Judit
2 °C
7 °C

Kedden utalják a tűzoltók elmaradt bérét

2000.12.04. 16:24
A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján kedden kezdik utalni a budapesti hivatásos tűzoltók elmaradt bérét. A több mint 670 millió forintot az önkormányzat megelőlegezi, majd a tűzvédelmi törvény alapján a Belügyminisztériumtól próbálja behajtani. Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok megköszönte a város vezetésének a "méltányos és emberséges" döntést és egy tűzoltósisakkal ajándékozta meg a főpolgármestert.
A Fővárosi Közgyűlés döntése - mellyel 672 millió forint értékben kifizeti a budapesti tűzoltók elmaradt délutáni és éjszakai pótlékát - azt jelenti, hogy két hivatal vitája nem hozhatja hátrányos helyzetbe azokat, akik testi épségüket is kockáztatják mások életéért - fogalmazott Demszky Gábor a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság állománygyűlésén.

Demszky Gábor
vadonatúj sisakjával
A kifizetéseket keddtől kezdi folyósítani az önkormányzat, fejenként nettó 250-280 ezer forintot. Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok megköszönte a város vezetésének a "méltányos és emberséges döntést" és egyben méltatta a fővárosi tűzoltók munkáját is, akiknek szolgálatán nem érződött az anyagi bizonytalanság.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság állománygyűlésén több mint száz tűzoltó gyűlt össze, ahol egy tűzoltó sisakkal is megajándékozták a főpolgármestert.

Most az önkormányzat zsebe üres

A főváros továbbra is fenntartja követelését a Belügyminisztériummal szemben - hangsúlyozta Demszky Gábor, mert a tűzvédelmi törvény világosan kimondja, hogy a BM felelős a személyi-dologi kiadásokért a tűzoltóságoknál. A jelenlegi normatíva nem fedezi a bérek és a felszerelések biztosítására szükséges összegeket, ezért kezdeményezik, hogy a jövő évi költségvetésben növeljék a támogatást.

A civil kurázsi megtestesítőjének nevezte Bakó Mihály tűzoltót a főpolgármester, mert volt elég bátorsága ahhoz, hogy elsőként forduljon bírósághoz jogos járandóságát követelve. A városvezető minden dolgozónak azt javasolja, hogy bátran pereskedjen, ha úgy érzi, igaza van.

Eddig Győr és Kaposvár fizetett

Győr önkormányzata ötvenötmillió forinttal elsőként előlegezte meg tűzoltóiknak az elmaradt bért. Követelésüket szintén a Belügyminisztériummal szemben akarják érvényesíteni. A kaposvári önkormányzat október végén jelentette be, hogy mintegy harminchatmillió forintot január 15-ig kapják kézbe városuk hivatásos tűzoltói.

A BM szerint a pótlékok kifizetésének terhe önkormányzatokra hárul

A Belügyminisztérium álláspontja szerint az önkormányzati hivatásos tűzoltók munkáltatói az önkormányzatok, ezért a pótlékok kifizetésének terhe is rájuk hárul - közölte Könyves Krisztina, a BM sajtószóvivője.

A jelenlegi kormány a tűzoltópótlék kifizetésének problémáját örökségként kapta az előző kormánytól, de a minisztérium vezetése folyamatosan tárgyal a tűzoltóság érdekképviseleti szerveivel a megoldás lehetőségét keresve - folytatta a szóvivő, és emlékeztetett arra, hogy az állami tűzoltóság esetében, mint munkáltató, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már kifizette az elmaradt pótlékokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?