Viola
-6 °C
0 °C

Parlamenti alelnökké választották Deutschot

2003.12.08. 17:34
Alaptalanul tartott Deutsch Tamás megválasztásának elutasításától a Fidesz. Az Index információi szerint a legnagyobb ellenzéki pártban is kétesélyesnek tartották, hogy a kormánytöbbség a hétfői titkos szavazáson megválasztja Deutschot az Országgyűlés alelnökének. Az egykori sportminisztert Szájer József lemondása után jelölte a nagyobbik ellenzéki párt a parlamenti tisztségre, jóllehet néhány hete még Deutsch mentelmi jogának felfüggesztéséről kellett szavaznia a képviselőknek. Az MSZP szerint nem az övék a felelősség, ezért megszavazzák a fidesz jelöltet.
Az Index információi szerint a nagyobbik ellenzéki pártban nem tartották elképzelhetetlennek, hogy az MSZP a parlamenti szokásjog ellenére nem szavazza meg Deutsch Tamás országgyűlési alelnökké való kinevezését. A honatyáknak hétfőn titkos szavazáson végül 239 igen szavazattal, 78 ellenében titkos szavazáson hétfőn alelnökévé választotta Deutsch Tamást. Az Országgyűlés fideszes alelnöke, Szájer József (Fidesz) egy héttel ezelőtt mondott le posztjáról, európai parlamenti elfoglaltságára hivatkozva. Deutsch Tamás 2004. január 1-vel foglalja el hivatalát.

Szokásjog

Mint ismertes, Deutsch Tamás támogatottsága az utóbbi hónapokban a Fideszben sem volt egyértelmű. Sokan a "kegyvesztettségére" utaló jelek között tartották számon, hogy háttérbe szorult, majd leváltották a fővárosi frakcióvezetői tisztségről, ahol az országosan kevéssé ismert Kupper András követte posztján. A képviselőknek egyébként november végén éppen a stadionbeléptető-rendszer miatt kellett szavazniuk az egykori sportminiszterről. A honatyák akkor nem adták ki Deutsch mentelmi jogát, jóllehet emiatt az MSZP éppen a szokásjog felrúgásával vádolta az ellenzéket.

Hiába való kísérlet

A parlamenti szokásjog felrúgására azonban már a pártok által jelölt parlamenti tisztségviselők szavazásánál is volt példa. Két éve például többszöri neki futásra sem szavazták meg az FKGP által jelölt Bánk Attilát parlamenti alelnöknek. Az Országgyűlés akkor a jelenlegi ötnél kevesebb három alelnökkel működött, ám az FKGP végül feladta a kísérletezést, és a Ház eggyel kevesebb alelnökkel fejezte be a ciklust, miután az FKGP frakcióvezetője, Szentgyörgyvölgyi Péter úgy ítélte meg, hogy nem érdemes újból alelnököt jelölniük, mert az is sikertelenül járna.

Szocialista támogatás

Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Indexnek azt mondta, semmi vita sem volt arról, hogy megszavazzák-e Deutschot alelnöknek, így a szokásjog alapján, támogatják a fideszes javaslatot. Szerinte, ha voltak is Deutschnak "necces" ügyei, és a jövőben ha lesznek, azért a Fidesznek kell a felelősséget vállalnia.