Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tanúk igazolták a titokminiszter apjának hungarista kapcsolatait

2001.02.06. 18:27
Demeter Dénes, a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter édesapja kapcsolatban állt a hungarista mozgalommal, egy ízben országgyűlési képviselőtől kapott dokumentumokat juttatott el a mozgalomhoz. Máskor a Szittyakürt nevű, szélsőjobboldali lap tudósítójaként vett részt a hungaristák összejövetelén - állította több tanú is annak a helyreigazítási pernek az első tárgyalásán, amelyet Demeter Dénes indított a Magyar Hírlap ellen.

Demeter Dénes a Magyar Hírlap 2000. december 20-i számában megjelent, Külföldről biztatták a hungaristákat Torgyán József támogatására című írásának két részlete miatt indított helyreigazítási pert.

Tagadja kapcsolatait a miniszter édesapja

A keddi első tárgyaláson ismertetett keresetlevél szerint Demeter Dénes - Demeter Ervin polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter édesapja - annak közzétételét kéri a napilaptól: valótlanul híresztelték, hogy részt vett a hungarista mozgalomban, illetve hogy országgyűlési képviselőtől származó információkat adott át a mozgalomnak.

A Magyar Hírlap írása Keller László szocialista országgyűlési képviselő parlamenti felszólalásából idézte azt a passzust, amely szerint Demeter Dénes a hungarista mozgalom résztvevője.

Szemenyei Kiss Tamás, a hungarista mozgalom magyarországi hírszolgálatának egykori vezetője nyilatkozta azt a lapnak: tanúkkal és iratokkal tudja bizonyítani, hogy Demeter Ervin édesapja évekkel ezelőtt olyan, parlamentből származó információkat adott át a hírszolgálatnak, amelyek csak országgyűlési képviselőtől származhattak.

A keddi tárgyaláson a Magyar Hírlap jogi képviselője által megnevezett tanúk megerősítették a lapban megjelent információkat. Szemenyei Kiss Tamás a bíróság előtt tanúsította, hogy a hungarista hírszolgálat vezetőjeként 1994-98 között szoros kapcsolatba került Demeter Dénessel, aki rendszeresen érdeklődött a mozgalom rendezvényei iránt, és részt is vett azokon.

Fotó is készült Demeter Dénesről egy soroksári összejövetelen

K. Erzsébet tanú a tárgyaláson elmondta, hogy tudomása szerint a felperes egy ízben a Szittyakürt tudósítójaként jelent meg egy soroksári hungarista összejövetelen. Ekkor fénykép is készült Demeter Dénesről, amit a napilap jogi képviselője átadott a bíróságnak.

Szemenyei Kiss Tamás szólt arról is, hogy Demeter Dénes korábban segítséget kért tőle a hungarista irodalom beszerzése érdekében. Egy ezzel kapcsolatos, Demeter Dénes által a tanúnak írt levelet szintén átadtak a bíróságnak.

Rendszeres publikációk szélsőjobbos lapokban

Szemenyei Kiss Tamás elmondta, hogy a felperes Hajdú Demeter Dénes néven több ízben is publikált olyan hungaristának tartott orgánumokban, mint a Hunnia, az Egyesült Államokban megjelenő Szittyakürt, illetve a kanadai 24. Óra.

Ezzel kapcsolatban Demeter Dénes jogi képviselője a tárgyaláson megjegyezte, hogy bizonyos tartalmú könyvek ismerete nem jelenti azt, hogy olvasójuk azonosul is az azokban leírt nézetekkel.

Konspiratív találkozók a hungaristák vezetőivel

Szemenyei Kiss Tamás a bíróság előtt elmondta azt is, hogy egy konspiratív lakásban - amelyről csak a beavatottak tudtak, és ahol a hungarista mozgalom olyan prominens képviselői találkoztak, mint Ekrem Kemál György, Szabó Albert, Györkös István, illetve az azóta elhunyt Rácz János - többször megjelent Demeter Dénes, és találkozott is a fent említettek közül többekkel.

Szemenyei Kiss Tamás tanúvallomásában elhangzott, hogy 1997-ben közvetlenül Demeter Dénestől kapta meg a Nemzetbiztonsági Hivatal Ekrem Kemál György és társai ellen folytatott büntetőeljárása során készített lehallgatási anyagait abból a célból, hogy publikálják. Ez később a 24. Óra című kiadványban meg is történt.

A parlamenti képviselőtől származó információ továbbításával kapcsolatban G. Valéria a tárgyaláson elmondta, hogy fültanúja volt 1997-ben annak a beszélgetésnek, amelynek során Demeter Dénes irodájába invitálta Szemenyei Kiss Tamást, azért, mert olyan anyag birtokába jutott, amit nem írhat meg, tekintettel arra, hogy a fia országgyűlési képviselő.

A bíróság a tárgyalást február 19-re elnapolta.

A Magyar Hírlap jogi képviselője kérte Keller László tanúkénti meghallgatását.