Bush a globális rémálom

2006.06.22. 22:27
A Civilek a Békéért Mozgalom szervezésében ötszáz ember demonstrált a Szabadság téren George W. Bush látogatása ellen. Anima Sound System, beszédek, hobbiakrobaták, poszthippik, füstbomba és jó sok transzparens.

Nem volt a békevágy kirobbanása. Maximum ötszáz ember gyűlt össze a Szabadság téren, a szovjet emlékmű tövében. Inkább plakát- és transzparenskiállítás volt, ahol a városállam dolgai iránt érdeklődő polgárok megmutatják kreativitásukat.

"Fuck the USA!"


Klikk a képre!
Minden ötödik polgárnál digitális fényképezőgép. Unokáink is ezt fogják nézni. Nem lehet minden nap olyan jól demonstrálni George W. Bush ellen Budapesten, mint amikor Budapesten tartózkodik a "világ első számú terroristája", a "hazugságok bajnoka, egész világ butítója, az ózon megrontója, a népek sanyargatója", "isten hitét hirdető sátáni szolga".

A színpadon az Anima, a színpad elején értelemszerűen transzparens: "Bush: globális rémálom. Végtelen háború, klímakatasztrófa, félelem, növekvő szegénység, génpiszkált kaja, profituralom, világhegemónia, szar".

"Na mi van?" - kérdezem egy szervezőközeli szervezet sajtósától.
"Biztosan Bécsben kibulizták magukat" - válaszolja.

A demonstráció olyan félórás látnivalót nyújtott. Hobbiakrobaták mozogtak Animára, volt, aki buborékot fújt, volt, aki csak heverészett, és sokan voltak, akik boldogan pózoltak a munkájukat végző fotósoknak.

Mi a táblákat szemléztük még: "We like your country but not your pollution. Sign Kyoto." és "Money makes the world go round. But in which direction?". "Utállak Bush" - írja röviden egy srác egy fehér zászlóra.

Bushnál itt egy visszataszítóbb figura van: Gyurcsány Ferenc.

"Gyurcsány Bush pincsikutyája"


Bush nyakában tábla: 'Lábhoz', kezében lánc, melynek másik végén a férfi, aki megalkotta ma az univerzum egyesített elméletét. "A morálnak és az erőnek együtt kell érvényesülnie" - mondta például, problémamentesnek minősítetve a kétoldalú kapcsolatokat.

"How many people killed today?", meg "United States of Aggression", sőt: "People before profit". "Le a globalizmussal!" vagy "Szeressétek ellenségeiteket. Jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek." (Mt. 5,44.) De volt: "Ötven évet késett, uram." is.

"George W. Bush is a chicken shit."

Voltak egész bátrak is, egy néni például Bushnak Hitler-bajszot rajzolt. Vegyes társaság volt: keresztények, kommunisták, Védegyletesek, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, a Zöldgömb Sport Klub, Kerényi Imre, poszthippik és sokan mások.

A zűrzavart nekem persze egy transzparens testesítette meg. Egy hatágú csillag csúcsairól kötélzet lóg George W. Busra, aki igazából Pinocchio, és Gyurcsánnyal marionettezik.

"Most kaptuk a hírt, hogy Bush befejezte beszédét a Citadellánál. Mondjuk neki: Menj haza Bush!" - üzen valaki a színpadról a Duna túloldalának. Majd következik Tamás Gáspár Miklós. "Városunkat nagy szégyen érte, mert meglátogatta George Bush. Látogatásából nem kérünk, megalázza, megszégyeníti ezt az országot" - kezdi beszédét a filozófus.

Az Egyesült Államoktól megszállásaitól gyorsan eljut odáig, hogy az "egész világ meg van szállva. A megszálló a globális kapitalizmus". Nekünk meg el kellene kezdeni végre szervezkedni. "Úgy kell tennünk, mintha nem volnánk kevesen, és nem volnánk gyengék. Ha ezt elhitetjük magunkkal, akkor elhitethetjük másokkal is."

Egyébként meg: "Éljen a remény!"  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön