Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky: Álszent Deutsch ajánlata

2002.11.09. 22:00
Deutsch Tamás szerint a jövő évi központi költségvetés hátrányosan érinti Budapestet. Demszky Gábor, főpolgármester szerint azonban az előző kormány tevékenysége fényében hiteltelen az aggodalom.
Álszentnek tartom Deutsch Tamás kijelentéseit a fővárosi költségvetés helyzetét illetően - hangsúlyozta Demszky Gábor főpolgármester szombaton este az MTI-nek.

A főpolgármester Deutsch Tamás kijelentéseire reagált, amelyben a Fideszes politikus egyebek között tarthatatlannak nevezte a jövő évi központi költségvetést, mert mint mondta az hátrányosan érinti Budapestet.

Négy év lett volna rá

Demszky Gábor utalt arra: az Orbán Viktor vezette kormánynak négy éve lett volna arra, hogy Budapesttel kapcsolatban konzekvens politikai hozzáállást alakítson ki, egyaránt szolgálva ezzel Magyarország és a főváros érdekeit.

- Ehelyett az elmúlt négy évben a kormány szankciókat vezetett be Budapesttel szemben, forrásokat vont el és a fővárosi hitelekhez sem járult hozzá - mondta.

Hozzátette, hogy az elmúlt négy évben folytatott politika miatt Deutsch Tamás szombaton megfogalmazott felvetéseit hiteltelennek és elfogadhatatlannak tartja.

Blöff és szőlő

- Nem az Orbán Viktorok, Deutsch Tamások és Kövér Lászlók által vezetett Fidesszel akarok megegyezni, hanem a Medgyessy Péter által vezetett kormánnyal - szögezte le. A főpolgármester jó esélyt lát arra, hogy ebben a kormányzati ciklusban valamennyi olyan ügyet orvosolhatnak, amely Budapest gazdálkodását korábban ellehetetlenítette.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője "rosszul sikerült blöffnek" minősítette Demszky Gábor kijelentését a 4-es metró építkezésének megkezdéséről 2003-ban, az állammal kötött finanszírozási szerződés és állami garanciavállalás hiányában.

A főpolgármester erre annyit mondott: "savanyú a szőlő" hozzátéve, hogy a 4-es metró építéséhez jövőre hozzákezdenek.

A főváros előlegez

Megerősítette: az új metróvonal építkezésének megkezdése már 2003-ban is milliárdokat igényel, ám megállapodott László Csabával arról, hogy ezt a költséget a főváros megelőlegezi.

- A pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy elfogadják azokat a fővárost érintő, a jövő évi költségvetést módosító javaslatokat, amelyek nem növelik a költségvetés hiányát - tette hozzá.

Demszky Gábor két területen tartotta égetőnek a finanszírozás rendezését. Mint mondta, ezek közül a BKV tartozásának állami átvállalása megtörténik. A főváros, illetve a BKV működőképességének fenntartásához szükséges 10-10 milliárd forint forrását pedig a kormányzattal közösen keresik.

Demszky nem keres szövetségeseket másik oldalon

A főpolgármester szerint a költségvetési számoknál is fontosabb, hogy a kormány olyan új Budapest-politikát fogalmazzon meg és folytasson, ami a főváros polgárai számára megnyugtatóvá és kiszámíthatóvá teszi a jövőt.

- Mindaddig bírálom a költségvetést, amíg az nem szolgálja kellőképpen a főváros működését és a BKV talpon maradását - mondta, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy a másik oldalon keresne szövetségeseket.

Infantilisnak és álszentnek nevezte Deutsch Tamás kezdeményezését, ami szerint a főpolgármesternek csak hat kormánypárti képviselőt kell meggyőznie, hogy változtatni lehessen a költségvetés tervezetén.