Judit
3 °C
7 °C

Szenvedélyek Napja

2000.06.06. 23:30
A Sziget Kulturális Szervezőiroda és a Félúton Alapítvány idén is megrendezte a Szenvedélyek Napját. A tavalyihoz hasonlóan sokszínű program várta a Corvin moziba látogatókat. Délelőtt tíztől éjfélig kötetlenül beszélgethettek az érdeklődők különböző szenvedélyekről - a kényszeres evéstől a szerencsejáték-függőségig. A szenvedélyek napján szabadegyetem, talk show, workshop, ingyenes koncertek (többek között Pege, Fekete vonat, Quimby), színház és filmvetítések - például BBS válogatás - is vonzotta a tömegeket. Aki kíváncsi, még odaérhet.
Számon tartjuk, hogy X alkoholista, hogy Φ kényszerevő, W pedig kemény drogos. Elgondolkodunk azon, hogy a tőlünk észak-északnyugatra ülő srác biztosan munkamániás, mert minden hajnalban a gép előtt találjuk, miközben néhány halaszthatatlan ügyünket még gyorsan elintézzük. Eszünkbe jut, hogy jó lenne, ha többet tudnánk arról, _miért_.

Akit már a latin, a görög vagy a cirill ABC valamelyik betűjével jelölni lehet, az egészen biztosan rühellené, ha valaki megpróbálná helyes útra terelni. A függőt meg nem lehet lebeszélni, pláne nem eltiltani.

A szervezők éppen ezért úgy intézték, hadd lehessen beszélni a szenvedélyekről - csak úgy. Hogy mindenki értse. Halljunk hiteles arcokat, találkozzunk civil szervezetekkel, segítőkkel, érdeklődőkkel. Hogy az a jól öltözött hiperkonzervatív anyuka, aki már _minden_ fórumot végigjárt a drogos lánya miatt, még 26 embertől megkérdezhesse két zavart kacaj között, most mihez kezdjen.

Délelőtt tíztől éjfélig

A Corvin mozi Kabos termében Vekerdy Tamás pszichológus tartotta a bevezető előadást ,,Mi hiányzik?" címmel. Hiányzik a gyermekkorból a ,,haszontalan együttlét" - mondta többek között, hiányzik a valóság és a gyermek közötti valódi kapcsolat. 170 éve a gyermekek 93 százaléka tudta, hogy a tejet a tehén adja - hozott példát a pszichológus -, ma a legtöbb gyerek azt hiszi, hogy a tej a zacskóból jön. Tájékozottabb csemeték, akik látták már, hogyan csomagolják a tejet, azt, hogy csövekből. Fogalmuk sincs a világ összefüggéseiről, hiányzik az érzelmi biztonság, hiányzik a kedéllyel áthatott világ.

Szenvedély - kétértelmű szó

Ki ne szeretne szenvedélyesen szerelmes lenni? Ugyanakkor kérdezzük meg azt a kitűnő munkaerőt, aki hajnalig ül a gép előtt, hogy határidőre kész legyen: ez volt-e a legtitkosabb álma?

Gondolkodtál (ma) már(?) azon, miért van az, hogy a munkáért vagy a szerelmért szabad határtalanul lelkesedni, de a számítógépezést vagy a drogfogyasztást tilos túlzásba vinni?

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet azért támogatja a Szenvedélyek Napját, mert lehetőséget teremt a résztvevőknek, hogy újragondolják és más szempontok szerint lássák az emberi sorsokat befolyásoló szenvedélyeket.

Az elidegenedés országában nem csoda, ha egyre többen nyúlnak pótszerekhez - folytatta a szakértő. Csakhogy azt a teljességet, amit a kolostorokban évek során érnek el a szerzetesek, miközben építik a személyiségüket, az LSD-vel például percek alatt megélheti valaki - a személyiség súlyos károsodása árán. Csak az ördög az, aki azonnal ad - idézte a régi mondást Vekerdy.

A beszélgetés a ,,Rossz kérdés nincs, csak hülye válasz, kérdezzenek bátran" hangulatban folytatódott - míg az idő engedte -, érdekes kérdésekre adott frappáns összefoglalókkal.

A Kabosban és a Karádyban ezekben a percekben is zajlik többek között Veér András szerencsejáték-szenvedélyről szóló előadása, Hoyer Márta klinikai szakpszichológus előadása a társfüggőségről. Dr. Szabó Pál pszichiáter a falás szenvedélyétől a koplalás szenvedélyéig címmel tart előadást, míg Sajgál Judit pedagógus a kortárs segítők szerepét értékeli.

18.15-kor Topolánszky Ákos lelkész, szociálpolitikus, kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkár a szenvedélyek koráról értekezik.

Szabadegyetem, talk show, work shop, ingyenes koncertek

A program során talk-show, workshop és színház is várja az érdeklődőket. 18.30-kor például a Leo Amici alapítvány terápiás központjában élő drogfüggők és segítők adák elő Lautreamont Maldoror énekei című prózaversét. A szürrealisták által újrafelfedezett, 24 éves korában meghalt költő könyvének világa, amelyből a darab is készült, az ajánló szerint: a város, a hegy, a tenger, a kozmosz, a cápák, tetvek. Isten és ördög, élet és halál, kínlódás, szenvedés, az emberi lét tragikomikuamai.

Az előadást nyílt és szabad beszélgetés követi.

Az "Egész nap kikapcs" mottó szerint zene meg zene: a Corvin közben többek között a Pege Quartet, a Kaláka, a Fekete vonat és a Quimby játszik.

A Jávor teremben a nap témájához kapcsolódó filmeket nézhetik meg azok a szemfülesek, akik reggel foglaltattak jegyet.

Aki siet, még odaérhet. A belépés díjtalan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?