Emőke
-4 °C
9 °C

Zajpanaszok miatt feljelentették a Szigetet

2005.09.23. 16:38
Birtokháborítás miatt bepereli Derce Tamás, Újpest polgármestere a Sziget Fesztivál szervezőit, tudta meg az InfoRádió. Gerendai Károly főszervező szerint egy birtokháborítási pert már elbukott velük szemben az újpesti önkormányzat.

Hétfőn nyújtja be az újpesti önkormányzat a Sziget Fesztivál szervezői ellen a birtokháborítás miatti bírósági keresetet. Derce Tamás, a kerület polgármestere elmondta, hogy birtokháborításról azért van szó, mert Újpest egyes részein a lakók nem tudták lakásukat a fesztivál ideje alatt rendeltetésszerűen használni.

"Azt várom, hogy a bíróság megállapítja a birtokháborítás tényét, és arra kötelezi a rendezőket, hogy mások jogának sérelme nélkül tartsák meg a rendezvényt. Birtokháborításnál nincs jelentősége a decibel nagyságának, van egy legfelsőbb bírósági polgári kollégiumi állásfoglalás, ami ezt kifejezetten ki is mondja. Birtokháborításról pedig azért van szó, mert a lakásomat nem tudom arra a célra használni, amire korábban egyébként rendeltetésszerűen használtam, azaz éjszaka például ott aludtam."

A közigazgatási hivatal tájékoztatója
Az Indexen csütörtökön számoltunk be arról, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal tájékoztató füzetet adott ki a zajpanaszok ügyintézéséről. A tájékoztatóból kiderül, hogy a Legfelsőbb Bíróság egyik döntése így szól: "valamely ipari, kereskedelmi tevékenységet csak a települési környezetet, a lakossági életfeltételeket károsan nem befolyásoló módon, mások birtoklásának a zavarása nélkül lehet folytatni." Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság egy másik, a határértékekre vonatkozó határozata kimondja: "a szükségtelen zavarás fennállása esetén az érdekek egyeztetésével lehet és kell keresni azt a megoldást, amely mellett ez a hangzaj és más hatás már olyan mértékű, amelyet a szomszéd tűrni tartozik." Az, hogy határértéktől függetlenül fennáll-e a veszélyes mértékű zaj, azt egy 1983-as minisztertanácsi rendelet is szabályozza. Eszerint: "Veszélyes mértékűnek minősül az a zaj is, amelyre - jellegéből adódóan - határértéket nem lehet előírni, illetőleg a zajkeltés azonos körülmények között nem ismételhető, de érzékszervi észleléssel emberek nyugalmát jelentős mértékben zavarja."

Derce Tamás hozzátette, hogy az idei fesztivál alatt, 19 panasz érkezett az önkormányzathoz kerületi lakosoktól a zaj miatt. Ezek között azonban volt olyan is, amelyben egy 36 lakásos társasház minden lakója panaszt tett. Más esetekben lakótelepek közös képviselői tettek panaszt, több épület nevében.

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezető igazgatója elmondta, hogy pont a zajterhelés miatt nincsenek éjjel a fesztiválon szabadtéri koncertek.

"Én is elismerem, és ezt én soha nem is tagadtam, hogy a rendezvényünk akkor, amikor esténként a nagyszínpad is működik, és ott 40-50 ezer ember szórakozik, azt nem lehet hangszigeteléssel megoldani, hogy közben az onnan akár légvonalban csak egy-két kilométerre élők ebből már semmit ne érzékeljenek. Ezért is van az, hogy éjszakára már nem működnek ezek a helyszínek, illetve, csak sátrakban zajlanak programok."

Gerendai Károly hozzátette, hogy korábban csaknem két éven keresztül állt perben Újpest önkormányzata a Sziget Szervezőirodával, melyet a hivatal szintén birtokháborítás miatt indított. Ezt a pert első- és másodfokon a Sziget Szervezőiroda nyerte.