Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megakadályozza a főpolgármester a távfűtés áfájának megemelését?

2003.08.14. 15:25
Demszky Gábor főpolgármester két napja arról beszél a sajtó képviselőinek, hogy jövőre mégsem emelik a már bejelentett mértékben a távfűtés áfakulcsát. A kormány azonban még nem döntött.
Végképp lekerült a napirendről a távfűtés áfakulcsának 23 százalékra emelése - állította Demszky Gábor főpolgármester miután csütörtökön találkozott Medgyessy Péter miniszterelnökkel.

"Nem lesz 23 százalékos áfaemelés, a kormányfő elfogadta érveinket, melyeket szocialista polgármesterek is megerősítettek" - mondta az SZDSZ-es városvezető. Közlése szerint a kormányfővel a jövő évi költségvetésről is beszéltek: a többi között a metróberuházásról és az önkormányzatok költségvetési helyzetéről.

Demszky Gábor elmondta, felhívta Medgyessy Péter figyelmét arra, hogy a BKV Rt.-nek a következő évben 15 milliárd forint többlettámogatásra van szüksége működőképessége megőrzéséhez.

A kormányszóviő szerdán még Demszky magánvéleményének minősítette a főpolgármester bejelentését a távfűtéssel kapcsolatban, amelyet tisztelettel meghallgattak.

Ehhez kormánydöntés kell, a főpolgármester legfeljebb megelőlegezheti ezt a döntést - kommentálták a Pénzügyminisztériumban Demszky bejelentését. A távfűtés áfájának a jelenleg tervezettnél kevesebb, csupán 3 százalékpontos emelkedése jövőre 4,8 milliárddal rövidítené meg a 2004-es költségvetést - tették hozzá.