Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Demszky: Álszent Deutsch ajánlata

2002.11.09. 22:00
Deutsch Tamás szerint a jövő évi központi költségvetés hátrányosan érinti Budapestet. Demszky Gábor, főpolgármester szerint azonban az előző kormány tevékenysége fényében hiteltelen az aggodalom.
Álszentnek tartom Deutsch Tamás kijelentéseit a fővárosi költségvetés helyzetét illetően - hangsúlyozta Demszky Gábor főpolgármester szombaton este az MTI-nek.

A főpolgármester Deutsch Tamás kijelentéseire reagált, amelyben a Fideszes politikus egyebek között tarthatatlannak nevezte a jövő évi központi költségvetést, mert mint mondta az hátrányosan érinti Budapestet.

Négy év lett volna rá

Demszky Gábor utalt arra: az Orbán Viktor vezette kormánynak négy éve lett volna arra, hogy Budapesttel kapcsolatban konzekvens politikai hozzáállást alakítson ki, egyaránt szolgálva ezzel Magyarország és a főváros érdekeit.

- Ehelyett az elmúlt négy évben a kormány szankciókat vezetett be Budapesttel szemben, forrásokat vont el és a fővárosi hitelekhez sem járult hozzá - mondta.

Hozzátette, hogy az elmúlt négy évben folytatott politika miatt Deutsch Tamás szombaton megfogalmazott felvetéseit hiteltelennek és elfogadhatatlannak tartja.

Blöff és szőlő

- Nem az Orbán Viktorok, Deutsch Tamások és Kövér Lászlók által vezetett Fidesszel akarok megegyezni, hanem a Medgyessy Péter által vezetett kormánnyal - szögezte le. A főpolgármester jó esélyt lát arra, hogy ebben a kormányzati ciklusban valamennyi olyan ügyet orvosolhatnak, amely Budapest gazdálkodását korábban ellehetetlenítette.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője "rosszul sikerült blöffnek" minősítette Demszky Gábor kijelentését a 4-es metró építkezésének megkezdéséről 2003-ban, az állammal kötött finanszírozási szerződés és állami garanciavállalás hiányában.

A főpolgármester erre annyit mondott: "savanyú a szőlő" hozzátéve, hogy a 4-es metró építéséhez jövőre hozzákezdenek.

A főváros előlegez

Megerősítette: az új metróvonal építkezésének megkezdése már 2003-ban is milliárdokat igényel, ám megállapodott László Csabával arról, hogy ezt a költséget a főváros megelőlegezi.

- A pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy elfogadják azokat a fővárost érintő, a jövő évi költségvetést módosító javaslatokat, amelyek nem növelik a költségvetés hiányát - tette hozzá.

Demszky Gábor két területen tartotta égetőnek a finanszírozás rendezését. Mint mondta, ezek közül a BKV tartozásának állami átvállalása megtörténik. A főváros, illetve a BKV működőképességének fenntartásához szükséges 10-10 milliárd forint forrását pedig a kormányzattal közösen keresik.

Demszky nem keres szövetségeseket másik oldalon

A főpolgármester szerint a költségvetési számoknál is fontosabb, hogy a kormány olyan új Budapest-politikát fogalmazzon meg és folytasson, ami a főváros polgárai számára megnyugtatóvá és kiszámíthatóvá teszi a jövőt.

- Mindaddig bírálom a költségvetést, amíg az nem szolgálja kellőképpen a főváros működését és a BKV talpon maradását - mondta, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy a másik oldalon keresne szövetségeseket.

Infantilisnak és álszentnek nevezte Deutsch Tamás kezdeményezését, ami szerint a főpolgármesternek csak hat kormánypárti képviselőt kell meggyőznie, hogy változtatni lehessen a költségvetés tervezetén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!