Szenvedélyek Napja

2000.06.06. 23:30
A Sziget Kulturális Szervezőiroda és a Félúton Alapítvány idén is megrendezte a Szenvedélyek Napját. A tavalyihoz hasonlóan sokszínű program várta a Corvin moziba látogatókat. Délelőtt tíztől éjfélig kötetlenül beszélgethettek az érdeklődők különböző szenvedélyekről - a kényszeres evéstől a szerencsejáték-függőségig. A szenvedélyek napján szabadegyetem, talk show, workshop, ingyenes koncertek (többek között Pege, Fekete vonat, Quimby), színház és filmvetítések - például BBS válogatás - is vonzotta a tömegeket. Aki kíváncsi, még odaérhet.
Számon tartjuk, hogy X alkoholista, hogy Φ kényszerevő, W pedig kemény drogos. Elgondolkodunk azon, hogy a tőlünk észak-északnyugatra ülő srác biztosan munkamániás, mert minden hajnalban a gép előtt találjuk, miközben néhány halaszthatatlan ügyünket még gyorsan elintézzük. Eszünkbe jut, hogy jó lenne, ha többet tudnánk arról, _miért_.

Akit már a latin, a görög vagy a cirill ABC valamelyik betűjével jelölni lehet, az egészen biztosan rühellené, ha valaki megpróbálná helyes útra terelni. A függőt meg nem lehet lebeszélni, pláne nem eltiltani.

A szervezők éppen ezért úgy intézték, hadd lehessen beszélni a szenvedélyekről - csak úgy. Hogy mindenki értse. Halljunk hiteles arcokat, találkozzunk civil szervezetekkel, segítőkkel, érdeklődőkkel. Hogy az a jól öltözött hiperkonzervatív anyuka, aki már _minden_ fórumot végigjárt a drogos lánya miatt, még 26 embertől megkérdezhesse két zavart kacaj között, most mihez kezdjen.

Délelőtt tíztől éjfélig

A Corvin mozi Kabos termében Vekerdy Tamás pszichológus tartotta a bevezető előadást ,,Mi hiányzik?" címmel. Hiányzik a gyermekkorból a ,,haszontalan együttlét" - mondta többek között, hiányzik a valóság és a gyermek közötti valódi kapcsolat. 170 éve a gyermekek 93 százaléka tudta, hogy a tejet a tehén adja - hozott példát a pszichológus -, ma a legtöbb gyerek azt hiszi, hogy a tej a zacskóból jön. Tájékozottabb csemeték, akik látták már, hogyan csomagolják a tejet, azt, hogy csövekből. Fogalmuk sincs a világ összefüggéseiről, hiányzik az érzelmi biztonság, hiányzik a kedéllyel áthatott világ.

Szenvedély - kétértelmű szó

Ki ne szeretne szenvedélyesen szerelmes lenni? Ugyanakkor kérdezzük meg azt a kitűnő munkaerőt, aki hajnalig ül a gép előtt, hogy határidőre kész legyen: ez volt-e a legtitkosabb álma?

Gondolkodtál (ma) már(?) azon, miért van az, hogy a munkáért vagy a szerelmért szabad határtalanul lelkesedni, de a számítógépezést vagy a drogfogyasztást tilos túlzásba vinni?

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet azért támogatja a Szenvedélyek Napját, mert lehetőséget teremt a résztvevőknek, hogy újragondolják és más szempontok szerint lássák az emberi sorsokat befolyásoló szenvedélyeket.

Az elidegenedés országában nem csoda, ha egyre többen nyúlnak pótszerekhez - folytatta a szakértő. Csakhogy azt a teljességet, amit a kolostorokban évek során érnek el a szerzetesek, miközben építik a személyiségüket, az LSD-vel például percek alatt megélheti valaki - a személyiség súlyos károsodása árán. Csak az ördög az, aki azonnal ad - idézte a régi mondást Vekerdy.

A beszélgetés a ,,Rossz kérdés nincs, csak hülye válasz, kérdezzenek bátran" hangulatban folytatódott - míg az idő engedte -, érdekes kérdésekre adott frappáns összefoglalókkal.

A Kabosban és a Karádyban ezekben a percekben is zajlik többek között Veér András szerencsejáték-szenvedélyről szóló előadása, Hoyer Márta klinikai szakpszichológus előadása a társfüggőségről. Dr. Szabó Pál pszichiáter a falás szenvedélyétől a koplalás szenvedélyéig címmel tart előadást, míg Sajgál Judit pedagógus a kortárs segítők szerepét értékeli.

18.15-kor Topolánszky Ákos lelkész, szociálpolitikus, kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkár a szenvedélyek koráról értekezik.

Szabadegyetem, talk show, work shop, ingyenes koncertek

A program során talk-show, workshop és színház is várja az érdeklődőket. 18.30-kor például a Leo Amici alapítvány terápiás központjában élő drogfüggők és segítők adák elő Lautreamont Maldoror énekei című prózaversét. A szürrealisták által újrafelfedezett, 24 éves korában meghalt költő könyvének világa, amelyből a darab is készült, az ajánló szerint: a város, a hegy, a tenger, a kozmosz, a cápák, tetvek. Isten és ördög, élet és halál, kínlódás, szenvedés, az emberi lét tragikomikuamai.

Az előadást nyílt és szabad beszélgetés követi.

Az "Egész nap kikapcs" mottó szerint zene meg zene: a Corvin közben többek között a Pege Quartet, a Kaláka, a Fekete vonat és a Quimby játszik.

A Jávor teremben a nap témájához kapcsolódó filmeket nézhetik meg azok a szemfülesek, akik reggel foglaltattak jegyet.

Aki siet, még odaérhet. A belépés díjtalan.  • Hírek
  • Hitelkártya