha nem is voltunk".
"A Fidesztől annyira nem is meglepő ez a dolog. Ami most az SZDSZ megütközését kiváltotta, az az, hogy két olyan politikusról van szó, akik oktatási miniszterként tevékenykedtek, akik a születésnapi rendezvényen való részvételükkel, az ott elmondott gondolataikkal értékként állítottak be valamit, amitől minden jóérzésű demokratának felfordul a gyomra" - jelentette ki Gusztos Péter.

Pokorni és Pálinkás is dicsérte

Pokorni Zoltán, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke szombaton a Magyar Demokrata című politikai hetilap alapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta, a radikális, egyenes, szókimondó tónusnak van helye a közéletben.

Pálinkás József - aki Pokorni Zoltán utóda volt az Orbán-kormányban az oktatási tárca élén - úgy vélekedett, a Demokrata az elmúlt tíz évben sokat tett a sajtószabadság érdekében, olyan dolgokról mondta ki gyakran az igazságot, amit más lapok állami cenzúra nélkül, illetve "öncenzúrázva" elhallgattak.

Zsákutca és Fő utca

Gusztos Péter hangsúlyozta: a hetilap nemegyszer közölt a holokausztot relativizáló vagy tagadó írásokat, "Európa hőseinek állította be saját címlapján a német hadsereg mellett harcoló nyilasokat" és hétről hétre "nácinak nevezhető könyvajánló reklámokat" jelentet meg. A fejlett politikai kultúrával rendelkező országokban a konzervatívok kiközösítik saját soraikból a szélsőjobboldali gondolatok képviselőivel közösséget vállaló politikusokat - mondta.

"Amit Nyugat-Európában minden politikus, beleértve a konzervatív politikusokat is, a történelem zsákutcájának tart, azt Magyarországon a Fidesz úgy hívja, hogy a Történelem Fő utcája, és ezen az utcán masírozik együtt a Fidesz vezérkara a hazai szélsőjobboldal meghatározó véleményformálóival" - tette hozzá.

Bencsik: Nem vagyunk antiszemiták

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője visszautasította Gusztos Péter SZDSZ-es képviselőnek a konzervatív hetilapra vonatkozó megnyilatkozását, különösen ami a lap szélsőjobboldali jellegét illeti. Bencsik András úgy nyilatkozott: egy olyan politikusnak, aki koalícióban van a diktatúra állampártjának politikai örököseivel, annak nincs erkölcsi alapja szélsőségről beszélni, hiszen "tevőleges részese annak, hogy legalizáljuk a szélsőbaloldalt Magyarországon". A főszerkesztő "messzemenően" visszautasította, hogy a Demokrata bármikor is szélsőséges volna.

Azt is kikérte magának, hogy "minősíthetetlen politikai pozíciójú emberek a másságra és a türelemre való hivatkozással a tőlük eltérő véleményeket azonnal megpróbálják száműzni a demokrácia közegéből". "Nem vagyunk antiszemiták, soha nem is voltunk" - utasította vissza a főszerkesztő Gusztos Péter másik jelzőjét. Hozzátette, rengeteg toleráns, nyitott írást megjelentetnek; olyan zsidó szerzőjük is volt, aki konzervatív lévén kizárólag a Demokratában kapott nyilvánosságot.