Alfréd
-3 °C
3 °C

Demszky győzelme a koalíciót is többséghez juttatja

2006.10.01. 22:17
Demszky Gábor 1,7 százalékos, minimális előnnyel megnyerte a negyedik közvetlen főpolgármesteri választását is, ezzel az országos ismertségű politikusok között páratlan teljesítményt mondhat magáénak: a rendszerváltás óta őrzi pozícióját. A fővárosi közgyűlésben idén előállhat az a helyzet, ami 1998-ban volt: a Fideszé a legnagyobb frakció, de újdonság, hogy most az MSZP és az SZDSZ együtt is alig-alig tudja ellensúlyozni a jobboldali párt erejét. A főpolgármester az Index információi szerint lemond mandátumáról, és így a testületben a 33-33 fős jobb- és baloldali tábor 34-33-ra módosulhat az MSZP–SZDSZ-koalíció javára.

Az ország egészével szemben Budapesten nem fordultak meg teljesen a politikai erőviszonyok. A Fidesz nem volt képes saját jelöltet állítani, a függetlenként jobbról megtámogatott Tarlós pedig annak ellenére nem tudott győzni, hogy Demszkyből az utóbbi négy évben már stabil támogatóinak nagy része is kiábrándult. Tarlós Istvánról, visszafogott kampánya ellenére vélhetően még éltek a szavazókban az emlékek korábbi, szélsőséges megnyilvánulásairól, és azt sem tudta levakarni magáról, hogy ő a "Fidesz és a Jobbik" jelöltje.

Demszky Gábor Budapest érdekvédőjeként exponálta magát Orbán Viktorral szemben 1998 és 2002 között, és ez az imázs még talán ma is hat.

Demszky most alig verte meg Tarlós Istvánt, az 1,7 százalékos győzelem az eddigi legszorosabb eredmény a főpolgármester és kihívóinak csatáiban. Demszky ezzel biztosította saját politikai túlélését, különösen úgy, hogy sok vidéki nagyvárosban elvéreztek az SZDSZ régóta hivatalban lévő polgármesterei.

Tarlós: Demszky vigyen virágot Dávid Ibolyának

Nem véletlen az sem, hogy Demszky szerint "Budapest liberális város", ezzel reagált Tarlósnak arra a kijelentésére, hogy a főváros már nem mondhatja el magáról, hogy liberális. Tarlós egyébként konstruktív "közgyűlési munkát" ígért, hiszen ő most fővárosi képviselőként folytatja. Nem túl biztató viszont, hogy a vesztes nem volt hajlandó gratulálni Demszkynek.

Tarlós azt is javasolta, hogy Demszky Gábor vigyen egy piros rózsacsokrot Dávid Ibolyának, és köszönje meg az MDF főpolgármester-jelöltjének, hogy ismét főpolgármester lehetett. A vesztes szerint ugyanis Demszky a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest 23 százalékkal rosszabb eredményt ért el, és csak az MDF-nek köszönheti mostani választási győzelmét.

Demszky 14 ezer szavazattal kapott többet, mint négy éve
Idén 784 ezer választópolgár járult az urnákhoz Budapesten, ez 55,9 százalékos részvételi arányt jelent. Az érvényes szavazatok száma 772 ezer, amiből Demszky Gábor 362 ezret (46,86 százalékot) kapott. Tarlós István 349 ezer voksot szerzett (45,19 százalék). Demszky négy évvel ezelőtt 348 ezer szavazatot kapott (majdnem annyit, mint most Tarlós). 2006-ban tehát 13 ezer vokssal tudta növelni támogatottságát a hivatalban maradt főpolgármester.

Katona Kálmán egyébként 6 százalékot ért el a főpolgármester-jelöltek versenyévben, ezzel a harmadik helyre csúszott be. Ez jobb, mint az MDF budapesti listás eredménye, ami 4,5 százalékot tett ki. (Egyébként Demszky gyakorlatilag annyit kapott egyéniben, mint az SZDSZ és az MSZP listán, nagyjából 47 százalékot.)

Az egyetlen folyamatosan újraválasztott országos politikus

Demszky Gábor bebizonyította, hogy a rendszerváltás óta ő az egyetlen országosan ismert politikus, aki képes megőrizni a posztját már a negyedik közvetlen választáson. Összesen az ötödik ciklusát kezdheti meg, hiszen 1990-ben még a Fővárosi Közgyűlés többsége választotta meg őt főpolgármesternek. Kérdés, hogy Demszky ötödszörre képes lesz-e régi ígéreteit beváltani, a már a kilencvenes évek elején tervezett négyes metró megépül-e, kész lesz-e az M0-s körgyűrű, épülnek-e új hidak Budapesten.

Érdekesség, hogy a MIÉP nem került be a Fővárosi Közgyűlésbe, ami jelzi, hogy a jobboldalon a Fidesznek sikerült koncentrálnia az erőket. (Kérdés, hogy az MDF végül honnan vett el szavazatokat: jobbról, vagy balról?) A MIÉP gyenge szereplése meglepő, hiszen ennek a pártnak az egyik legstabilabb bázisa volt a főváros a rendszerváltozás óta.

Kérdés az is, hogy mi lesz az MDF szerepe az új felállásban: ha a párt jobboldaliként határozza meg magát, akkor tulajdonképpen patthelyzet állt elő, mert a bal- és a jobboldal 33-33 mandátumot szerzett a Fővárosi Közgyűlésben. A főpolgármester azonban lemond képviselői mandátumáról az Index információi szerint, és így helyette még egy koalíciós képviselő ülhet be a testületbe. Demszky ettől függetlenül főpolgármesterként szavazategyenlőség esetén mindent eldöntő szavazatot adhat le a közgyűlésben.