Auguszta
-4 °C
2 °C

Kimagyarázta magát Demeter a nemzetbiztonsági bizottság előtt

2001.10.30. 14:35
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elfogadta annak a levélnek a tartalmát, amelyet Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter küldött a testülethez a tv2 Napló című műsorának egyik riportjával kapcsolatban. A műsorban ugyanis egy olyan dokumentumot mutattak be, amely 30 évig titkosnak számít. A grémiumhoz néhány héten belül ellátogat a titokügyi miniszter, s csak ott fog válaszolni a felmerült kérdésekre.
A tv2 kereskedelmi televízió október 15-i műsorában egy olyan dokumentumot mutattak be, amely minősítése szerint 30 évig titkosnak számít, s abból három sort fel is olvastak. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága keddi ülésén foglalkozott az üggyel. Az ülésen az MDF-es Horváth Balázs tartalmilag ismertette a tárca nélküli miniszter levelét, amelyben azt közölte a grémiummal, hogy az anyag egy részének, köztük a kérdéses három sornak a tikosságát már október 10-én feloldották.

Hack szerint már megjelentek a titkos elemek

A szabad demokrata Hack Péter úgy vélte: az anyag még most is titkosnak minősített részében egyetlen olyan elem sincs, ami már különböző fórumokon ne jelent volna meg, ezért érthetetlen, miért nem az egész dokumentumot vették ki a titkosítás hatálya alól. A szabad demokrata képviselő további kérdéseket is megfogalmazott, így például azt: az érintettekkel, a titokgazdákkal közölte-e az Információs Hivatal, hogy megszűnt az anyag egy részének titkossága, illetve az eredeti minősítők hozzájárultak-e a titkosság megszüntetéséhez.

Keleti György, a bizottság szocialista elnöke rendkívül súlyosnak nevezte a riportfilm kapcsán, hogy egy nemrégiben nyugalomba vonult hírszerző ezredes számolt be arról: miként szervezett be embereket a közel-keleti térségben. Úgy véli, hogy a műsorban tartalmilag olyan információk is elhangzottak, melyek a mai napig titkosak.

Meghallgatják Demetert

Kovács Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke szerint Keleti György úgy akarta meghívni az ülésre a titokminisztert, hogy előtte nem egyeztetett a bizottság tagjaival. Az alelnök azt is felvetette, hogy a műsornak csakis azon részével kell foglalkozni, ami a vizsgálat tárgyát képezi.

Mivel a testület idei hátralévő két ülése valamelyikén meghallgatja a titokminisztert, ezért a képviselők nem foglalkoztak azzal a javaslattal, hogy levélben juttassák el Demeter Ervinhez kérdéseiket. A képviselők úgy döntöttek, hogy elfogadják a miniszter testülethez küldött válaszlevelét az üggyel kapcsolatban.