Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Alig lesz dolga a parlamentnek

2005.09.06. 12:20
Alig terjeszt a parlament elé törvényeket a kormány, állítja Deutsch Tamás. Az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki javasolja, hogy tárgyaljon a parlament a ház előtt lévő beszámolókról, hosszabbítsa meg az interpellációs időt, illetve vegyék napirendre a tárgysorozatba vett, ám még nem tárgyalt képviselői önálló indítványokat.

A kormány nem tudja teljesíteni őszi jogalkotási programját, ezért a Fidesz három javaslattal él a parlamenti munkát illetően, közölte Deutsch Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Tizenhat törvényjavaslatból három

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a megígért 16 törvényjavaslatból csupán hármat nyújtott be a parlament elé, így egy-másfél hónapon keresztül alig van kormány által előkészített törvényjavaslat, amelyet a képviselők megtárgyalhatnának.

A Fidesz ezért a múlt heti informális egyeztetésen, amelyet házelnök hívott össze, felvetette, hogy az Országgyűlés a kormány törvényjavaslatai hiányában, tárgyalja meg például az ÁPV Rt, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, valamint a közszolgálati médiumok beszámolóit, október közepéig-végéig hosszabbítsa meg a kérdések, azonnali kérdések és interpellációk időkeretét, valamint vegye napirendre azokat az önálló képviselői indítványokat, amelyeket már tárgysorozatba vettek, de még nem tárgyaltak.

Törvénykezés helyett sms-kampány

Mint mondta, azt javasolják, hogy október közepéig-végéig nagy számban tárgyaljon meg a parlament ellenzéki és kormánypárti önálló képviselői indítványokat, például hat fideszes javaslatot. Deutsch Tamás reményét fejezte ki, hogy a csütörtöki házbizottsági ülésen elfogadják a frakciók a Fidesz javaslatait. A kormány azt ígérte, hogy a 100 lépés programban foglaltakat törvényjavaslat formájában benyújtja a parlament elé, azonban inkább a nyári sms-kampánnyal és az MSZP választási kampányának előkészítésével foglalkoztak, mondta a politikus.