Piroska
3 °C
3 °C

Demszky: Budapest talpon marad 2003-ban

2002.11.22. 16:28
A kormány átvállalja a BKV év végi adosságállományát, ezzel 4-5 milliárdos kamatmegtakarítást is elér a a közlekedési társaság - többek között ebben egyezett meg Demszky Gábor főpolgármester és László Csaba pénzügyminiszter.
Megegyezés született a budapesti főpolgármester és a pénzügyminiszter között a BKV gondjainak enyhítéséről - nyilatkozta Demszky Gábor az MTI-nek pénteken. A főpolgármester megfogalmazása szerint az úgynevezett BKV-csomag elfogadásával "Budapest megszabadul attól a kolonctól, amely a főváros hajóját a víz alá húzhatja".

Átvállalt adósságállomány

A megállapodás legfontosabb eredményét ismertetve közölte: a kormány átvállalja a BKV év végi adósságállományát, amivel a BKV körülbelül 4-5 milliárd forintos kamatmegtakarítást is elér. Megegyeztek arról is, hogy a fogyasztói árkiegészítést odaadja a kormány, függetlenül a díjemelés mértékétől.

Az egyeztetés eredménye az is, hogy a vasúti közlekedésről szóló törvény tervezett módosításával a HÉV is megkaphatja azt a termelői árkiegészítést, amelyet a vasút is megkap. Hozzátette: ez mintegy 1,2 milliárd forint lehet. Demszky Gábor elmondta: a főváros számára a költségvetés elfogadhatóvá vált, de ez nem jelenti azt, hogy az Orbán-kormány négy éves időszaka alatt keletkezett kárt egy év alatt sikerül rendbe rakni.

A 4-es metróról nem volt szó

A változtatások hatásairól szólva jelezte: mindez azt jelenti, hogy a főváros a jövő évben talpon tud maradni. Hozzátette: a 2003. év rendkívül nehéz költségvetési esztendő lesz. Szólt arról is, hogy valószínűleg a jövő év közepére készül el az a négy évre szóló stratégiai program, amely a beruházások legfontosabb részleteit és a várható normatív támogatásokat, illetve az szja helyben maradó részének tervét is tartalmazza. A főpolgármester végül közölte: az egyeztetésnek nem volt témája a 4-es metró.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!