Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky: Budapest talpon marad 2003-ban

2002.11.22. 16:28
A kormány átvállalja a BKV év végi adosságállományát, ezzel 4-5 milliárdos kamatmegtakarítást is elér a a közlekedési társaság - többek között ebben egyezett meg Demszky Gábor főpolgármester és László Csaba pénzügyminiszter.
Megegyezés született a budapesti főpolgármester és a pénzügyminiszter között a BKV gondjainak enyhítéséről - nyilatkozta Demszky Gábor az MTI-nek pénteken. A főpolgármester megfogalmazása szerint az úgynevezett BKV-csomag elfogadásával "Budapest megszabadul attól a kolonctól, amely a főváros hajóját a víz alá húzhatja".

Átvállalt adósságállomány

A megállapodás legfontosabb eredményét ismertetve közölte: a kormány átvállalja a BKV év végi adósságállományát, amivel a BKV körülbelül 4-5 milliárd forintos kamatmegtakarítást is elér. Megegyeztek arról is, hogy a fogyasztói árkiegészítést odaadja a kormány, függetlenül a díjemelés mértékétől.

Az egyeztetés eredménye az is, hogy a vasúti közlekedésről szóló törvény tervezett módosításával a HÉV is megkaphatja azt a termelői árkiegészítést, amelyet a vasút is megkap. Hozzátette: ez mintegy 1,2 milliárd forint lehet. Demszky Gábor elmondta: a főváros számára a költségvetés elfogadhatóvá vált, de ez nem jelenti azt, hogy az Orbán-kormány négy éves időszaka alatt keletkezett kárt egy év alatt sikerül rendbe rakni.

A 4-es metróról nem volt szó

A változtatások hatásairól szólva jelezte: mindez azt jelenti, hogy a főváros a jövő évben talpon tud maradni. Hozzátette: a 2003. év rendkívül nehéz költségvetési esztendő lesz. Szólt arról is, hogy valószínűleg a jövő év közepére készül el az a négy évre szóló stratégiai program, amely a beruházások legfontosabb részleteit és a várható normatív támogatásokat, illetve az szja helyben maradó részének tervét is tartalmazza. A főpolgármester végül közölte: az egyeztetésnek nem volt témája a 4-es metró.