Szilárda
0 °C
6 °C

Félreértésről beszél a Fekete Angyal ügyvédje

2001.02.26. 20:26
A Fekete Angyal védőügyvédje Szőgyényi József azt állítja, hogy F. Tímea a rendőrségen tett vallomását módosítja, de az is elképzelhető, hogy hamarosan visszavonja. Szőgyényi József szerint a vallomáson kívül más bizonyíték nincs a rendőrség kezében az ápolónő ellen. Hétfőn a főpolgármester szolidaritását fejezte ki a budapesti Nyírő Gyula Kórház dolgozóival az intézményben tartott hétfői rendkívüli állománygyűlésen. Az ÁNTSZ kedd délelőttig kapott határidőt arra, hogy a Nyírőben lefolytatott vizsgálatról jelentést készítsen az egészségügyi miniszter számára.
Miután Szőgyényi József, F. Tímea védőügyvédje több mint másfél órát beszélt Tímeával a rendőrség Gyorskocsi utcai fogdájában, az RTL Klubnak adott nyilatkozatában azt állította, hogy Tímea akkor döbbent rá, hogy pontosan mivel gyanúsítják, amikor az elmúlt napokban hazugságvizsgáló géppel is vizsgálták.

Az ápolónő most azt mondta ügyvédjének, hogy nem azért adott be fájdalomcsillapítót a betegeknek, mert halálba akarta őket segíteni, hanem csak a fájdalmukat akarta csillapítani. Szőgyényi József szerint Tímeát félreértették, és a lánynak lelkiismeret-furdalása van.

Vallomás nélkül nincs bizonyíték a Fekete Angyal ellen

Az ügyvéd szerint ez fordulatot jelenthet az ápolónő ügyében. Szőgyényi szerint biztos, hogy Tímea módosítja a rendőrségen tett vallomását, de az sem kizárt, hogy hamarosan az egészet visszavonja. Szőgyényi szerint a vallomáson kívül más bizonyíték nincs a rendőrség kezében az ápolónő ellen. Az ügyvéd szerint a rendőrség jól végezte a munkáját, a gondok oka Tímea labilis elmeállapota lehet.

Demszky a Nyírő mellett

Demszky Gábor főpolgármester a kórházi dolgozók hétfői állománygyűlésén az MTI jelentése szerint kijelentette: a fővárosi önkormányzat a Nyírő kórházat nem adja át az államnak, sem másnak. Mint arról az Index beszámolt, Mikola István egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, a tárca átvenné a Nyírő Gyula kórházat, amennyiben a főváros nem lenne képes megszervezni a betegek ellátását.

Fekete Angyal
Az osztály Fekete Angyal néven ismertté vált nővérét több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítja a rendőrség. A 24 éves nő saját bevallása szerint tavaly január óta 30-40 szenvedő idős beteget segített a halálba. Az elmeorvosi vizsgálat szerint F. Tímea egészséges, elmeállapota nem befolyásolta tette megítélésében. Ezzel ellentmondó nyilatkozatokat tesz azonban ügyvédje, Szőgyényi József. A jogi képviselő többször hangoztatta: nem hisz védencének, a fiatal nő konfabulál, csupán kitalálta a gyilkosságsorozatot, a történettel ugyanis fel akart vágni az egyik segédápolónak, akibe szerlmes. Szőgyényi szerint F. Tímea bűnössége beismerő vallomása nélkül bebizonyíthatatlan lenne.

Mint a főpolgármester közölte, fontosnak tartja a bűnügy alapos kivizsgálását, ám véleménye ugyanaz, mint a budapestieké: a kórház munkatársai lelkiismeretesen dolgoznak. Hozzátette: az ügy kapcsán tett kijelentéseiért az egészségügyi miniszternek ideje volna nyilvánosan bocsánatot kérni a szakmától és a kórháztól is. Az egészségügyet felügyelő miniszter előbb diagnosztizál, mint vizsgál - mondta Demszky Gábor.

Pert fontolgat főváros a miniszter ellen

Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes úgy vélekedett, hogy a jól működő intézményben az ÁNTSZ nem állapíthat meg szabálytalanságot. Bejelentette: fontolgatják annak lehetőségét, hogy az osztály bezárása miatt elmaradt kórházi bevételért polgári pert indítanak.

Az állománygyűlésen Szakonyi Tibor főorvos elmondta: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati küldöttértekezletén Vadnai Mariann, a Nyírő kórház I. számú belgyógyászati osztályának főorvosa sérelmezte a jelen lévő Mikola István egészségügyi miniszter kijelentését, mely szerint "ahol ez megtörténik, abban a kórházban nagy bajok vannak". Szakonyi Tibor beszámolója szerint Vadnai Mariann a MOK gyűlésén úgy fogalmazott: "miniszter úr már az első nyilatkozatában felkínált minket a lakosság és a sajtó számára bűnbaknak."

Az állománygyűlésen Funk Sándor főorvos felolvasta a kórház orvosi kamarájának nyilatkozatát. Ebben visszautasítanak minden nyílt vagy burkolt állítást, amely kész tényként tálal feltételezéseket a kórház orvosainak felelősségét illetően az úgynevezett "fekete angyal" ügyben. Az összejövetelen az intézmény több dolgozója kifejezte együttérzését az ügyben érintett belgyógyászai osztály munkatársaival, illetve a kórház főigazgatójával.

A belgyógyászati osztályt nem rendezték vissza

Jóllehet a Nyírő Gyula kórházban az első - egynapos - vizsgálat után következő részvizsgálat befejeződött, a főigazgató titkárságán nem tudták megmondani, várhatóak-e további ÁNTSZ-vizsgálatok. A kórház semmiféle utasítást eddig nem kapott, az elemzés eredményét nem tudják. A belgyógyászati osztályt egyelőre nem nyitották meg újra.

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztató jelentését kedd délig kell a fővárosi tisztifőorvos asszonynak az egészsgéügyi miniszter kezébe juttani - közölték a fővárosi tisztiorvosi irodában. Amíg a jelentést a miniszter nem látta, az ÁNTSZ semmiféle részletét nem kívánja annak elárulni.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft