Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Gusztos: Velejéig antiszemita a Demokrata

2004.09.01. 21:27
A Szabad Demokraták Szövetsége szerint szégyen, hogy a Fidesz két vezető politikusa, volt oktatási minisztere dicséri a "szélsőjobboldali, velejéig antiszemita" Magyar Demokrata című hetilapot - mondta Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a parlament oktatási bizottságának tagja szerdán. Bencsik András a lap főszerkesztője visszautasította a vádakat, mint mondta, "nem vagyunk antiszemiták, soha nem is voltunk".
"A Fidesztől annyira nem is meglepő ez a dolog. Ami most az SZDSZ megütközését kiváltotta, az az, hogy két olyan politikusról van szó, akik oktatási miniszterként tevékenykedtek, akik a születésnapi rendezvényen való részvételükkel, az ott elmondott gondolataikkal értékként állítottak be valamit, amitől minden jóérzésű demokratának felfordul a gyomra" - jelentette ki Gusztos Péter.

Pokorni és Pálinkás is dicsérte

Pokorni Zoltán, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke szombaton a Magyar Demokrata című politikai hetilap alapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta, a radikális, egyenes, szókimondó tónusnak van helye a közéletben.

Pálinkás József - aki Pokorni Zoltán utóda volt az Orbán-kormányban az oktatási tárca élén - úgy vélekedett, a Demokrata az elmúlt tíz évben sokat tett a sajtószabadság érdekében, olyan dolgokról mondta ki gyakran az igazságot, amit más lapok állami cenzúra nélkül, illetve "öncenzúrázva" elhallgattak.

Zsákutca és Fő utca

Gusztos Péter hangsúlyozta: a hetilap nemegyszer közölt a holokausztot relativizáló vagy tagadó írásokat, "Európa hőseinek állította be saját címlapján a német hadsereg mellett harcoló nyilasokat" és hétről hétre "nácinak nevezhető könyvajánló reklámokat" jelentet meg. A fejlett politikai kultúrával rendelkező országokban a konzervatívok kiközösítik saját soraikból a szélsőjobboldali gondolatok képviselőivel közösséget vállaló politikusokat - mondta.

"Amit Nyugat-Európában minden politikus, beleértve a konzervatív politikusokat is, a történelem zsákutcájának tart, azt Magyarországon a Fidesz úgy hívja, hogy a Történelem Fő utcája, és ezen az utcán masírozik együtt a Fidesz vezérkara a hazai szélsőjobboldal meghatározó véleményformálóival" - tette hozzá.

Bencsik: Nem vagyunk antiszemiták

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője visszautasította Gusztos Péter SZDSZ-es képviselőnek a konzervatív hetilapra vonatkozó megnyilatkozását, különösen ami a lap szélsőjobboldali jellegét illeti. Bencsik András úgy nyilatkozott: egy olyan politikusnak, aki koalícióban van a diktatúra állampártjának politikai örököseivel, annak nincs erkölcsi alapja szélsőségről beszélni, hiszen "tevőleges részese annak, hogy legalizáljuk a szélsőbaloldalt Magyarországon". A főszerkesztő "messzemenően" visszautasította, hogy a Demokrata bármikor is szélsőséges volna.

Azt is kikérte magának, hogy "minősíthetetlen politikai pozíciójú emberek a másságra és a türelemre való hivatkozással a tőlük eltérő véleményeket azonnal megpróbálják száműzni a demokrácia közegéből". "Nem vagyunk antiszemiták, soha nem is voltunk" - utasította vissza a főszerkesztő Gusztos Péter másik jelzőjét. Hozzátette, rengeteg toleráns, nyitott írást megjelentetnek; olyan zsidó szerzőjük is volt, aki konzervatív lévén kizárólag a Demokratában kapott nyilvánosságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?