Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az SZDSZ Kunczét jelöli Demszky helyett

2001.06.14. 17:58
Demszky Gábor az Indexnek megerősítette, hogy szombati hatállyal lemond pártelnöki tisztségéről. A döntést elvi okkal indokolta, mint mondta, az utóbbi időben úgy érezte, hogy szélmalomharcot vív a párt megosztottsága miatt. A SZDSZ jelenlegi és volt elnökeinek szerdai zártkörű megbeszélésén elhangzott, a közvélemény-kutatási adatok nem igazolják Demszky Gábor fél éve megválasztott pártelnök úgynevezett kétfrontos politikáját, amellyel egyenlő távolságot próbál tartani mind az MSZP-vel, mind pedig a Fidesszel. Az SZDSZ Országos Tanácsának vasárnapi ülésén Kuncze Gábort fogja javasolni a párt ügyvezető elnökének a testület vezetője. Béki Gabriella jó esélyt lát arra is, hogy a volt elnök elfogadja a jelölést és a küldöttgyűlés megválassza Demszky utódjának.
A szerdai délutáni megbeszélésen Demszky Gábor, Magyar Bálint, Kuncze Gábor és Bőhm András, a párt volt és jelenlegi elnökei vettek részt, akik értékelték a pártban kialakult helyzetet. Eszerint az elmúlt fél évben nem igazolódtak be az új elnökkel és programjával kapcsolatos várakozások. Megválasztását követően a közvélemény-kutatási felmérések kezdetben Demszky kétfrontos politikájának sikerét és az SZDSZ népszerűségének növekedését mutatták, ám áttörést nem sikerült elérnie. A párt támogatottsága ma már ismét csak a parlamenti küszöbérték határa, 5 százalék körül mozog. Lapinformációk szerint a szerdai a sokadik egyeztetés volt az SZDSZ különböző szintű politikusai között.

A lemondott elnök a párt megosztottságára hivatkozik

Kuncze Gábor
Demszky Gábor az Indexnek megerősítette, hogy szombati hatállyal lemond pártelnöki tisztségéről. A döntést elvi okkal indokolta, mint mondta, az utóbbi időben úgy érezte, hogy szélmalomharcot vív a párt megosztottsága miatt.

"Tavaly decemberben, pártelnökként világos politikát hirdettem. Megfogalmaztam, hogy az SZDSZ alapvető érdeke a Fidesz-kormány leváltása" - - áll Demszky Gábor csütörtökön kiadott közleményében. "Elmondtam, hogy erre csak akkor látok esélyt, ha az SZDSZ megerősődik, és a harmadik erőként minimum 10 százalékos támogatottságot kap a választásokon. Ma is azt gondolom, hogy az SZDSZ megerősődésének szigorú feltétele van: önálló pártként, liberális politikát kell képviselnie, s mindezt önálló arculattal. A kezdetektől fogva világos volt, hogy az SZDSZ-ben vannak, akik más utat tartanak kívánatosnak. Szerintük a jelenlegi kormány leváltásához az SZDSZ-nek egy baloldali blokkot kell formálnia az MSZP-vel. Ezzel sem elvi, sem gyakorlati okokból nem tudok egyetérteni."

Demszky: a szocialistáknak egyedül nincs esélyük a Fidesz leváltására

A lemondott pártelnök szerint a Fidesz vezette kormány leváltására a szocialista pártnak sem egyedül, sem egy tőle nehezen megkülönböztethető segédpárttal nincs esélye. A hármas teher, a pártelnökség, a listavezetés és a főpolgármesterség együttes viselése meghaladta erőmet - vélekedik Demszky, aki azt is elismeri, hogy elnökként ő a felelős azért, hogy nem sikerült megteremteni a párton belüli két irányzat közötti összhangot.

Demszky Gábor lemondását az ő személyes döntésének, a Szabad Demokraták Szövetsége ügyének tekintjük - reagált az SZDSZ első embere lemondásának hírére Kovács László MSZP-elnök az MTI-nek. Kovács László hangsúlyozta, hogy a szocialista párt a demokratikus erők legfontosabb feladatának tekinti a Fidesz vezette kormány leváltását, és ennek esélyét növeli, ha a Szabad Demokraták Szövetsége is kész a szorosabb együttműködésre.

Kuncze lehet Demszky utóda

Az SZDSZ Országos Tanácsának vasárnapi ülésén Kuncze Gábort fogom javasolni a párt ügyvezető elnökének, és igen jó esélyt látok arra is, hogy a volt elnök elfogadja a jelölést és a küldöttgyűlés megválassza Demszky Gábor utódjának - nyilatkozta az Indexnek Béki Gabriella, a testület elnöke. Arra a kérdésre, hogy miért pont a volt elnökre esett a választása, Béki elmondta: Kuncze Gábornak olyan integrációs képességei vannak, amellyel képes összefogni az SZDSZ-t.

Az Országos Tanács elnöke felnagyított problémának tartja a Demszky Gábor említette, SZDSZ-en belül tapasztalható megosztottságot, Béki szerint ugyanis Demszkynek megválasztásakor kétharmados támogatottsága volt, azok pedig, akik nem minden kérdésben értettek vele egyet a háttérbe húzódtak, így a pártelnök nyugodtan végezhette a munkáját.

Pokorni Zoltán Fidesz elnöknek arra a megjegyzésére reagálva, miszerint Demszky lemondása az SZDSZ és az MSZP közeledését jelezné az Országos Tanács elnöke elmondta: a két párt között az a kapcsolódási felület, hogy mindketten a Fidesz kormány leváltására törekednek. Ettől még mindkét párt önálló, és az SZDSZ-en belül senki sem dédelget összeolvadási terveket.

Kuncze Gábort egyelőre nem sikerült elérnünk, ám a volt elnök az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: még nem kapott felkérést a megbízott pártelnöki tisztség elvállalására, így arról sem kíván nyilatkozni, hogy elvállalná-e a megbízást.

A pártok reakciói Demszky lemondására
Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: várható volt, hogy lemond pártelnöki posztjáról Demszky Gábor, ám távozásának az ország szempontjából nincs különösebb jelentősége. Pokorni egyébként Demszky távozását egyértelműen az SZDSZ MSZP-hez való közeledésének jeleként fogja fel.

"Ami összetartozik, az összenőtt, és úgy is marad" - reagált Demszky lemondására Gyimóthy Géza, az FKGP főtitkára az MTI-nek, majd hozzáfűzte: egyértelmű volt, hogy Demszky Gábor SZDSZ-elnöksége csak tiszavirágéletű lehet, mivel az SZDSZ-ben túlsúlyban vannak azok, akik az MSZP-vel való együttműködést kívánják.

A Magyar Igazság és Élet Pártja álláspontja szerint Demszky Gábort lemondatták az SZDSZ elnöki posztjáról, mert hiteltelen, kétfrontos harca kudarcot vallott - áll Balczó Zoltán közleményében. A politikus szerint "a szocialistáknak pedig máris annyi platformjuk van, hogy egy működhet a párton kívül is".

Demszky Gábor lemondását az általa folytatott kétfrontos politika, a kormánypárti oldallal, egyszersmind a legnagyobb ellenzéki párttal való szembenállás kudarcának minősítette csütörtökön Kecskeméten Szili Katalin. Az MSZP elnökhelyettese hangsúlyozta: bízik abban, hogy az SZDSZ az elkövetkező néhány hónapban talpra áll, képes lesz a liberális eszmék hirdetésére.