Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Demszky magyarázatot vár Polttól

2006.03.31. 13:03
Demszky Gábor főpolgármester pénteken levélben kért magyarázatot az ügyészség állítólagos nyomozása ügyében, amely a Magyar Nemzet szerint a Városháza és Demszky gépjármű használata ügyében zajlana. A szabad demokrata városvezető úgy tudja, Polt Péter utasítására indult a vizsgálat ellene. Kifogásolja, hogy hivatalát meg sem keresték, így nincs módja a konkrét vádakra reagálni.

A Magyar Nemzet csütörtöki és pénteki számában azt állította, Demszky Gábor budapesti főpolgármester ellen ügyészségi nyomozás indult a városvezető gépjármű- és üzemanyagkártya használata ügyében. A lapnak az ügyészség sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta, hogy Demszky érintettje-e a magánszemély által tett feljelentés nyomán indított nyomozásnak.

A főpolgármester pénteken kora délután éles hangú levélben követelt magyarázatot Polt Péter legfőbb ügyésztől a történtekre. "A Magyar Nemzet című napilapból és fideszes ismerőseimtől úgy értesültem, hogy a Gyurcsány Ferenc elleni ügyészségi eljárást követően, annak bejelentése napján az Ön utasítására ügyészségi nyomozás érintettje lettem" - állítja levelében a főpolgármester.

Demszky Gábor elképesztőnek tartja, hogy miközben az ügyészség a felröppentett hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja, "engem, mint az eljárás hírbe hozott érintettjét semmilyen formában nem kerestek meg."

A szabad demokrata városvezető levelében hitet tesz az ügyészi kar, az egyes ügyészek függetlenségében és szakmai tisztességében, "mégis azt kell mondanom: ha egy választási kampány utolsó napjaiban ilyesmi történik, nehéz megvédeni legfőbb ügyész úr politikai függetlenségének látszatát."

Demszky úgy tudja, hivatali gépkocsijával és benzinkártya használatával kapcsolatban zajlik az eljárás. "Ha legalább a hivatalomat megkeresték volna, tájékoztatták volna önöket, hogy a például a hivatalos programokra történő felkészülésem érdekében feleségem hivatalos engedéllyel vezetheti az autót helyettem, ha éppen nem veszek igénybe gépkocsivezetőt, és így értelemszerűen akár tankolhat is helyettem - természetesen a hivatali autóba" - írja, leszögezve a gépkocsi használata törvényesen, a legszigorúbb elszámolási rendnek megfelelően történik, és történt a múltban is".

Demszky úgy véli, a kialakult helyzet méltatlan és véletlennek semmiképp nem tekinthető. Sajnálatosnak tartja, hogy a Magyar Nemzet tájékoztatása mellett számára nem adtak információkat az ügyről, így nem tudja érdemben cáfolni a vádakat és nincs módja hamis vád miatt eljárást kezdeményezni a feljelentő ellen.

"Lehet, hogy attól kell tartanom, hogy majd csak a választások után tisztázódhat gyorsan minden, de addig marad a sejtetés, a választók felé személyem és pártom, lejáratása? Lehet, hogy hasonló felröppentett ügyekre kell számítanom akár az önkormányzati választásokig?" - kérdezi levelében Demszky Gábor, aki leszögezi: "Bízni akarok, bízni akarunk a vád- és nyomozóhatóságok politikamentességében. Magyarázatot várok" - zárul a főpolgármesteri levél.

Borbély Zoltán a legfőbb ügyészség szóvivője azt mondta, Polt Péter minden megkeresésre válaszol, ugyanakkor leszögezte, hogy semmilyen fórumon nem hangzott el a főpolgármester esetleg érintettsége. Borbély Zoltán elmondta, az ügynek nincs gyanúsítottja, az ügyészség senkit nem hozott azzal összefüggésbe.