Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Maradnak Demszky helyettesei?

2002.11.04. 15:48
A polgármesterek jogállását szabályozó jogszabály szerint hivatalban maradhatnak Demszky Gábor helyettesei, amíg a közgyűlés újakat nem választ. Az önkormányzati törvény viszont úgy rendelkezik, hogy a főpolgármester-helyettesek megbízatása a közgyűlés alakuló üléséig tart. A fővárosi SZDSZ az előbbi jogszabályt tartja irányadónak, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és az MSZP az utóbbit. A Főpolgármesteri Hivatalt irányító főjegyző ugyancsak úgy véli, hogy Demszkynek nincsenek helyettesei.
Nem sikerült megegyeznie eddig a fővárosban nyolc éve koalíciót alkotó pártoknak a főpolgármester-helyettesek személyéről. A szocialisták ugyanis menesztenék Atkári János pénzügyeket felügyelő helyettest, míg a szabad demokraták ragaszkodnak személyéhez. Így a hétfőn megalakult új Fővárosi Közgyűlés nem is választott új helyetteseket és a bizottsági elnöki posztokról is vitáznak.

SZDSZ: Amíg nincsenek újak, maradnak a régik

Böhm András
Az SZDSZ jogértelmezése szerint amíg nincsenek új főpolgármester-helyettesek, a régiek hivatalukban maradhatnak - nyilatkozta az Indexnek Böhm András, a Fővárosi Közgyűlés szabad demokrata frakcióvezetője. Emlékeztetett: a polgármesterek jogállásáról szóló jogszabály 2000-es módosítása óta az alpolgármesterek megbízatása addig tart, amíg a testület újat nem választ helyettük, ha egyébként az újonnan megalakult közgyűlésbe ismételten bekerültek.

Lemondással szünhet meg a megbízatás?

Demszky Gábor főpolgármesternek valamennyi helyettese tagja az újonnan megalakult Fővárosi Közgyűlésnek, így az SZDSZ által előcitált jogszabály alapján elviekben ők elmozdíthatatlanok, megbízatásuk a jelen állás szerint akkor szűnhet meg, ha önként távoznak posztjukról, vagy sikerül a koalíciónak megegyeznie. A koalíciós alkudozás egyébként olyannyira elhúzódni látszik, hogy jelenleg nincs is kijelölt időpont az egyeztetések folytatására.

Böhm: Csak óvatosan

Böhm nem akarja a jogvitát eldönteni, ellenben óvatosságra intette a közigazgatási hivatalt. Szerinte ugyanis alkotmányos, politikai, illetve munkajogi kérdésről egyaránt szó van az ügyben.

A főjegyző szerint nincsenek Demszkynek helyettesei

A hivatalt úgy igazítottam el a közgyűlés alakuló ülése után, hogy nincsenek a fővárosnak főpolgármester-helyettesei, a megüresedett területek irányítása a főpolgármester feladata - nyilatkozta az Indexnek Tiba Zsolt főjegyző, a helyettesek ügyében támadt jogvitára reagálva. Szerinte az tény, hogy a vonatkozó két jogszabály összefésületlen, mégis a helyhatóságok működésének alapjogszabálya az önkormányzati törvény és ezt kell irányadónak tekinteni.

A főjegyző úgy vélte: a polgármesterek jogállásáról szóló törvénynek ugyanakkor vannak olyan rendelkezései, melyek azt az álláspontot erősítik, hogy nincsenek jelenleg hivatalban helyettes főpolgármesterek. A törvény ugyanis kimondja, hogy három havi járandóság illeti meg a távozó alpolgármestereket, de ha később mégis újraválasztanák őket, akkor időarányosan a pénzt vissza kell fizetniük, viszont a pozíció nélkül telt idő is beleszámít a közszolgálati jogviszonyba.

"Nem leszek munkanélküli?"

Vajda Pál, Demszky egyik szocialista helyettese az Index kérdésére úgy reagált: ha valóban posztján maradhat, akkor nem lesz keddtől munkanélküli, vele ugyanis a fővárosi főjegyző azt közölte, az alakuló üléssel megszűnt a megbízatása.