Szilvia
5 °C
16 °C

Maradnak Demszky helyettesei?

2002.11.04. 15:48
A polgármesterek jogállását szabályozó jogszabály szerint hivatalban maradhatnak Demszky Gábor helyettesei, amíg a közgyűlés újakat nem választ. Az önkormányzati törvény viszont úgy rendelkezik, hogy a főpolgármester-helyettesek megbízatása a közgyűlés alakuló üléséig tart. A fővárosi SZDSZ az előbbi jogszabályt tartja irányadónak, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és az MSZP az utóbbit. A Főpolgármesteri Hivatalt irányító főjegyző ugyancsak úgy véli, hogy Demszkynek nincsenek helyettesei.
Nem sikerült megegyeznie eddig a fővárosban nyolc éve koalíciót alkotó pártoknak a főpolgármester-helyettesek személyéről. A szocialisták ugyanis menesztenék Atkári János pénzügyeket felügyelő helyettest, míg a szabad demokraták ragaszkodnak személyéhez. Így a hétfőn megalakult új Fővárosi Közgyűlés nem is választott új helyetteseket és a bizottsági elnöki posztokról is vitáznak.

SZDSZ: Amíg nincsenek újak, maradnak a régik

Böhm András
Az SZDSZ jogértelmezése szerint amíg nincsenek új főpolgármester-helyettesek, a régiek hivatalukban maradhatnak - nyilatkozta az Indexnek Böhm András, a Fővárosi Közgyűlés szabad demokrata frakcióvezetője. Emlékeztetett: a polgármesterek jogállásáról szóló jogszabály 2000-es módosítása óta az alpolgármesterek megbízatása addig tart, amíg a testület újat nem választ helyettük, ha egyébként az újonnan megalakult közgyűlésbe ismételten bekerültek.

Lemondással szünhet meg a megbízatás?

Demszky Gábor főpolgármesternek valamennyi helyettese tagja az újonnan megalakult Fővárosi Közgyűlésnek, így az SZDSZ által előcitált jogszabály alapján elviekben ők elmozdíthatatlanok, megbízatásuk a jelen állás szerint akkor szűnhet meg, ha önként távoznak posztjukról, vagy sikerül a koalíciónak megegyeznie. A koalíciós alkudozás egyébként olyannyira elhúzódni látszik, hogy jelenleg nincs is kijelölt időpont az egyeztetések folytatására.

Böhm: Csak óvatosan

Böhm nem akarja a jogvitát eldönteni, ellenben óvatosságra intette a közigazgatási hivatalt. Szerinte ugyanis alkotmányos, politikai, illetve munkajogi kérdésről egyaránt szó van az ügyben.

A főjegyző szerint nincsenek Demszkynek helyettesei

A hivatalt úgy igazítottam el a közgyűlés alakuló ülése után, hogy nincsenek a fővárosnak főpolgármester-helyettesei, a megüresedett területek irányítása a főpolgármester feladata - nyilatkozta az Indexnek Tiba Zsolt főjegyző, a helyettesek ügyében támadt jogvitára reagálva. Szerinte az tény, hogy a vonatkozó két jogszabály összefésületlen, mégis a helyhatóságok működésének alapjogszabálya az önkormányzati törvény és ezt kell irányadónak tekinteni.

A főjegyző úgy vélte: a polgármesterek jogállásáról szóló törvénynek ugyanakkor vannak olyan rendelkezései, melyek azt az álláspontot erősítik, hogy nincsenek jelenleg hivatalban helyettes főpolgármesterek. A törvény ugyanis kimondja, hogy három havi járandóság illeti meg a távozó alpolgármestereket, de ha később mégis újraválasztanák őket, akkor időarányosan a pénzt vissza kell fizetniük, viszont a pozíció nélkül telt idő is beleszámít a közszolgálati jogviszonyba.

"Nem leszek munkanélküli?"

Vajda Pál, Demszky egyik szocialista helyettese az Index kérdésére úgy reagált: ha valóban posztján maradhat, akkor nem lesz keddtől munkanélküli, vele ugyanis a fővárosi főjegyző azt közölte, az alakuló üléssel megszűnt a megbízatása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?