Valér
4 °C
8 °C

Demszky: Orbán a tűzzel játszik

2004.05.11. 12:16
Demszky Gábor, az SZDSZ EP-listájának vezetője arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne kockáztassa az Irakban szolgáló magyar katonák életét az "egyszerű népszerűség hajhászás" érdekében. A főpolgármester szerint, ahol kampánytéma lett az iraki részvétel, ott általában vér folyt. Az SZDSZ egyeztetéseket sürget, a külügy szerint pedig a magyar katonák iraki jelenléte segít a megfogalmazott iraki célok elérésében, a demokratikus újjászületésben, illetve a stabilizációban.
Orbán Viktor volt miniszterelnök hétfőn azt mondta: egyre tarthatatlanabb a magyar katonák iraki részvétele, ezért arra kérte pártját, vizsgálja felül az ügyben állásfoglalását. Hétfő délelőttig csak az MDF szorgalmazta a magyar katonák hazahívását Irakból.

Életveszélyes

Életveszélyes felelőtlenségnek nevezte Demszky Gábor szabad demokrata EP-listavezető, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök kampánytémává tette az iraki magyar részvételt. "Orbán Viktor a tűzzel játszik" - hangoztatta a politikus. A főpolgármester szerint, ahol kampánytémává vált az iraki részvétel, ott jellemzően vér folyt, emlékeztetett a madridi merényletre, illetve arra, hogy például Olaszországban tömegtüntetéseket provokáltak a terroristák azzal, hogy túszul ejtettek Irakban olaszokat.

Demszky Gábor az iraki kínzásokra utalva megjegyezte: a nyugat morális vereséget szenvedett, hogy olyan eszközökkel élt, amelyek ellen fellépett. Demszky úgy gondolja, mégsem lehet távozni Irakból, mert akkor a vallási fanatikusok és a terroristák uralnák az országot.

Szépen kérik

Demszky úgy gondolja mihamarabb át kell adni a hatalmat az iraki demokratikus erőknek, ezután pedig már távozhatnának a külföldi csapatok. Szerinte komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget, hiszen az elmúlt hetekben két esetben is felmerült ez a probléma. Demszky utalt a Magyarországon élő szír fogorvos esetére, illetve a Varsóban letartóztatott drogkereskedőre."Szépen kérjük Orbán Viktort, ne tegye kockára a magyar katonák életét és a városok biztonságát csupán a népszerűség hajhászása érdekében" - fogalmazott Demszky Gábor.

Fodor Gábor és Szent-Iványi István SZDSZ-es képviselők rendkívüli sajtótájékoztatójukon azt hangsúlyozták, hogy ebben a kérdésben "meg kell őrizni a józanságunkat". Fodor Gábor kijelentette, hogy a leghatározottabban elutasítják és a demokratikus normákkal teljesen ellentétesnek tartják az amerikai katonák kegyetlenségeit.

Belpolitikai és külpolitikai egyeztetéseket sürgetnek

"Néhányan hangulatkeltésre használják ezt a témát" - utalt Fodor az ellenzéki pártok magatartására, majd leszögezte: négypárti egyeztetéseket kezdeményeznek egy közös nyilatkozat elfogadása érdekében.. Ebben - a terveik szerint - szerepelne egy felhívás az emberi jogok megsértésének megakadályozására és arra is utalnának, hogy "a külföldi csapatok nélkül Irak a káosz és a terrorizmus birodalmává válna".

Az SZDSZ ezen kívül arra is javaslatot tesz, hogy Magyarország a helyzet áttekintése érdekében kezdeményezzen konzultációt azon nyolc ország között, amelyek annak idején közösen fogalmazták meg érveiket Irak demokratizálása mellett.

"A kivonulás káoszt eredményezne"

Szent-Iványi István, a szabad demokraták európai parlamenti listájának második helyen lévő jelöltje úgy vélekedett: a kivonulás teljes káoszt eredményezne és engedmény lenne a terrorizmusnak. "Ebben a pillanatban a kivonulás követelése az ország érdekeinek súlyosan árt" - fogalmazott a kisebbik kormánypárt politikusa.

A Külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a magyar katonák iraki jelenléte is segít a megfogalmazott iraki célok elérésében, a demokratikus újjászületésben, illetve a stabilizációban. Tóth Tamás kedden budapesti sajtótájékoztatóján jogosnak nevezte azt a nemzetközi felháborodást, amit az iraki foglyokkal való bánásmód váltott ki.

Hozzátette azonban: kérdés, hogy fel kell-e mondani emiatt egy demokratikus értékrend alapján létrejött nemzetközi koalíciót. Pozitív fejleménynek nevezte az általános felháborodást, illetve a vizsgálatot, összehasonlítva azt Szaddám Husszein volt iraki diktátor rendszerével, amelyben ezerszám kínozták az embereket és vegyi fegyvert vetettek be.

A külügyi szóvivő közölte, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök a tervek szerint még július előtt megtárgyalja washingtoni látogatása során George W. Bush amerikai elnökkel a fontos világpolitikai kérdéseket, amelyekben Magyarország is érintett.