Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Zsarolt Demeter Ervin sajtósa?

2002.12.04. 06:09
A Miniszterelnöki Hivatal feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon B. Gergely ellen, aki Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító egykori tárca nélküli miniszter sajtókommunikációs ügyintézője volt - értesült a Népszabadság.
B. Gergely megbízatása után, 2002 őszén egy kézzel írott levélben arról tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának vezetőjét, hogy Demeter Ervin mellett betöltött funkciója révén olyan bizalmas információk birtokába jutott, amelynek nyilvánosságra hozatalával a Medgyessy-kormányt kompromittálhatja.

Valóban B. Gergely

Az MTI idéz a levélből, amelyben - egyebek mellett - ez áll: "Tudja, még Demeter úr idején elég sok mindenről hallottam, szereztem tudomást. Sok értékes információ birtokában vagyok. Persze én ezeket nem osztanám meg senkivel, csak hát nincs munkám, a pénzem is fogy, úgyhogy a következő ajánlatot teszem Önnek: Én semmilyen fontos és bizalmas információt nem szolgáltatok sem a politikusok, sem a sajtó részére, amennyiben Ön 30 napon belül egy jól fizető munkát szerez nekem, vagy 30 napon belül kapok 3 millió forint hallgatási pénzt...Miután intelligens emberek vagyunk, szerintem biztos meg tudunk egyezni"

A napilap úgy tudja, hogy az írásszakértő véleménye szerint a zsaroló levelet valóban B. Gergely írta. A gyanúsított 2002. november 15-én a korábbival csaknem azonos tartalmú elektronikus levelet juttatott el a kormány sajtóirodájának is.

Demeternek nincs tudomása

Mint az MTI az ügy kapcsán megtudta, a BRFK-ra szerdán megérkezett a Miniszterelnöki Hivatal feljelentése, annak tartalmáról azonban nem adtak felvilágosítást. A rendőrségnek a szokásos eljárás szerint három napja van arra, hogy eldöntse: feljelentés-kiegészítést, vagy nyomozást rendel el, illetve megtagadja a vizsgálatot.

Demeter Ervin fideszes képviselő, az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere az MTI-nek a cikk kapcsán annyit mondott, hogy az ügyről nincs tudomása, az érintett személy a miniszteri hivatal sajtósa volt. Hozzátette, hogy államtitkot képező információról biztos nem szerezhetett tudomást, mivel munkája kapcsán nem jutott ilyen információk közelébe.

A Népszabadságnak B. Gergelyt nem sikerült elérnie.