Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

A szocialisták sem tudtak Medgyessy tervéről

2003.02.11. 15:45
Az Erzsébet téren, a műemléki védelem alatt álló volt buszpályaudvar épületében a modern jövő tárgyainak nyílik kiállítás - jelentette be országértékelő beszédében Medgyessy Péter kormányfő. A Magyar Design Központ tervéről a Fővárosi Közgyűlés frakcióiban egyelőre senki sem tud semmit, így arról sincs információ, hogy mindez összefügghet-e valamilyen módon az Erzsébet téri gödör sorsának rendezésével.
"Az Erzsébet téren, a volt buszpályaudvar épületeiben megnyílik a Magyar Design Központ" - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök kedd délelőtti országértékelő beszédében a parlamentben. Az elgondolás a tízpontos Európa-terv kulturális fejezetének része.

A műemléki védelem alatt álló terület tulajdonosa a Volánbusz Közlekedési Rt., amely 2002 szeptemberében eredménytelennek nyilvánította az épület hasznosítására kiírt pályázatot. Akkor merült fel az ötlet, hogy a kultuszminisztériummal kezdenek tárgyalásokat, habár egyes hírek szerint a környező szállodák is érdeklődtek a tér iránt. Még korábbi tervek szerint a Nemzeti Galéria kapott volna helyet a volt buszpályaudvar épületében.

A kormányfő bejelentése Bánsági Györgyöt (MSZP) is meglepte. "A közgyűlésnek nem volt terve a volt buszpályaudvar hasznosításáról" - nyilatkozta az Indexnek a politikus, habár korábban a fővárosi szocialisták egységesen képzelték el a volt buszpályaudvar, az Erzsébet téri félkész létesítmény és a park hasznosítását.

Az elképzelések a gödör sorsát nem érintik, habár a létesítmények összefüggnek egymással. Hubert Béla, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese úgy tudja, hogy például közös a fűtési rendszerük, és a Fővárosi Közgyűlés egyben képzelte el hasznosításukat. Ismeretes, hogy a tavaly kihirdetett pályázat eredménytelenül zárult, így a kulturális tárca és a főváros között újraindul a tárgyalás a terület hasznosításáról, amelyre további kétmilliárd forintot kellene még költeni.

"A kulturális kormányzat érzi, hogy az Erzsébet tér sorsát rendezni kell" - nyilatkozta az Indexnek Tirts Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki szerint a fővárosi képviselőket tájékoztatni illene egy ilyen döntés bejelentése előtt. "Remélem, hogy a park- és zöldfelületet nem befolyásolja a terv" - adott hangot aggodalmának az ellenzéki képviselő.

A Magyar Formatervezési Tanács - amelynek Schneider Márta, az NKÖM helyettes államtitkára is tagja - már tavaly októberben javasolta a többek között Koppenhágában, Helsinkiben, Torontóban is rendkívül népszerű Dizájn Központ létrehozását - áll a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának az Indexhez eljuttatott közleményében. Magyar Bálint oktatási miniszter és Görgey Gábor kulturális miniszter 2003. január 17-én már aláírt egy tárcaközi egyezményt a volt Erzsébet téri Volán pályaudvar hasznosításáról, eszerint közösen támogatják, hogy ebben a már korábban műemlékké nyilvánított épületben mutassák be a tárgyi környezetet mint a kultúránk szerves részét.  • Eladnék
  • Hírek