Szilvia
5 °C
16 °C

Zsarolt Demeter Ervin sajtósa?

2002.12.04. 06:09
A Miniszterelnöki Hivatal feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon B. Gergely ellen, aki Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító egykori tárca nélküli miniszter sajtókommunikációs ügyintézője volt - értesült a Népszabadság.
B. Gergely megbízatása után, 2002 őszén egy kézzel írott levélben arról tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának vezetőjét, hogy Demeter Ervin mellett betöltött funkciója révén olyan bizalmas információk birtokába jutott, amelynek nyilvánosságra hozatalával a Medgyessy-kormányt kompromittálhatja.

Valóban B. Gergely

Az MTI idéz a levélből, amelyben - egyebek mellett - ez áll: "Tudja, még Demeter úr idején elég sok mindenről hallottam, szereztem tudomást. Sok értékes információ birtokában vagyok. Persze én ezeket nem osztanám meg senkivel, csak hát nincs munkám, a pénzem is fogy, úgyhogy a következő ajánlatot teszem Önnek: Én semmilyen fontos és bizalmas információt nem szolgáltatok sem a politikusok, sem a sajtó részére, amennyiben Ön 30 napon belül egy jól fizető munkát szerez nekem, vagy 30 napon belül kapok 3 millió forint hallgatási pénzt...Miután intelligens emberek vagyunk, szerintem biztos meg tudunk egyezni"

A napilap úgy tudja, hogy az írásszakértő véleménye szerint a zsaroló levelet valóban B. Gergely írta. A gyanúsított 2002. november 15-én a korábbival csaknem azonos tartalmú elektronikus levelet juttatott el a kormány sajtóirodájának is.

Demeternek nincs tudomása

Mint az MTI az ügy kapcsán megtudta, a BRFK-ra szerdán megérkezett a Miniszterelnöki Hivatal feljelentése, annak tartalmáról azonban nem adtak felvilágosítást. A rendőrségnek a szokásos eljárás szerint három napja van arra, hogy eldöntse: feljelentés-kiegészítést, vagy nyomozást rendel el, illetve megtagadja a vizsgálatot.

Demeter Ervin fideszes képviselő, az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere az MTI-nek a cikk kapcsán annyit mondott, hogy az ügyről nincs tudomása, az érintett személy a miniszteri hivatal sajtósa volt. Hozzátette, hogy államtitkot képező információról biztos nem szerezhetett tudomást, mivel munkája kapcsán nem jutott ilyen információk közelébe.

A Népszabadságnak B. Gergelyt nem sikerült elérnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?