Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kuncze Gábor lett az SZDSZ elnöke

2001.07.01. 13:43
Elsöprő többséggel, ellenszavazat nélkül Kuncze Gábort választotta meg az SZDSZ elnökévé. Kuncze Gábor megválasztása után megköszönte a küldöttek támogatását, és elmondta, ő ezt biztosan végig akarja csinálni, nem fordít hátat a munkának. Hangsúlyozta, az ország jövője azon áll, vagy bukik, hogy az SZDSZ 10 hónap alatt mit tud letenni az asztalra. Demszky Gábor főpolgármester, a párt távozó elnöke nem jelent meg a küldöttgyűlésen, levélben biztosította támogatásáról a leendő vezetőséget. Hack Péter azt jelentette be, hogy visszavonul, ezért nem vállalja az ügyvivőséget és a következő választásokon sem indul.
A posztra egyedüliként jelölt pártelnököt 586-an támogatták, ellenszavazat nélkül választották meg. Kuncze Gábor megválasztása után megköszönte a küldöttek támogatását, és elmondta, ő ezt biztosan végig akarja csinálni, "ne számítsanak összeomlásra", nem fordít hátat a munkának. Hangsúlyozta, az ország jövője azon áll, vagy bukik, hogy az SZDSZ 10 hónap alatt mit tud letenni az asztalra. Kuncze Gábor elmondta, azok számára kell választási lehetőséget kínálni, akik eddig is az ő szemléletüket követték, de nem mindig találtak egymásra. Mint mondta, ez nem a választók, hanem az SZDSZ hibája. Úgy véli, hogy a rájuk leadott szavazat nem vesztes szavazat. Az SZDSZ, ha kell, vállalja a kormanyzati szerepet, mondta a pártelnök, nem akarja a "kátyúba tolni a szekeret", amit az eddigi kormányzat négy éven keresztül tett.

Az ügyvivői testület fővárosi tagjainak megválasztották Pető Ivánt (569 szavazattal), Eörsi Mátyást (259), Szent-Iványi Istvánt (474), Zwack Pétert (380), Magyar Bálintot (422), Horn Gábort pedig 302 szavazattal. Az ügyvivői grémium vidéki tagjainak pedig megválasztották Fodor Gábort (441), Gulyás Józsefet (228), Gusztos Pétert (269), Kis Zoltánt (444), Kóródi Máriát 284 szavazattal, Wekler Ferencet pedig 235-en támogatták. A testületnek összesen 12 tagja van az elnökkel együtt.

A szabad demokraták vasárnapi tisztújító küldöttgyűlésén a résztvevők legnagyobb meglepetésére nem jelent meg Demszky Gábor leköszönő pártelnök. Maga helyett egy mindössze egy oldalas levelet küldött, amit Pető Iván ismertetett. Ennek egyetlen és legfontosabb üzenete: támogatja a felálló új vezetőséget.

Kuncze Gábor, az SZDSZ ügyvezető elnöke
Kuncze Gábor megválasztása előtt közölte: nem az önállóság kérdésével kívánnak a jövőben foglalkozni, hanem kiutat kínálnak az Orbán-Torgyán kormányban csalódottaknak. Az egykori belügyminiszter szerint a kormány a felelőtlenség kormánya, hisz ki felel azért, hogy minden évben alacsony inflációt hazudnak, miközben a drágaság három éve nem csökken, az árak emelkedése 10 százalék fölötti. Megítélése szerint felelős nincs, van helyette viszont a valóságot helyettesítő propaganda, amiért az adófizetők fizethetnek.

A pártelnök-jelölt szerint a kabinet nem tudta elviselni, hogy tőle független intézmények is léteznek, ezért bedarálta az ügyészséget, támadta a független jegybank elnökét, megroppantotta az ombudsmani intézményrendszert. Kuncze a célok között említette, hogy legyen Magyarország félelem nélküli ország, ahol nem kell attól tartani, hogy jön az APEH, ha nyilvánosan bíráltuk a kormányt. Kuncze jelezte, azért vállalja az elnök-jelöltséget, mert hisz abban, hogy együtt sikerülni fog leváltani a kormányt. Kuncze szerint 98-ban több, mint kormánváltás volt, ezért 2002-ben korszakváltásra van szükség. Szeretné, ha minél többen elhinnék, hogy Magyarország jó hely lehet: lehet félelem és szégyen nélkül, biztonságban, szabadságban, méltóságban élni, lehet úgy élni, hogy az állam csak annyit vegyen el, annyiba szóljon bele, ami feltétlenül szükséges. Aki ebben partner, azokra számít az SZDSZ.

Hack Péter felszólalásában bejelentette: nem vállalja az ügyvivőséget és a választásokon sem indul. Elhatározását azzal indokolta, hogy megítélése szerint át kell adni a terepet a fiataloknak.