Szilárda
-4 °C
2 °C

Deutsch szerint Demszky közpénzből kampányol

2002.10.02. 19:05
Deutsch Tamás szerint Demszky Gábor közpénzekből folytatja főpolgármester-jelölti kampányát. A Fidesz budapesti elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy Demszky Gábor főpolgármester kampányfőnökének píár- és kommunikációs cége százmillió forintnyi értékben kapott megbízást alig egy év leforgása alatt a Főpolgármesteri Hivataltól és a főváros közbeszerzésein győztes gazdasági táraságoktól. A hivatal feljelentette Deutsch Tamást.
Deutsch Tamás elmondta, hogy Bruck Gábor 1994-ben és 1998-ban Demszky Gábor kampányfőnöke volt, az ő tulajdonában van a Sawyer Miller Group Kft., amelynek ügyvezetője - Nyári Krisztián - a főpolgármester idei kampányának irányítója. A politikus több mint egy tucat olyan szerződést mutatott be a sajtótájékoztatón, amelyek 1999 májusa és 2000 júliusa között születtek, a píárcég és a Főpolgármesteri Hivatal, illetve a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő vállalatok között.

Tizenhét szerződés

A szerződések közül kiemelte azt a kettőt, amelyet 1999-ben a BKV-val kötöttek 10 millió forint értékben, de két részletben. Deutsch Tamás szerint azért így, hogy az összeg ne érje el az abban az évben érvényes közbeszerzési értékhatárt. Felhívta a figyelmet: a szerződésekben utalnak arra, hogy a BKV és a PR-cég között a főváros kezdeményezésére született a megállapodás. Deutsch Tamás szeretné, ha ezt az ügyet is vizsgálná a Miniszterelnöki Hivatal közpénzek felhasználását ellenőrző államtitkára, aki "nem üvegzseb-, hanem üvegszemprogramot vezet".

Államtitkárság helyett rendőrség

Keller László az Index megkeresésére úgy vélekedett, hogy Deutsch Tamásnak a rendőrséghez kellene fordulnia, amennyiben bűncselekményre utaló dokumentumok birtokába jutott. Hozzátette azonban, hogy a fideszes politikus valószínűleg "azért nem kíván kapcsolatba kerülni a rendőrökkel, mert attól fél, hogy az ISM ügyei miatt a Millenáris Kht. egykori vezetőjének sorsára jut".

A hivatal feljelentette Deutsch Tamást

Rágalmazás miatt feljelentette a Főpolgármesteri Hivatal Deutsch Tamást, a Fidesz budapesti elnökét szerdai sajtótájékoztatója miatt, és Demszky Gábor kampányfőnöke is jogi lépésekre készül.

Atkári János főpolgármester-helyettes közleménye szerint a Fidesz folytatja az elmúlt napokban elkezdett gyűlöletkampányát, és Deutsch Tamás ennek keretében ismételte meg azon rágalmait, amelyek miatt párttársait is beperelték.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye emlékeztet arra is, hogy Deutsch Tamás "előre lepacsizott fővárosi közbeszerzésekről" beszélt a parlamentben. A közlemény szerint ezért - "annak ellenére, hogy Deutsch Tamás szavahihetősége talán csak Schlecht Csabáéhoz hasonlítható" - Katona Kálmán és Deák András esetéhez hasonlóan kénytelenek jogi útra terelni ezt az ügyet is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!