Sára, Márió
2 °C
6 °C

A nevető harmadik nyert a lelőtt képviselő körzetében

2006.01.03. 15:31
Lombos Istvánt, Balassagyarmat polgármesterét jelöli az MSZP a város és környéke képviselőjelöltjének a 2006-os választáson. A nyáron jelölt Molnár Zoltán visszalépett, csakúgy, mint a vadászbalesetet szenvedett Urbán Árpád helyét a parlamentben elfoglaló Demus Iván.

Tavaly júniusban a Nógrád megyei MSZP elnöksége úgy döntött, hogy Molnár Zoltánt indítja a balassagyarmati választókörzetben. A fideszes Balla Mihály győzött itt 2002-ben, ellenfele pedig az ősszel vadászbalesetben elhunyt, listáról ugyancsak a parlamentbe jutott Urbán Árpád volt.

Családi okok miatt

A szocialisták megyei elnöksége ezután, némi meglepetésre, Balassagyarmat polgármesterét, Lombos Istvánt választotta. Molnár Zoltán családi okokra hivatkozva a jelöltségtől visszalépett, de mi történt az Urbán helyére néhány hónapra a parlamentbe jutott Demus Ivánnal?


Demus Iván a parlamentben (Fotó: Huszti István)

"A sorstól kapott kegyetlen ajándékot, Urbán Árpád képviselői helyének elfoglalását, elfogadtam, de ez csak epizódszerep az életemben - mondta Demus Iván, Balassagyarmat alpolgármestere. "A polgármesternek voltak ambíciói, nem láttam értelmét az indulásnak az MSZP képviselőjelölti posztjáért, ezért visszaléptem."

Csak egy MSZP-s győzelem

A képviselő a parlamenti ülésszakból hátralévő körülbelül két hónapban már nem tud maradandót alkotni, mindenesetre, mint mondta, kialakította a "fogadónapok rendszerét". Egyébként, mint korábban nyilatkozta, többször próbálkozott, hogy Urbán Árpád előtt a jelöltséget megszerezze, de mindig az azóta már elhunyt képviselő nyert négy-öt szavazattal.

"Nagyobb biztonsággal tudok helyben dolgozni ezért a hátrányos helyzetű térségért szociológusként és szociálpolitikusként" - mondta az országgyűlési képviselő, aki a megyei listán sem került befutó helyre.

Balassagyarmaton 1990 óta csak egyszer, 1994-ben tudott az MSZP jelöltje nyerni. Urbán Árpád a győzelmét nem ismételhette meg, mert 1998 óta a fideszes Balla Mihály a befutó.