Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky: Vissza kell szerezni szabadságunkat

2002.03.15. 15:19
Többezres tömeg előtt tartotta meg 13 órakor a Fővárosi Önkormányzat az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a Március 15-e téren, a Petőfi-szobornál. "Vigyázzatok a szabadságra! Ami 150 éve nem sikerült egy osztrák császárnak, az nem fog sikerülni egy magyar kancellárnak sem" - üzent a polgároknak és a kormánynak egyaránt a szónok Demszky Gábor, Budapest szabad demokrata főpolgármestere.
"Kívülről Magyarországon nem fenyegeti veszély a szabadságot, azonban Petőfi szavai ma nagyon is aktuálisak: Rabok legyünk, vagy szabadok, ez a kérdés válasszatok! - kezdte ovációkkal tarkított beszédét a főpolgármester a Március 15-e téren.

Válasszátok a szabadságot!

"De mi tudjuk, hogy mit fogunk választani, ugyanis a választások tétje ma újra több, mint egy egyszerű kormányváltás. Tudjuk, március 15-e mindig is a szabadságot elnyomó vagy korlátozó hatalom elleni demonstráció, megemlékezés volt. Ma nem csak emlékezni jöttünk erre az ünnepre, ugyanis ma óvni kell a demokráciát és a szabadságot" - mondta Demszky Gábor. "Mindannyian azt szeretnénk, soha többé, egyetlen kormány se dönthesse el a polgárok helyett, hogy mit szeretnének, miben kellene hinniük, milyen meggyőződésűek legyenek."

A főpolgármester hosszasan sorolta, milyen aggályai vannak a fővárosnak, és a szabadságot féltő polgároknak a kormánnyal szemben. "Mondjuk ki bátran: az utóbbi négy évben csorbult szabadságunk: a sajtó csak a magánmédiákban szabad, a kormány a magyar parlamentarizmust kiüresítette, közben jogbizonytalanságot teremtett, eltűntette a szabadság alkotmányos garanciáit, szétzilálta az önkormányzatiság intézményét."

Adórendőrség, országimázs, újmagyar

Demszky szerint az adórendőrséget a polgárok zaklatására használja a kormány. "Nem tűrjük ezt, mint ahogy azt sem, hogy a kormány egy "újmagyar" nyelv bevezetésén fáradozik, melyben "ősmagyar" szóként jelenik meg az kormánypropagandát takaró "országimázs".

"Vissza kell szereznünk a szabadságunkat! - folytatta a főváros szabad demokrata főpolgármestere. "Nem hagyhatjuk, hogy a kormány folytathassa a nemzetet megosztó szembeállítás stratégiáját. Ami 150 éve nem sikerült egy osztrák császárnak, az nem fog sikerülni egy magyar kancellárnak sem" - véli Demszky.

Elvek a sutban

Demszky beszédében összehasonlította a márciusi ifjak és a kormány tagjainak cselekedeteit. "Tudjuk, hogy Kossuthék az elveikért mit vállaltak, és most láthatjuk, hogy a jelenlegi kormány tagjai, elveiket már harmincévesen a sutba dobták a hatalomért. A sajtószabadságért életüket áldozó ifjak mellett ma láthatjuk: a kormány propagandagépezetté silányította a közszolgálati rádiót és televíziót."

Beszéde végén Demszky Gábor kijelentette, Kossuth eddig háromszor, 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben üzent nekünk. Idén is üzent: mindnyájunknak el kell menni. Elmenni szavazni a szabadságra, a demokráciára, az emberi méltóságra és a tisztességre.

Az eseményen, amelyen a szervezők szerint mintegy 3-3,5 ezren voltak jelen, számos kormányt bíráló transzparens mellett, tucatnyi SZDSZ-es lobogó is látható volt.