Piroska
3 °C
4 °C

Demszky: Vissza kell szerezni szabadságunkat

2002.03.15. 15:19
Többezres tömeg előtt tartotta meg 13 órakor a Fővárosi Önkormányzat az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a Március 15-e téren, a Petőfi-szobornál. "Vigyázzatok a szabadságra! Ami 150 éve nem sikerült egy osztrák császárnak, az nem fog sikerülni egy magyar kancellárnak sem" - üzent a polgároknak és a kormánynak egyaránt a szónok Demszky Gábor, Budapest szabad demokrata főpolgármestere.
"Kívülről Magyarországon nem fenyegeti veszély a szabadságot, azonban Petőfi szavai ma nagyon is aktuálisak: Rabok legyünk, vagy szabadok, ez a kérdés válasszatok! - kezdte ovációkkal tarkított beszédét a főpolgármester a Március 15-e téren.

Válasszátok a szabadságot!

"De mi tudjuk, hogy mit fogunk választani, ugyanis a választások tétje ma újra több, mint egy egyszerű kormányváltás. Tudjuk, március 15-e mindig is a szabadságot elnyomó vagy korlátozó hatalom elleni demonstráció, megemlékezés volt. Ma nem csak emlékezni jöttünk erre az ünnepre, ugyanis ma óvni kell a demokráciát és a szabadságot" - mondta Demszky Gábor. "Mindannyian azt szeretnénk, soha többé, egyetlen kormány se dönthesse el a polgárok helyett, hogy mit szeretnének, miben kellene hinniük, milyen meggyőződésűek legyenek."

A főpolgármester hosszasan sorolta, milyen aggályai vannak a fővárosnak, és a szabadságot féltő polgároknak a kormánnyal szemben. "Mondjuk ki bátran: az utóbbi négy évben csorbult szabadságunk: a sajtó csak a magánmédiákban szabad, a kormány a magyar parlamentarizmust kiüresítette, közben jogbizonytalanságot teremtett, eltűntette a szabadság alkotmányos garanciáit, szétzilálta az önkormányzatiság intézményét."

Adórendőrség, országimázs, újmagyar

Demszky szerint az adórendőrséget a polgárok zaklatására használja a kormány. "Nem tűrjük ezt, mint ahogy azt sem, hogy a kormány egy "újmagyar" nyelv bevezetésén fáradozik, melyben "ősmagyar" szóként jelenik meg az kormánypropagandát takaró "országimázs".

"Vissza kell szereznünk a szabadságunkat! - folytatta a főváros szabad demokrata főpolgármestere. "Nem hagyhatjuk, hogy a kormány folytathassa a nemzetet megosztó szembeállítás stratégiáját. Ami 150 éve nem sikerült egy osztrák császárnak, az nem fog sikerülni egy magyar kancellárnak sem" - véli Demszky.

Elvek a sutban

Demszky beszédében összehasonlította a márciusi ifjak és a kormány tagjainak cselekedeteit. "Tudjuk, hogy Kossuthék az elveikért mit vállaltak, és most láthatjuk, hogy a jelenlegi kormány tagjai, elveiket már harmincévesen a sutba dobták a hatalomért. A sajtószabadságért életüket áldozó ifjak mellett ma láthatjuk: a kormány propagandagépezetté silányította a közszolgálati rádiót és televíziót."

Beszéde végén Demszky Gábor kijelentette, Kossuth eddig háromszor, 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben üzent nekünk. Idén is üzent: mindnyájunknak el kell menni. Elmenni szavazni a szabadságra, a demokráciára, az emberi méltóságra és a tisztességre.

Az eseményen, amelyen a szervezők szerint mintegy 3-3,5 ezren voltak jelen, számos kormányt bíráló transzparens mellett, tucatnyi SZDSZ-es lobogó is látható volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!