Edina
-12 °C
-3 °C

Demszky két metrót kér az olimpiához

2001.05.31. 17:19
A budapesti városvezetés is támogatja a 2012-es olimpia ötletét, ám a szükséges ezermilliárdos beruházásnak csupán kis részét képes magára vállalni - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, aki az ötkarikás játékok megrendezésében újabb lehetőséget lát az egyre inkább a távoli jövőbe vesző 4-es illetve 5-ös metróvonal kiépítésére. A városvezető SZDSZ szerint az olimpia megrendezése olyan többletterheket ró a lakosságra, hogy népszavazást kellene tartani az ügyben.
Az ország képes olimpiát rendezni, de a szükséges beruházások előkészítésének és megvalósításának időigénye miatt már most is késében vagyunk - vélekedett Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Budapest a rendezéshez szükséges, mintegy 1000 milliárd forintos beruházásokból csupán azokat tudja finanszírozni, amelyek a hétéves fejlesztési tervében szerepelnek - ilyen a közlekedés fejlesztése-, a többihez a kormány szerepvállalására és pénzügyi garanciájára van szüksége.

A szállodapark megtízszerezésére volna szükség

A főpolgármester szerint jelenleg egyetlen olyan sportlétesítmény sincs, amely alkalmas lenne az olimpiai sportágak fogadására, így stadionokat, sportpályákat és csarnokokat kell építeni és felújítani.

Ugyanez vonatkozik a főváros szállodai kapacitására is. Sydneynek 21 ezer újságírót és 10 ezer sportolót kellett fogadnia, és a várost két hét alatt 406 ezer turista lepte el. A jelenlegi szállodakapacitás a fővárosban körülbelül 35-40 ezer fő.

A Fidesz-frakció álláspontja az olimpiáról
A fővárosi Fidesz-frakció szerint kitűnő lehetőség a budapesti olimpia megrendezése, hiszen olyan nagymértékű városfejlesztésre kerülne sor, ami ugrásszerűen javítja a fővárosi közlekedést. A képviselőcsoport szakértői véleményük kialakításakor Barcelona példáját vették alapul, ahol 14 évre tervezett városfejlesztési programot sikerült megvalósítani néhány esztendő alatt az olimpiai és a hozzá kapcsolódó beruházások által. A Fidesz fővárosi vezetői szerint a 2012-es olimpia megrendezésével a főváros behozhatja az elmúlt 10 évben felgyülemlett városfejlesztési hátrányt.
Forrás: MTI

Metróval az olimpiára

Demszky szerint ha Budapest pályázni kíván a 2012-es olimpia rendezési jogára, az infrastrukturális beruházások között mind a 4-es, mind az 5-ös metróvonal megépítésére szükség van. Az 5-ös metró, azaz az Észak-Déli regionális gyorsvasút a városvezetés szerint azért is nélkülözhetetlen, mert olimpiai faluként a Hajógyári-sziget vagy a Csepel-sziget északi csúcsa kínálkozik. (A kormányzati tervek szerint az olimpiai falut a lágymányosi egyetemi központ környékén helyeznék el.)

Demszkyék szerint emellett meg kell építeni a Ferihegyi repülőtér és a Nyugati pályaudvar közötti gyorsvasutat is, új repülőtéri terminálokra is szükség van. Mindehhez végre kellene hajtani a nagyvárosi tömegközlekedés finanszírozási reformját, bevezetve a normatív állami szerepvállalást - vélekedik a szabad demokrata városvezetés.

Döntsön a nép?

Demszky szerint az olimpiát a meglévő források átcsoportosításával, tehát az adóterhek emelése nélkül kell megvalósítani. Mivel az ötkarikás játékok rendezése többletterheket róna a polgárokra, a főpolgármester szerint az emberek véleményét is ki kell kérni, azaz vagy helyi vagy országos népszavazás szükséges az ügyben.

A közgyűlés elfogadta a közlekedésfejlesztési tervet
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangú szavazással elfogadta a Fővárosi Önkormányzat közép- és hosszú távú közlekedésfejlesztési tervét. Vajda Pál főpolgármester-helyettes előterjesztői kiegészítésében kifejezte reményét, hogy a megvalósításhoz szükséges 1.500 milliárd forint is meglesz, miután a miniszterelnök bejelentette, hogy olimpiát rendezne Magyarország 2012-ben. Budapest jelenlegi közlekedési körülményei között azonban szerinte nem lehet ilyen nagyszabású rendezvényt megtartani. a teljes szakmai konszenzusra épülő közlekedésfejlesztési terv a kötött pályás közlekedés, a metróvonalak és a villamosvonalak bővítésének elsődlegességét rögzíti. Emellett új utak és három Duna-híd megépítésével számolnak a következő tizenöt évben.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft