Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Deutsch Virág elvtársa nem ment el a bíróságra

2003.01.10. 15:34
A Deutsch kontra Cserni személyiségi jogi perben a csepeli bíróság pénteken kezdte meg az ügy tárgyalását. Cserni Csaba egy közjegyző előtt tett vallomása a tavaszi választási kampány idején került a sajtóhoz. Cserni ebben az okiratban azt állította, hogy a volt sportminiszter és három társa utasítására követett el gazdaségi bűncselekményeket. Deutsch egy sajtótájékoztatón kijelentette: hamarosan kiderül, hogy "ki a rágalmazók mögött álló Virág elvtárs". A volt miniszter most 750 000 forint kártérítést követel a magát is törvénytelenségekkel vádoló Csernitől.
Az egykori sportminiszter a választási kampány idején a Fidesz több vezetőjének társaságában beszélt arról az "aljas és felháborító esetről", amelyben személyén keresztül a pártot kívánják támadni.

A részletekre nem derült fény

Bár az ügy részleteire nem derült fény, Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke jó hírnevének megsértése miatt indított személyiségi jogi pert, melyben kéri a jogsértés tényének megállapítását, a további jogsértéstől való eltiltást, és nyilvános elégtétel adására való kötelezést, valamint 750 ezer forint kártérítés megítélését. Miután a novemberi első tárgyalási napon az ismeretlen helyen tartózkodó alperes ügygondnoka egyéb elfoglaltságai miatt új határnapot kért, a bíróság pénteken folytatta az ügyet.

Egy per, több per

Mint emlékezetes, Cserni Csaba közjegyző előtt egy olyan, feljelentésnek minősülő nyilatkozatot tett, melyben arra hivatkozott: azért tett terhelő vallomást egy gyanúsított társára, mert Deutsch Tamás és mások erre utasították. Cserni azt is állította, hogy életveszélyben érezte magát, azért fordult a hatóságokhozl.

Az irat tartalmának közléséért egyébként Deutsch Tamás, Áder János és Pokorni Zoltán egy sajtótájékoztatón minden médiumot perrel fenyegetett meg. Ezért Juszt László újságíró, majd maga Deutsch Tamás is az ügyészséghez fordult. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a két beadvány alapján vizsgálta az ügyet megállapítva, hogy a beszerzett adatok nem erősítik meg Cserni Deutsch Tamásra vonatkozó állításait.

Csernyi magát is vádolta

A volt ifjúsági és sportminiszter szerint Cserni Csaba valótlan tényállításai negatívan érintették miniszteri tevékenységének megítélését és személyiségének értékelését. Ezért az őt ért jelentős, nem vagyoni kárra tekintettel kért kártérítést. Az ismeretlen helyen tartózkodó Cserni Csaba képviseletében a bíróság által kijelölt ügyvéd a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte.

Kifejtette: Cserni a közjegyző előtt tett nyilatkozatban önmagát is több bűncselekmény elkövetésével vádolja, ezért lényegesnek tartja, hogy a bíróság bizonyítást rendeljen el annak eldöntésére, valósak-e Cserni állításai. A bíróság további tájékozódás végett megkeresi az Állami Számvevőszéket és a Legfőbb Ügyészséget is. A tárgyalássorozat április 2-án tanúk meghallgatásával folytatódik.