Konrád
8 °C
26 °C

Kölcsönös vádaskodás és homály a brókerbizottság utolsó ülésén

2004.04.20. 17:11
Kölcsönös vádaskodásban merült ki a brókerbizottság keddi, utolsó, alig ötperces ülése, ahol, ahogy az elmúlt fél évben már többször is, még a napirendet sem sikerült elfogadniuk a képviselőknek. Az Index mindenesetre összevetette a bizottsági munkát lezáró, de még csak meg sem tárgyalt ellenzéki és kormánypárti jelentés-tervezeteket.
Befejezte munkáját a brókerbizottság kedden, de az utolsó ülésnapon még a napirendet sem sikerült elfogadni. A szocialista Tóth Károly még saját jelentés-tervezetének megvitatásától is tartózkodott, így alig öt perces ülés után Demeter Ervin fideszes politikus berekesztette a munkát. Ezután Tóth Károly és párttársa Wiener György sajtótájékoztatón ismertették, mi a véleményük az elmúlt fél évről.

A politika szégyene

Tóth Károly a fideszes elnök jelentés-tervezetét a "politika szégyenének" nevezte, a bizottság munkáját pedig komédiának. Szerinte a bizottság nem bizonyította egyetlen politikus érintettségét sem, ezért úgy vélte "egy egyszerű gazdasági bűncselekményről van szó", amelyről ha a bíróság egyszer majd bebizonyítja, hogy mégiscsak vannak politikus szálai, akkor érdemes ismét megalakítani a testületet. Szerinte a jelentés-tervezettel Demeter "kimehet a homokozóba játszani".

Külön sajtótájékoztatón ismertette a Fidesz álláspontját Szijjártó Péter és Demeter Ervin. Szijjártó szerint a kormányoldal elszabotálta a bizottság munkáját. "Milyen titkok lehetnek, hogy még a sajtá jelentés-tervezetüket sem fogadták el?", tette fel a kérdést az újságíróknak. Demeter szerint az MSZP a "nagy hazugságot még nagyobb hazugsággal lehet elleplezni", taktikáját választotta. Bejelentette, hogy a bizottság munkáját akadályozó Nemzetbiztonsági Hivatal viselkedése miatt hétfőn a bírósághoz fordultak, amelytől azt várják, hogy határozatban kényszeríti majd a hivatalt, hogy a bizottság tagjai megtekinthessék a több száz lehallgatási jegyzőkönyvet.

Nincsenek egy véleményen

A K&H Equitiesnél történt több mint tízmilliárd forintos sikkasztási ügy miatt alakult vizsgáló bizottság munkáját lezáró szocialista és fideszes jelentés-tervezetet értelmezve kiderül, hogy a koalíciós és ellenzéki képviselők az ügy legalapvetőbb mozzanatait tekintve sincsenek egy véleményen. Tóth Károly szocialista képviselő jelentésében például a brókerbotrány kipattanását a K&H Bank Rt. június 3-i feljelentésére vezeti vissza, mindezt azzal kiegészítve, hogy az évek óta zajló bűncselekmény a PSZÁF orra előtt zajlott. Ezzel szemben Demeter Ervin fideszes elnök éppen a PSZÁF-nek tulajdonítja a vizsgálat megkezdését.

A Demeter-féle jelentés kizárólag a kormányváltás utáni eseményekre koncentrál, kivéve azt az időszakot, amikor Medgyessy Péter kormányfő az Inter-Európa Bank igazgatóságának elnöki tisztét töltötte be. Tóth károly szerint viszont a bűnügy már 1998 óta zajlik. "A bizottság munkája során fontos lett volna tehát feltárni, hogy az Orbán-kormány idején milyen kapcsolati rendszer volt az, amely leárnyékolta a milliárdos bűnelkövetőket" - írja jelentéstervezetében.

Nyomásgyakorlás és fenyegetés

Demeter a jelenlegi kormánytag és különböző szocialista politikusok érintettségét sejtető jelentés-tervezete a kormányt nyomásgyakorlással, fenyegető megnyilvánulásokkal vádolja, emellett megemlíti, hogy "a miniszterelnök barátjának, Alexander Mudurának", esetében "felvetődik a gyanú, hogy a résztulajdonában lévő nagyváradi Lotus Plázát az elsikkasztott pénzből építették fel". A fideszes politikus szerint tisztázásra vár, hogy a sikkasztást megkönnyítő kormányrendeletről a miniszterelnök saját maga döntött-e. Tóth Károly viszont azt hangsúlyozza, hogy éppen maga Medgyessy Péter kezdeményezte a Nemzetbiztonsági Hivatalnál a büntetőeljárás megindítását.

A szocialista és a fideszes jelentés-tervezet egyetért abban, hogy bűncselekmény történt, és hogy politikai szálai is vannak az ügynek, Demeteré azonban kizárólag szocialista politikusokat említ, míg Tóth károly a "politikai paletta minkét" oldalán lát kapcsolatot.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft