Olivér
4 °C
8 °C

A kancelláriaminiszter Demertől félti az államtitkot

2003.09.03. 18:10
Kiss Péter az államtitokra vonatkozó törvényre hivatkozva elutasította Demeter Ervin kérését, hogy megismerhesse a jegyzőkönyvét annak a kormányülésnek, amelyen a kabinet elfogadta a fideszes képviselő szerint "a milliárdok tisztára mosását lehetővé tevő" kormányrendeletet.
A Fidesz országgyűlési képviselője augusztus 21-én írásban kérdezte meg a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert: készült-e jegyzőkönyv vagy hangfelvétel arról a kormányülésről, ahol elfogadták azt a kormányrendeletet, amely a képviselő szerint lehetővé tette, hogy Kulcsár Attila, a K and H brókercégének volt munkatársa "milliárdokat mosson tisztára", s hogy az ügylethez állami pénzeket tudjon felhasználni.

Demeter Ervin egyéni képviselői megbízatására hivatkozva kérte Kiss Pétert, tegye lehetővé, hogy megismerhesse az ülés jegyzőkönyvének és a hangfelvételnek ide vonatkozó részét. A képviselő kérdését és Kiss Péter válaszlevelét - amely augusztus 28-án kelt - a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának sajtóirodája szerdán juttatta el az MTI-hez.

Ebben Kiss Péter kifejtette: a kormány üléséről összefoglaló és az ülés szó szerinti jegyzőkönyvéül szolgáló hangfelvétel készül, ez történt a képviselő által kérdezett december 27-i ülésen is. "A hangfelvétel az ügyrend szerint belső használatra, közvetlenül a kormány tagjai és az állandó meghívottak személyes használatára szolgál, kezelésére az államtitokról és szolgálati titokról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni" - tette hozzá válaszában a kancelláriaminiszter.

Emlékeztet rá, hogy a kormány üléseiről készült jegyzőkönyvet a törvény államtitokkörbe tartozó adatnak minősíti. "A megismerni kért minősített adat és az egyéni képviselői megbízatás ellátása között közvetlen összefüggés nem mutatható ki, ezért a hangfelvétel megismerése, az összefoglalóba történő betekintés engedélyezése nem biztosítható" - fogalmaz a miniszter. Demeter Ervin augusztus 22-i sajtótájékoztatóján beszélt arról: tavaly, év végén jelent meg az a kormányrendelet, amely enyhített a pénzügyi műveleteknél a számlahasználat szigorán. A változások révén az értékpapírok hozamából és elidegenítéséből származó összegeket minden további megkötés nélkül át lehet utalni bármilyen számlára, míg korábban csak a számlatulajdonos nevére és csak az adott hitelintézetnél vezetett számlára lehetett pénzt utalni.

Demeter Ervin véleménye szerint az új rendelkezés nem lehet figyelmetlenség, a véletlen vagy a hozzá nem értés eredménye. A kormányszóvivő még aznap reagált a képviselő kijelentésére. Gál J. Zoltán kifejtette: a pénzügyi szolgáltatásokat érintő, Demeter Ervin által emlegetett kormányrendelet-módosítást a K and H brókercégével összefüggésbe hozni teljességgel indokolatlan, hiszen a módosított rendelet 2003. január elsejétől hatályos, a K and H Bankban, illetve a bank brókercégénél pedig a gyanú szerint éveken át folytak a jelenleg kifogásolt ügyletek.

"Szánalomra méltó az a kétségbeesett próbálkozás, amellyel Demeter Ervin és a Fidesz újra és újra megpróbálja gyanúba keverni a kormányt a K and H-ügy kapcsán. Különös képmutatás ez attól a politikustól, aki a titkosszolgálatokat irányító miniszter volt azokban az években, amikor a bűncselekményre gyanút adó ügyletek kezdődtek a K and H bankcsoportnál" - tette hozzá a kormányszóvivő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?