Emília
18 °C
26 °C

Demszky lehet Magyar Bálint utóda az SZDSZ élén

2000.09.22. 18:22
Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke a párt következő tisztújító közgyűlésén megválik posztjától - közölte a politikus pénteki közleményében. A pártelnök Demszky Gábor főpolgármestert látná szívesen a párt listavezetőjeként és elnökeként egyaránt. A főpolgármester az Indexnek úgy nyilatkozott: a pártnak kell alkalmazkodnia hozzá ahhoz, hogy jelentősebb szerepet vállaljon az SZDSZ munkájában. Leszögezte: üdvözli, hogy tisztújítást is végeznek majd novemberi küldöttgyűlésükön, ahol reményei szerint többen is megpályázzák majd az elnöki tisztet.
Magyar Bálint még nem szándékozik kivolnulni a politikai életből
Az ügyvivői testület pénteki ülésén kezdeményeztem, hogy az SZDSZ következő - programalkotó - küldöttgyűlése egyben tisztújító küldöttgyűlés is legyen, és egyben bejelentem, hogy nem jelöltetem magam újra a párt elnökének - olvasható abban a közleményben, amelyet Magyar Bálint pénteken juttatott el a sajtóhoz. A politikus kifejti: az SZDSZ vezetésében annak kell döntő szerepet kapnia, akihez a párt támogatóiban a sikeres választási szereplés reményei leginkább társulnak. A párt vezetésében egyértelmű helyzetet kell teremteni, ezért is döntöttem úgy, hogy a következő küldöttgyűlésen nem jelöltetem magam újra az SZDSZ elnökének - közli Magyar Bálint, akinek döntése természetesen nem jelenti azt, hogy kivonul a politikából, vagy az SZDSZ életéből.

Elmondása szerint egyelőre nem határozott arról, hogy a késő őszi küldöttgyűlésen jelölteti-e magát az ügyvivői testületbe, szabad demokrata országgyűlési képviselőként azonban mindenképpen folytatni kívánja munkáját. Magyar Bálint nyitott kérdésnek nevezte, hogy ki lesz az utódja a pártelnöki poszton. Demszky Gábor esetleges megválasztásáról szólva kifejtette: 1998 óta szorgalmazza, hogy Budapest főpolgármestere legyen az SZDSZ listavezetője az országgyűlési választásokon, és álláspontja szerint a listavezetőnek kell betöltenie a pártelnöki posztot is.

Demszky vállalja

Demszky Gábor főpolgármester pénteken az Indexnek úgy nyilatkozott: a következő választásokra az SZDSZ-nek meg kell erősödnie, miután jelenleg úgy tűnik: vagy az MSZP nyer, oldalán a Munkáspárttal, vagy a Fidesz, nyakában a MIÉP-pel. Szerinte mindkét út rossz irányba vezethet. Demszkyt az utóbbi hónapokban többen megkeresték azzal, hogy vállaljon nagyobb szerepet az SZDSZ életében. A politikus ,,egy bátor, határozott SZDSZ-t akar, amely nem ijed meg saját polgári liberális elveitől, egy pártot, amely képes őszintén és nyíltan beszélni". Demszky a párt decemberi küldöttgyűléséig nem vesz részt a párt vezetésében.

,,Ha a párt vezetői úgy gondolják, hogy a liberalizmust bátran vállaló SZDSZ listavezetőjeként rám van szükség, akkor nekik kell támogatniuk engem" - szögezte le Demszky. Nem szavakkal, hanem tettekkel az SZDSZ gyökeres átalakításában és megújításában. Demszky azt szeretné, ha a párt megújítására képes és vele együttműködni hajlandó jelöltek elinduljanak az elnöki tisztért.

Tizenkét év - öt SZDSZ elnök

A Szabad Demokraták Szövetségét megalakulásakor az ügyvívői testület vezette. Elnökké csak hónapokkal megalakulásuk után választották Kiss Jánost, aki az első szabad választásokon nem indult, s nem sokkal a vereség után le is köszönt posztjáról. Őt Tölgyessy Péter követte az elnöki poszton, ám alig több mint kétéves elnökösködést követően a belső feszültségek megszüntetése érdekében Pető Ivánt választották utódjául. Pető lemondással távozott, éppúgy mint utódja Kuncze Gábor, aki az 1998-as választási sikertelenséget követően vált meg pártelnöki posztjától. Magyar Bálint 1998 nyara óta az SZDSZ elnöke.